Slik blir du kvitt magefett
Derfor må du bli kvitt magefettet
Er du slank, bør du være ekstra obs.
I løpet av et kvinneliv er det vanlig å gå opp og ned i vekt, og spesielt opplever man dette ved barnefødsler og i tiden etterpå. Kroppen endrer seg i takt med årene, og etter hvert som overgangsalderen kommer er det fort gjort å legge på seg – spesielt rundt magen.
Men forskning viser at kvinner må være ekstra på vakt for dette fettet. Det gir nemlig økt risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes og høyt blodtrykk.
Artikkelen er hentet fra Hjemmet uke 35/16.
Det farlige fettet
- En større undersøkelse viser at det er sammenheng mellom en høy midje-hofte-ratio og risiko for et fremtidig hjerteinfarkt hos kvinner.Dette er resultatet selv etter justering av vanlige risikofaktorer, som røyking, diabetes, blodtrykk, kolesterol og kroppsmasseindeks (KMI), sier professor og hovedforfatter bak studien, Grace Egeland ved Folkehelseinstituttet.
Undersøkelsen viste at denne type måling er mer presis enn kun måling av KMI. Målingen har størst nytte hos kvinner under 60 år, siden aldring er forbundet med endring i kroppssammensetning.
- En forklaring på hvorfor magefettet gir denne risikoen for hjerteinfarkt er at det legger seg fett rundt de indre organene, og dette fettet påvirker hvordan organene fungerer. Men den gode nyheten er at undersøkelsen viste at kvinnene med større hofter er mer beskyttet mot hjerte- og karsykdommer, at det å ha en kvinnelig form med brede hofter og smalere midje er en beskyttende faktor. Mye tyder også på at det å ha litt fett på rumpe og lår kan være en fordel helsemessig, sier Egeland.
Slanke i risikosonen
Det er altså selve magefettet vi skal til livs, og det er flere faktorer som gjør at fettet samler seg nettopp her.
- Man kan være relativt slank, men om du har økt magefett har du likevel en høyere risiko for hjerteinfarkt. Både stresshormoner og kolesterol kan øke fedme rundt midjen. Folk som har søvnvansker har ofte økt kortisol, som igjen øker sannsynligheten for magefett. Hvis du har insulinproblemer, så har kroppen gjerne lettere for å spare på fettet. Også alkoholinntak og sukkerholdig kosthold øker fedmen i dette området, fortsetter professoren.
Men heldigvis er det også dette fettet som først forsvinner når vi er i aktivitet og mister vekt.
- Fysisk aktivitet er en mirakuløs medisin. Det trenger ikke å være trening hvor du drar på treningsstudio og løfter vekter, men at man går seg en tur etter middag, går i trapper, sykler eller går til og fra jobb. Vær i daglig bevegelse, alt hjelper, sier hun.
Hissig fett
Professor Jøran Hjelmesæth ved Universitetet i Oslo og Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, sier at kvinners midjemål bør ligge under 80 cm for at du skal være i den laveste risikosonen for hjerte og karsykdommer, diabetes og høyt blodtrykk. Risikoen øker for hver centimeter over denne omkretsen.
- Man kan måle midjen selv, men husk at målebåndet skal plasseres mellom hoftekammen og nedre ribben.
Dette er stort sett det smaleste området på kvinner. Hvis omkretsen av midjen er større enn 88 cm er det en helsemessig fordel om man går ned i vekt, sier Hjelmesæth.
Mål midje-hofte-ratio
- Forskere fulgte 140 790 friske deltagere i forbindelse med helseundersøkelsene CONOR i Norge, i perioden 1994 til 2003. Etterpå samlet de inn informasjon om hvor mange som hadde fått akutt hjerteinfarkt innen 2009.
- Hoftemålinger viser bekkenstørrelse, muskler og fett rundt hoftene (setemuskler og fett), mens livvidde sier noe om potensialet for fettopphopning rundt organene, som er en helserisiko. Når forskeren kombinerer både midjestørrelse og hoftestørrelse får de en bedre indikasjon om risikoen for fremtidig hjertesykdom.
- Midje-hofte-ratio er omkretsen av midjen (i cm) dividert med omkretsen av hoftene (i cm). Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er en sunn midje-hofte-ratio under 0,90 for menn og under 0,85 for kvinner.
- Studien viste at 26 prosent av hjerteinfarktene hos unge til middelaldrende kvinner under 60 år, og ni prosent hos unge til middelaldrende menn, ble forbundet med en høy midje-hofte-ratio. Forskerne hadde kontrollert for effekten av kroppsmasseindeks og de konvensjonelle kardiovaskulære risikofaktorene, som røyking, diabetes, blodtrykk og kolesterol.
- Høyt alkoholinntak og mangel på fysisk aktivitet kan øke midje-hofte-ratioen. Dessuten kan en høy midje-hofte-ratio være en indikator på underliggende insulinresistens og hormonforstyrrelser, for eksempel høyt kortisol i forbindelse med stress og dårlig søvn.
Kilde: Folkehelse-instituttet
Ifølge professoren er midjemålet et indirekte mål for det fettet som ligger rundt innvollene. Dette er et hissig fett som gir økt grad av betennelse i blodåreveggen. Fettet kryper inn på innsiden av blodårene og forkalker seg her.
- Dette gir mindre plass til blodgjennomstrømming, og dermed mindre plass til surstoff som fraktes rundt i kroppen via blodet. Om man er riktig uheldig kan betennelse og forkalkninger føre til blodpropp, og denne blodproppen kan gi et hjerteinfarkt, forklarer han.
Etter overgangsalderen
Hjelmesæth sier at kvinner gjerne opplever at magefettet øker i forbindelse med overgangsalder. Det er endringene av hormoner i kroppen som gjør at det lettere legger seg fett rundt magen.
- Kvinner får mindre kvinnelige kjønnshormoner og flere mannlige kjønnshormoner i forbindelse med menopausen. Dette er en naturlig del av aldringen. Menn lagrer mer fett på magen enn kvinner, fortsetter han.
Dessverre har forskning vist at hormontilskudd i overgangsalderen øker risikoen for hjerteinfarkt, så dette anbefales ikke. Det finnes ingen snarveier til å gå ned i vekt.
- Det beste man kan gjøre er å spise sunt. Går du ned to–tre kilo, så er det nesten bare magefettet du har mistet. Men husk at det ikke nytter å kun trene opp magemusklene. Det eneste de bidrar til, er å kunne trekke inn magen. Hovedsaken er at man må forbrenne flere kalorier enn man inntar. Hvis man skal gå ned ti kilo i vekt i løpet av et år, må man enten gå en rask tur i en time hver dag det året, eller spise 500 kalorier mindre hver dag. Det beste er en kombinasjon av færre kalorier og mosjon, sier han.
Fakta og gode råd
ØKENDE FEDME: Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), utført ved NTNU. viser at midjemålet hos norske kvinner mellom 30 og 59 år har økt de siste årene. Andelen av kvinner som ligger over grensen for fedme bedømt ut fra livmål, har doblet seg fra 1997 til 2007.
HORMONER: Kvinner har lettere for å legge på seg rundt magen i overgangsalderen fordi de får mindre kvinnelige kjønnshormoner og flere mannlige kjønnshormoner. Menn legger generelt lettere på seg rundt magen.
MÅLING: Det er enkelt å finne ut hvilket midjemål du har. Finn frem et vanlig målbånd og hold det mellom hoftekammen og nedre ribben. Dette er gjerne det smaleste punktet på kvinnekroppen.
FARESONE: Om du har et midjemål som er under 80 cm og ellers er frisk, så har du relativt lav risiko for hjerteinfarkt, diabetes og høyt blodtrykk. Om midjen din måler mer enn 88 cm, eller du har en KMI som er over 30, så anbefales det å gå ned i vekt.
KOSTHOLD: Helsedirektoratets kostråd anbefaler en plantebasert kost med fisk og proteiner. Spis mindre av sukker og sukkerholdige produkter, og pass på å spise moderate mengder av det sunne fettet i nøtter og olivenolje. Og ikke minst – spis mindre mat. Om du har en KMI over 30, eller har et midjemål på over 88 cm, så anbefales det å spise mindre porsjoner.
FORSVINNER FØRST: Ved vektnedgang er det fettet på magen som forsvinner først. Det skal ikke så mye til, og det mest effektive for vektnedgang er lavere kaloriinntak daglig og hyppig fysisk aktivitet.
TI KILO: Om man ønsker å gå ned ti kilo i vekt i løpet av ett år, har vitenskapelige beregninger vist at man enten må gå en rask tur i en time hver dag, eller daglig spise 500 kalorier mindre. Om man jogger kan aktivitetstiden halveres.
Kilder: Professor Grace Egeland og professor Jøran Hjelmesæth
Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.
Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!