Kan gi hjerteproblemer

Bisfenol A er et verstingstoff

Og det finnes i flere av dine hverdagsprodukter.

HJERTEPROBLEMER: Innsiden av hermetikkbokser kan være behandlet med stoffet Bisfenol A, som i følge amerikanske forskere kan gi hjerte- og karproblemer.
HJERTEPROBLEMER: Innsiden av hermetikkbokser kan være behandlet med stoffet Bisfenol A, som i følge amerikanske forskere kan gi hjerte- og karproblemer. Foto: Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert
BISFENOL A: Dette merker indikerer at Bisfenol A er brukt i fremstillingen av produktet.
BISFENOL A: Dette merker indikerer at Bisfenol A er brukt i fremstillingen av produktet.

Bisfenol A (BPA) står på Klima- og forurensningsdirektoratets verstingliste.

Amerikanske forskere har ifølge Scientific American funnet ut at stoffet kan forårsake hjerte- og karproblemer - nordmenns dødsårsak nummer én.

Hjerte- og karproblemer

Bisfenol A brukes i fremstillingen av plast (PVC). Det har lenge vært kjent at det kan være helseskadelig. Tidligere er det de hormonforstyrrende og fruktbarhetshemmende egenskapene som har vært fremhevet. Nå har altså amerikanske forskere også funnet en sammenheng med hjerte- og karproblemer.

"En forhøyet eksponering for BPA er systematisk knyttet opp mot hjerteproblemer i den voksne befolkningen i USA," heter det på det amerikanske forskningsnettstedet PLoS ONE.

- Bør styre unna

- Min oppfatning er at det er umulig å svare på spørsmålet om hvor stor risikoen er, sier Monica Lind. Hun er forsker ved Uppsala Universitetet, og har fordypet seg i problematikken omkring Bisfenol A.

- Noen risikoer er umulig å unngå, men de man kan unnvike, bør man styre unna.

Leker med Bisfenol

Bisfenol A finnes blant annet i CD-plater, gulvbelegg og leker. Tidligere har det også vært å finne i tåteflasker, men disse skal nå være fjernet fra det norske markedet.

Mattilsynet vurderer nå om stoffet skal forbys helt fra norske produkter som er i berøring med mat.

- Det er gjennomført en stor undersøkelse i EU-regi. Vi avventer konklusjonene fra denne før vi eventuelt vil foreta oss noe, sier seniorrådgiver Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet.

Pakker inn mat med BPA-plast

BPA dukker opp i mange sammenhenger i vår produkthverdag. Det brukes til å fremstille hardplast, og frigjøres først og fremst når plasten blir varmet opp.

- Det eksisterer ikke noe forbud mot BPA i Norge. Det betyr at du vil støte på det blant annet i matemballasje og i CD-plater, forteller miljørådgiver Håkon Lindahl i miljøstiftelsen Grønn Hverdag til Klikk.no.

BPA i Duplo-klosser

Stoffet finnes også i de velkjente Duplo-klossene. I Danmark presser Folketinget på for å få BPA forbudt i produkter beregnet på barn mindre enn fire år, men klossene vil ikke bli omfattet av forbudet.

- Vi vet at små barn er en risikogruppe fordi de har mindre motstandsdyktighet overfor slike stoffer. I tillegg tar kroppene deres lettere opp stoffene, advarer Lindahl.

Usikker risiko

Ifølge Håkon Lindahl er utfordringen at man ikke vet hvor mye vi kan eksponeres for BPA før det blir skadelig.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Vårt råd er derfor at man forsøker å styre unna så godt man kan. Se etter merket, som er en trekant med et 7-tall i, og spør eventuelt butikken.

Bør ikke komme i kontakt med mat

- Den kunnskapen jeg har om stoffet, gjør at jeg stiller meg meget tvilende til om Bisfenol A i det hele tatt bør komme i kontakt med mat, sier Monica Lind. Etter hennes mening bør man generelt leve etter forsiktighetsprinsippet når det gjelder kjemikalier.

- Men mange gjør nesten tvert om.

- Ikke farlig for voksne

- Vår vurdering er at de mengdene Bisfenol A som er til stede i vår hverdag, ikke representerer noen risiko for voksne mennesker, sier seniorrådgiver Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet.

Han legger til at det er for små barn under ett år at risikoen kan være til stede, men at den nå er fjernet.

Les også:

Dette må du sjekke når du kjøper ferdigmat

Dårlig sjef kan gi hjerteproblemer

De vanligste dødsårsakene

Tilbake til Klikk Helse