Fotsopp - neglesopp - fotvorter
Sju fæle fotplager
Gi føttene dine en velfortjent vårpuss. Her er de beste rådene.
Mange av oss lett for å glemme føttene, til tross for at vi bruker dem hele dagen og er helt avhengige av dem.
Vi smører ansiktet og kroppen både morgen og kveld, vasker og kurer håret jevnlig, men de stakkars føttene må ofte pent klare seg selv. Det å overse føttenes pleiebehov kan imidlertid være dumt.
Tørk deg godt
- Du bør smøre føttene dine hver eneste dag med en god fotkrem. Det vil si at du bør finne en krem som trekker godt inn og gir fuktighet, uten å legge seg som et lag utenpå huden, sier fotterapeut Ana Rosa Døving ved Storo Hud og Fotpleie.
De fleste av oss dusjer ofte og vasker da også føttene. Pass bare på at du tar deg tid til å tørke dem godt etterpå. Også mellom tærne.
- Særlig menn har en tendens til å glemme dette, og da får man fort fotsopp mellom tærne, sier hun. Fotsopp er også et vanlig problem blant personer som trener mye. Svette sokker og sko etterfulgt av raske dusjer og dårlig tørking i garderoben, er ikke noe føttene dine setter så stor pris på. Sørg derfor for luftige sko, og ta deg god tid før du forlater garderoben.
Korte negler
Ikke glem neglene! Det er viktig å sørge for at neglene på føttene holdes korte nok.
Med for lange negler blir plassen i skoene lett snau, og jevnlige slag mot tærne kan lett føre til blå negler. En bra negleklipper er derfor en god investering, det samme er riktig teknikk.
- Tåneglene skal klippes rett over og ikke for korte, og neglebåndene skal vanligvis ikke klippes. Da kan de bli ødelagte, og dette blir en innfallsport til bakterier som kan føre til neglesopp. Neglesopp er ganske utbredt, og det må relativt sterke medisiner til for å bli kvitt problemet, sier Døving.
Selv anbefaler hun alle å gå jevnlig til fotpleie. Ikke bare vil føttene dine da få den pleie de trenger, men du vil også få gode råd underveis.
Ofte vil fotterapeuten oppdage problemer med føttene dine før du selv merker noe, og han eller hun kan da hjelpe deg med å bli kvitt problemet før plagene oppstår.
God hjelp
Slik tar du vare på føttene
- Vask dem daglig.
- Tørk godt, også mellom tærne.
- Fil bort overflødig hud ved behov.
- Klipp neglene rett over.
- Pass på at neglene ikke er så lange at de butter i skotuppen.
- Smør føttene inn med en god fotkrem hver kveld.
Kilde: Fotterapeut Ana Rosa Døving
Vår egen ekspert på Doktor Online, hudlege Jon Langeland, bekrefter at det kan være en grei investering å få hjelp og veiledning hos en fotterapeut, ikke minst for å få vite litt mer om hva man kan ordne selv, og hva det er lurt å få ekspertene til å ta seg av.
- De har både en teoretisk og praktisk utdannelse som gjør at de kan vurdere tilstander, skader og sykdommer på foten. De kan også gi råd og veiledning, sier Langeland.
Han forteller at det kan være aktuelt med en tur til hudlegen eller ortopeden for å få kontroll på plagene, og her kan fotpleieren kanskje hjelpe deg med å finne veien videre i systemet.
- Med årene får du redusert følsomhet i føttene, sirkulasjonen blir dårligere og du får lettere hevelser. Dermed øker risikoen for sykdommer og skader lokalt. Det kan dreie seg om soppinfeksjoner, ilker, utslett, eksem og eventuelle sårdannelser. Han påker at når synet blir dårligere med alderen, og musklene og leddene blir stivere, blir det vanskeligere å utføre det daglige vedlikeholdet som du får stadig større behov for.
Deilig fotbad
Hos fotterapeuten vil du gjerne først få et fotbad som mykgjør huden, og deretter klippes neglene dine.
Fotterapeuten skraper bort død og hard hud med en skalpell, og pusser over de stedene det er hard hud med en maskin.
Neglene slipes, og pusses så lett med samme maskin før de renses forsiktig i neglefalsene. Selve behandlingen avsluttes med innsmøring av fotkrem og med påfølgende massasje.
Er ikke dette en luksus du syns du kan unne deg, kan det meste gjøres hjemme, men husk at enkelte ting bør overlates til de profesjonelle.
