Hjerneslag
Lær å kjenne igjen hjerneslag
Snøvling er ett av tegnene på hjerneslag. Timer senere kan personen være død.
En forutsetning for behandling av hjerneslag er at den rammede kommer raskt på sykehus.
Samtidig er det ikke alltid lett å vite at en person har fått hjerneslag.
Les mer om hjerneslag i Helseleksikonet på Doktor Online.
Kjedebrev om hjerneslag
Denne historien stammer fra et kjedebrev som har versert på e-post i det siste:
"På en fest snublet ei jente - Ingrid - og falt. Hun forsikret alle at hun hadde det bra (de tilbød seg å ringe lege) og bare hadde snublet i en stein, fordi hun hadde nye sko.
De hjalp henne å ordne seg og ga henne en ny tallerken mat - og selv om hun virket litt rystet, fortsatte Ingrid å more seg resten av kvelden."
Kjørt på sykehus
"Ingrids mann ringte senere og fortalte at hans kone var blitt kjørt til sykehuset.
Kl 6.00 var hun død.
Hun hadde fått et slag på festen. Dersom man hadde visst hvordan man kjenner igjen tegnene på slag, hadde kanskje Ingrid vært i live i dag."
Tre faresignaler
- Det er tre tegn som vil avsløre om en person har fått hjerneslag, sier professor i geriatri Torgeir Bruun Wyller ved Oslo universitetssykehus til klikk.no.
Artikkelen fortsetter under bildet.
1. Be personen om å SMILE
- Hvis personen ikke klarer å løfte munnviken på den ene siden og smiler asymmetrisk, kan det være tegn på hjerneslag. Hun eller han vil se skjev ut i ansiktet, beskriver Wyller.
2. Be personen om å LØFTE BEGGE ARMENE
- Selv om vedkommende skulle klare å løfte begge armene, kan det hende at personen mangler styring på den ene armen. Enten ved at bevegelsen virker klossete, eller ved at armen er mye svakere enn den andre og siger ned etter en liten stund, forklarer Wyller.
3. Be personen om å SI EN ENKEL SETNING
- Personer med hjerneslag kan glemme ord og hva de skal si. Dersom de i det hele tatt klarer å uttrykke seg, vil kan talen være snøvlete eller uforståelig.
Sjekk dette ved å stille personen et enkelt spørsmål eller ved å be vedkommende gjenta en enkel setning, råder geriatriprofessor Torgeir Bruun Wyller.
Ring 113
Han understreker at det varierer hvor tydelige symptomene er, men at det holder at én av de tre faktorene foreligger.
- Da er det bare å kaste seg over telefonen og ringe nødnummeret 113. Da må vedkommende snarest mulig på sykehus, slår Wyller fast.
- Dette er ikke tiden for å stille seg i kø hos legevakta, tilføyer han.
Blodpropp i hjernen
Wyller legger også til at om symptomene har oppstått gradvis, er det mest sannsynlig ikke hjerneslag.
Hjerneslag innebærer i 80-85 prosent av tilfellene blodpropp i hjernen. Hjerneblødning er årsak i 10-15 prosent av tilfellene, ifølge Norsk helseinformatikk.
Rammer også unge
Hjerneslag rammer i alle aldrer, selv om eldre er overrepresentert.
Mye takket være nye behandlingsmetoder og kunnskap er antallet døde av hjerneslag på vei ned i Norge.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kan dø eller bli ufør
Men om ikke pasienten kommer på sykehus i løpet av de første timene etter slaget, kan hun eller han enten omkomme eller bli ufør.
Hjerneslag den største årsaken til uførhet blant nordmenn, nummer to-årsak til innleggelse i sykehjem og vår tredje største dødsårsak - les mer her (Wikipedia).
Nye behandlinger
Ifølge Folkehelseinstituttet og Tidsskrift for Den norske legeforening er det like mange som rammes av slag i dag som i 1969, men dødeligheten har gått kraftig ned.
- Dette skyldes blant annet utbygging av såkalte slagenheter ved sykehusene i løpet av de siste 10-20 årene, sier Wyller.
Det er godt dokumentert at slagpasienter som behandles i spesialiserte slagenheter har større sjanse til å overleve og større sjanse til å gjenvinne sin funksjon enn slagpasienter som behandles i andre avdelinger i sykehusene.
- De senere årene har vi dessuten fått nye metoder for å åpne tilstoppede blodårer i hjernen. I dag kan vi fjerne blodproppen ved trombolyse, det vil si å injisere et medikament som løser opp proppen. Enkelte sykehus kan nå også fjerne proppen mekanisk ved hjelp av spesialinstrumenter. Internt kaller vi det "proppfisking".
- Hvilke metoder som egner seg best, varierer fra tilfelle til tilfelle - det blir sykehusets vurdering, sier professor Wyller.
Bør på sykehus innen fire timer
- Prognosene er bedre desto tidligere pasienten kommer på sykehus. Etter fire timer begynner det å bli små muligheter for at proppløsende behandling skal skal virke, selv om det i enkelte tilfeller kan være mulig å behandle hjerneslag med hell også etter seks-sju timer. Etter åtte timer er det ingen vits å prøve slik behandling, sier Wyller.
-Men selv om det er gått lengre tid, skal pasienten likevel på sykehus. Behandling i slagenhet er forbløffende effektivt for absolutt alle slagpasienter.
Alkohol skjuler symptomene
- Hva om man får hjerneslag på fest - da vil vel alkoholen kunne maskere symptomene?
- Ja, for eksempel utydelig tale har jo fellestrekk med det å være full. I tillegg kan sterk beruselse bidra til å utløse slag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- I små mengder, derimot, er det imidlertid mye som tyder på at alkohol kan redusere risikoen for slag, sier professor i geriatri Torgeir Bruun Wyller.
Røyking - også passiv røyking - øker faren for slag.
Risikofaktorer for hjerneslag
Her er noen flere faktorer som gjør deg mer utsatt for å utvikle hjerneslag:
- Høyt blodtrykk
- Tidligere gjennomgått slag eller drypp
- Hjertesykdom
- Diabetes type 1 og type 2
- Aterosklerose (åreforkalkning)
(Kilde: Norsk helseinformatikk)
Les også: