Latter

Disse har ledd seg i hjel

Uttrykket «å le seg ihjel» er ikke bare tull. For det er ikke sånn at latter alltid er den beste medisin.

KAN GÅ GALT: Det kan gå galt når vi ler, men de som dør av latter har mest sannsynlig en underliggende sykdom.
KAN GÅ GALT: Det kan gå galt når vi ler, men de som dør av latter har mest sannsynlig en underliggende sykdom. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
Sist oppdatert
LATTERFORSKER: Sven Svebak er en av ytterst få som forsker på latter i Norge.
LATTERFORSKER: Sven Svebak er en av ytterst få som forsker på latter i Norge. Foto: Foto: NTNU

Opp gjennom historien har flere mennesker mistet livet ene og alene fordi de har hatt det for morsomt.

Hardt på kroppen

Norges fremste latterforsker heter Sven Svebak og er ansatt på Institutt for nevromedisin ved NTNU i Trondheim. For en tid tilbake dokumenterte han at det skjer en del drastiske ting med kroppen når vi bryter ut i latter, men en skikkelig studie for å se om vi virkelig kan le oss i hjel kan han ikke gjennomføre.

- Idet et menneske dør under slike målrettede studier i laboratoriet vil jeg som forsker ha et alvorlig etisk problem!, sier Svebak til klikk.no.

Døde av film

En av de morsomste, i et galgenhumoristisk aspekt, er dansken som døde etter å ha sett 1988-filmen En fisk ved navn Wanda. Om det er orgasmescenen som gjorde utslaget, vites ikke, men det er en av de mest sette segmentene fra filmen på You Tube.

En annen, den greske filosofen Chrysippus, døde etter å ha sett et beruset esel forsøke å spise fikener. Kanskje hadde eselet et ganglag på linje med disse afrikanske dyrene, som har vært litt for ivrige på det gjærede fruktfatet?

Kan gå i sjokk

- For omkring 30 år siden beviste jeg at pulsen stiger med opptil 50 slag i minuttet i løpet av bare 2-4 sekunder når en person bryter ut i hjertelig latter. Så faller pulsen like raskt når personen slutter å le, forteller Svebak.

- Blodtrykket vil stige betydelig under en slik akutt pulsøkning, og der ligger en mulig forklaring på hvorfor det er mulig å le seg i hjel. Da dør personen av sirkulasjonssvikt.

Svebak sier at det også er mulig å endre det vi kaller syre-base-balansen i kroppen når vi ler mye og intenst over noen minutter. Effekten er omtrent slik som når vi hyperventilerer, altså puster ut og inn kraftig i et par minutter.

- Da vil alle kjenne seg svimmel og omtåket. Og de fleste får betydelig pulsøkning. Alle nerver i kroppen blir overstimulert. Da kan det teoretisk hende at en og annen får en fysisk påkjenning som overgår tålegrensen, forteller Svebak, som minner om at friske mennesker neppe vil lide noen overlast.

- Men kanskje kan en og annen med legning for astma kunne utløse et anfall. Og folk med kjent hjertesykdom eller anlegg for epilepsi bør ikke hyperventilere, sier professor Sven Svebak til Klikk.no.

Kur? Le oftere

- Jeg anbefaler ingen å slutte å le av frykt for en slik hendelse. Snarere tvert i mot anbefaler jeg folk å ha det litt moro hver dag. Da får hjertet og blodkarsystemet den daglige trim og vil sikkert tåle de største påkjenninger under latter, er rådet Sven Svebak gir til alle oss som flirer litt av disse historiene.

Disse har dødd

Opp gjennom historien er det blitt fortalt om massedødsfall i forbindelse med kollektive utbrudd av latter, og nedtegnelser om latterdød strekker seg helt tilbake til antikkens Hellas. Men når det kommer til enkeltpersoner, opplyser Wikipedia om totalt åtte mennesker som har dødd av latter, imens et annet nettsted er kommet frem til ni. De to listene er ikke like, men her er et utdrag av de mest bisarre dødsfallene:

  • Philemon (Gresk poet, ca.236-263) skrev komedier, og fikk så kraftig latterkrampe av en spøk han hadde skrevet, at han døde.
  • Chrysippus (Gresk filosof ca.280-c.207 e.Kr.) ga eselet sitt vin og lo seg til døde av det berusede eselets forsdøk på å spise fikener.
  • Pietro Aretino (Italiensk forfatter, 1492-1556) lo så fælt av en historie søsteren fortalte, at han datt bakover og døde av en blodpropp i hjernen.
  • Sir Thomas Urquhart (Skotsk forfatter og oversetter, 1611-1660) er best kjent for å ha oversatt Rabelais Gargantua-serie til engelsk, men eksentrikeren skal ha dødd av latter etter å ha hørt at Karl II ble gjeninnsatt på den engelske tronen.
  • Fru Fitzherbert (Engelsk enke, død1782) fra Northamptomshire gikk en onsdag i april 1782 for å se Tiggeroperaen. Da den populære skuespilleren Mr Bannister kom på scenen iført selsomme klær i rollen som "Polly" braste publikum ut i et kollektivt latterbrøl. Den stakkars Fru Fitzherbert klarte ikke å stoppe å le, og uken etter skrev The Gentleman's Magazine: "Fordi hun ikke klarte å glemme synet av "Polly", ble hun hysterisk - noe hun var uten stans helt til hun omkom fredag morgen."
  • Alex Mitchell (Engesk murer, død 24 March 1975) fra King's Lynn døde av latter etter å ha sett en episode av tv-serien The Goodies, der en skotte i kilt slåss mot en mannevond blodpudding med sekkepipen sin. Etter 25 minutter med latterkrampe kollapset 50-åringen på sofaen og døde av hjertefeil.
  • Ole Bentzen (Dansk audiolog, død 1989) døde av latter imens han så filmen En fisk ved navn Wanda. Hjertet hans skal ha slått mellom 250 og 500 slag per minutt før han fikk hjertestans.
  • Damnoen Saen-um (Thailandsk iskremselger, død 2003) skal ha dødd av latter i søvne, 52 år gammel. Kona, som ikke klarte å vekke ham, fortalte at etter bare to minutter sammenhengende latter tok livet slutt. Legene tror han døde av enten hjertefeil eller pustebesvær.

Kilder: Sven Svebak, NTNU, Wikipedia, The Book of Lists, You Tube

Les mer:

Bæsj, tiss, promp

Moromenn får mest sex

Flauser fra legejournalen

Hysteriske fall i bakken

De trøtteste barna på internett

Tilbake til Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 14/02 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også