- Man bør aldri skjære bort hard hud selv. Ofte får man for eksempel mye tykk hud på lilletåen, og denne er det en del som prøver å klippe bort. Dette vil imidlertid bare føre til at det produseres mer og mer hud. Så bruk da heller en fil, sier hun.
Når fotterapeuten bruker skalpell på foten din, skjærer vedkommende nemlig ikke bort huden.
Den harde, døde huden skrapes bare forsiktig vekk, og med denne metoden kommer man ikke i kontakt med den friske huden.
Velg skotøy med omhu
Minst like viktig som god pleie er riktige sko.
Den perfekte sommersandalen sitter godt på foten og har støtte foran og bak slik at tærne slipper å jobbe med å holde sandalen på plass.
- I stedet for å anstrenge seg, kan de bidra til at hele foten beveger seg normalt mot underlaget, sier Sigmar Jack, overlege ved ortopedisk avdeling ved NIMI på Helse24, Ullevål i Oslo.
Gode sko
Gode sko bør være:
- Romslige nok i tuppen.
- Ha omtrent samme form som foten.
- Være flat og bred på hælen.
- Har ikke for høye hæler.
Kilde: Fotterapeut Ana Rosa Døving
- Det er dessverre ikke lenger slik at skoene som lages, blir tilpasset føttene våre. Snur man en sko, ser man gjerne at sålen nærmest er bananformet og har en helt annen fasong enn en fot, og da er føttene nødt til å tilpasse seg denne formen. Går du slik fra du er liten, vil føttene etter hvert vri seg mot midten, sier Døving.
De fleste av oss går heldigvis gjennom livet uten altfor store plager. En inngrodd negl, liktorn eller sprekker på hælen bør du nok regne med å få i løpet av livet.
- De som har diabetes, bør ha et ekstra fokus på føttene. For dem er det nødvendig å gå til fotterapeuten regelmessig, sier hun.
Svette føtter?
Sterk svetteproduksjon på føttene er ganske vanlig, og mange opplever det som et sjenerende problem.
- Huden blir oppbløtt, særlig mellom tærne, og dette gir en sterk lukt. Ofte forverres tilstanden av feil strømper og for tette sko, sier fotterapeut Ana Rosa Døving.
Årsaken til svette føtter kan være arv, men det kan også skyldes følelser og stress. Ofte blir man også så opptatt av problemet, at det øker av den grunn.
- Det hjelper å bruke sko av naturmateriale som transporterer fukt. Føttene bør vaskes daglig med nøytral såpe og lunkent vann, tørk godt mellom tærne og bruk svettehemmende midler. Døving anbefaler ull- eller bomullssokker og hyppige sokkeskift. Gjerne i løpet av dagen. Det er også viktig å smøre seg med en tilpasset fotkrem for å forebygge sprekker, da dette lett blir en innfallsport for bakterier og sopp.
SYV FOTPLAGER:
Liktorn
Hva er det: En fortykning i det ytterste laget av huden som stikker som en kjegle eller torn inn i foten.
Årsak: Liktorn skyldes ofte at man bruker dårlig tilpasset fottøy. Kanskje er skoen for liten, eller den er så stor at foten glir i den. En søm i skoen, som fører til friksjon, eller feilstilling av tærne kan også være årsaken.
Hva gjør man selv?
- Ta fotbad for å myke opp. Fil så forsiktig på den døde huden.
- Bruk filtringer fra apoteket som er beregnet på liktorn. Da avlaster du trykket.
- Bruk tåskiller hvis liktornen sitter mellom tærne.
- Prøv plastre med salisylsyre, som kan løse opp liktornen, samt applikatorer med virkestoffer som bryter dem ned.
- Gå til fotterapeuten for å fjerne tornen. Den kommer tilbake dersom man ikke finner årsaken til tilstanden.
Neglesopp
Hva er det: Neglesopp er en soppinfeksjon under neglene. Det fører til at neglene blir misfarget, og de kan bli tykkere, porøse og deformerte.
Årsak: Neglesopp kan skyldes slag eller gnissing fra sko, mye fotsvette eller at neglene blir skadet slik at det kommer luft mellom neglesengen og negl. Bruk av medikamenter kan også være en årsak.
Hva gjør man selv?
- La legen utføre en bakterieprøve, for å finne ut om det er neglesopp. De reseptbelagte tablettene Lamisil er effektive, men veldig sterke og ikke uten bivirkninger. Tablettene vil fjerne vekstvilkårene for neglesoppen. Det kan imidlertid ta tid å bli kvitt neglesoppen, og neglen må vokse helt ut etter behandling før den blir normal.
