Sju år siden terrorangrepene i USA

– Hjertetrøbbel av 9/11

Amerikanske forskere tror antallet hjerte- og karsydommer økte med 53 prosent etter terrorangrepene i 2001. Norsk ekspert tviler på resultatet.

TRAUMATISK: Terrorangrepene i New York for sju år siden førte til at hver tredje psykiatriske pasient fikk posttraumatisk stress.
TRAUMATISK: Terrorangrepene i New York for sju år siden førte til at hver tredje psykiatriske pasient fikk posttraumatisk stress. Foto: Foto: Suzanne Plunkett/Scanpix
Sist oppdatert

I dag er det sju år siden to terroristkaprede fly braste inn i Twin Towers i New York.

To andre fly ble også kapret. Ett ble styrtet i Pentagon, det andre i Pennsylvania.

Ikke hjertesyke tidligere

Rundt 3000 personer ble drept, og angrepet skapte stor frykt i USA.

En nasjonal studie som tar for seg de tre første årene etter terrorangrepene, viser at antallet hjerte- og karsykdommer økte med 53 prosent i denne perioden.

Forskerne har justert for en rekke faktorer, som tidligere sykdom, risikofaktorer som røyking og overvekt, bosted og psykisk helse. De fleste i undersøkelsen hadde ikke tidligere hatt hjerte- og karsykdom.

Stresset av å se angrepet på TV

I ukene rett etter angrepene var det en signifikant økning i hjerte- og karsykdommer, særlig i New York og nærliggende områder. Dette blir sett på som et resultat av akutt stress av forskerne som har gjennomført studien.

Men også i en periode på tre år etter angrepene så man en økning i hjerte- og karsykdommer. Dette gjaldt særlig for dem som rapporterte at de fortsatt var bekymret i årene etter terroristangrepene.

SJOKKET: Selv de som bare så terrorangrepet på TV, opplevde økt stress i årene etterpå, hevder forskere.
SJOKKET: Selv de som bare så terrorangrepet på TV, opplevde økt stress i årene etterpå, hevder forskere. Foto: Foto: CARMEN TAYLOR/Scanpix

Forskerne skriver i rapporten, som er publisert i Archives of general psychiatry, at også de som ikke var direkte påvirket av terroristangrepene, kunne oppleve ekstremt stort stress etterpå. De fleste av respondentene i undersøkelsen fikk nemlig bare med seg terroristangrepene på TV.

Les hele rapporten her.

- Usannsynlig høye tall

Forskerne tror også at konstante påminnelser om terroristangrepet og andre kriser i etterkant av 11.september 2001, som krigen mot Afghanistan og Irak, kan ha forsterket stresseffekten. Frykten for nye angrep, og nye terrorist-alarmer, kan ha gjort stresset vanskeligere å takle, mener forskerne.

Overlege og professor ved Ullevål universitetssykehus, Øivind Ekeberg, sier at tallene virker usannsynlig høye.

- Sårbare personer kan utvikle sykdom hvis de stresser mye, men tallene virker voldsomme. Det dominerende hos pasienter med posttraumatisk stress er psykisk stress, og ikke fysisk sykdom, selv om dette også forekommer, sier Ekeberg til klikk.no.

Flere fikk posttraumatisk stress

Forskerne skriver at det kan være en viss feilmargin fordi pasientene kan ha hatt symptomer på hjerte- og karsykdommer, uten at de fikk påvist sykdom.

Tidligere studier har blant annet vist at hver tredje psykiatriske pasient fikk posttraumatisk stress etter terrorangrepet.

Les mer om saken i Dagens Medisin.

Denne saken ble første gang publisert 11/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også