- Unngå neglelakk, da det kan forverre tilstanden og soppen kan spre seg fortere en normalt.
Fotvorter
Hva er det: Vorter er utvekster på huden. Ofte ser man også små svarte punkter i vorten, og disse er rester etter blødninger i vortevevet.
Årsak: Fotvorter, og andre vorter, er forårsaket av virus. Det smitter ofte i gymsaler og svømmehaller. Personer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt, og det er særlig barn og ungdom som får vorter.
Hva gjør man selv?
- Kjøp liniment til å smøre på eller frysespray på apoteket.
- Er vortene vonde, bruk ulike myke selvklebende ringer og plastre for å avlaste trykk.
Fotsopp
Hva er det: Fotsopp er en smittsom, svært vanlig soppinfeksjon som mange kan pådra seg. Tilstanden smitter lett på offentlige steder som i offentlige dusjer, garderober og i treningssentre. Personer som trener mye og bruker klamme, svette sko er mest utsatt, og menn får det oftere enn kvinner.
Årsak: Sykdommen skyldes at man blir smittet av soppsporer i det ytterste laget av huden. Det kan for eksempel skje når man går barbent i samme garderobe eller dusj som noen som har fotsopp.
Hva gjør man selv:
- Bruk et soppdrepende preparat, samt produkter som hemmer veksten av sopp. Soppdrepende midler har kortest behandlingstid, men ved bruk av preparater som hemmer veksten i 2-4 uker, vil soppen dø på naturlig måte.
Hard og sprukken hud
Hva er det: Når huden blir hard under føttene, kan du også få sprekker på hælene når de blir for tykke eller tørker ut. Dette kan være smertefullt, og det kan oppstå sprekker som endrer personens gange.
Årsak: Hard hud indikerer feil belastning. Det oppstår på steder som har økt belastning, har akseendring eller en feilstilling. Hard hud er kroppens eget avlastningsmateriale, og kan for eksempel skyldes feil fottøy.
Hva gjør man selv?
- Smør huden godt hver kveld. Ikke skjær eller klipp bort hard hud, dette forverrer plagene.
- Gå til en fotterapeut. En behandling bygger på en helhetsvurdering av hvilke sko man bruker, samt feilstillinger som hulfot eller plattfot og om klienten har hallux valgus eller hammertær. Terapeuten vil så foreslå et behandlingsopplegg som gir godt resultat.
Skjev stortå
Hva er det: Skjev stortå eller hallux valgus, er en feilstilling av stortåen slik at den peker mot lilletåen. Dette er den mest alminnelige deformiteten av første tå.
Årsak: Sko som er spisse og har høye hæler kan ha innvirkning på tåens stilling, og det samme kan vektøkning for eksempel i forbindelse med graviditet. Brudd, forstuing og forkalkning kan også føre til skjev stortå. Tilstanden er ofte arvelig betinget hvis man har skjev stortå allerede som ungdom.
Hva gjør man selv?
- Hvis tåen og området rundt er ømt, kan du lindre plagene med en ispose.
- Det kan også være avlastende å bruke et innlegg mellom stortåen og nærmeste tå, eller å bruke trykkbelastende puter under forfoten.
- Prøv også å tøye og strekke forfoten for å opprettholde leddets bevegelighet.
- For å forebygge skjev stortå bør man unngå smale, spisse og høyhælte sko.
Inngrodd tånegl
Hva er det: Hjørnet av neglen vokser inn i huden og skaper betennelsesreaksjoner. Dette skjer stort sett med stortåneglen.
Årsak: Inngrodd tånegl kan skyldes feil klipping eller avrivning av negler, trange sko eller gjentatte støt mot stortåen. Noen har antageligvis arvelig anlegg for å få inngrodde tånegler, men man øker også risikoen for å få det hvis man har diabetes, hjertesvikt, nyresvikt, hovne ben eller er overvektig.
Hva gjør man selv?
- Ta daglige fotbad med grønnsåpe for å rense området.
- Ta så kontakt med en fotterapeut som kan hjelpe deg med å bli kvitt plagene. Det finnes blant annet plastbuer, som kan lette trykket, og disse kan fotterapeuten hjelpe deg å sette på.
(Kilder: Apotek 1, fotterapeut Ana Rosa Døving.)
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Dette gjør du feil når du vasker hender
- Homeopatisk medisin er bare vann
Cathrine brukte tre år på å fjerne tatovering
Forum: Må kvinner barbere legger og armhuler for å se bra ut?
Eksperten svarer: Sopp og eksem under puppene
Denne saken ble første gang publisert 03/06 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.