Fotsopp
Sjekk om du har fotsopp
Mange har fotsopp uten å vite det. Her er symptomene.
Fotsopp er vanligere enn folk tror, og mange av oss har faktisk fotsopp uten å være klar over det. Menn har dessuten oftere fotsopp enn kvinner.
Hva er fotsopp?
Fotsopp er en hudsykdom på føttene, og det skyldes at man har blitt smittet med soppsporer i det ytterste laget av huden på føttene.
De aller første symptomene på fotsopp finner man gjerne i huden mellom fjerde og femte tå.
Fotsopp krever profesjonell hjelp. En rekke andre problemer med føttene kan du fint fikse selv.
Ved fotsopp blir huden mellom disse to tærne ofte grålig eller hvit. Et annet vanlig symptom er at man flasser mellom tærne på dette stedet. Det kan også danne seg sprekker mellom tærne. Enda verre plager er at det blir rødt, det klør og det føles ubehagelig.
Symptomer på fotsopp
Else Olsen jobber ved Kristiansand Fotterapisenter og er autorisert fotterapeut med fordypning i diabetes. Hun forteller at fotsopp er en vanlig plage, og at folk får plager i svært ulik grad.
Noen legger ikke en gang merke til at de har hudforandringer på føttene. Derfor går mange rundt med fotsopp uten å gjøre noe med det - rett og slett fordi de ikke vet at de har fotsopp.
- Ved vår klinikk er fotsopp noe vi ser daglig. Mange har bare litt negleforandring i negleplaten, men relaterer det ikke til fotsopp. Andre igjen har fuktig og løs hud mellom tærne, spesielt mellom fjerde og femte tå, sier hun.
- Noen kan ha fotsopp i form av tørr og flassende hud under føttene, som også kan være litt rødlig. De reagerer på at huden er tørr, men tenker ikke at det kan være fotsopp, forklarer fotterapeuten.
Mange er også plaget med fotvorter. Men det kreves helt andre metoder for å bli kvitt vorter.
Utslett
Eva Nyegaard-Larsen er autorisert fotterapeut og driver Basisfot Mysen - Klinikk for Fotterapi. Hun forteller at hun i jobben har sett fotsopp også i form av utslett og væskefylte blemmer.
- Rødlig og flassende fotsåle er også et tegn på fotsopp, sier hun.
Med andre ord kan fotsoppen fremstå i mange ulike former, men oppsummert vil fotsopp på huden på fotsålen fremstår som veldig tørr, litt rød og at man flasser.
Fotsopp eller neglesopp?
Det er forskjell på fotsopp og neglesopp. Begge forekommer i ulike grader og former, og selvsagt også i både små og store mengder.
- Neglesopp er en forandring i negleplaten. Noen ganger kan man få en hvit flekk på neglen. Der hvor denne flekken er, har negleplaten løsnet fra neglesengen. Dette begynner alltid ytterst på neglen og sprer seg innover mot neglebåndet, men man kjenner ikke noe, forklarer Olsen.
- Andre ganger blir negleplaten fortykket, porøs og missfarget. Den vokser mer i høyden enn den vokser i lengden og til slutt råtner negleplaten. Dette kjennes heller ikke. Det er kun det visuelle som gjør at folk reagerer. Ubehag føler man først når neglen blir så tykk at den forårsaker et trykk på tåen. Har man da en lav tåkappe på skoen, vil man merke trykket godt, sier hun.
Det er ikke bare fotsopp som kan gi plager ved bruk av feil sko.
Kan fotsopp spre seg?
Fotterapeut Nyegaard-Larsen forteller at hun kjenner til tilfeller der fotsopp har spredd seg til lysken. Har man sopp andre steder på kroppen er det en annen type sopp og det er mer uvanlig.
- Hendene våre kan også ha sopp, men det er sjeldent. Hendene våre er jo i friluft som oftest, men føttene putter vi i sokker og sko. Det blir fuktig, varmt og mørkt, og da trives soppen, forklarer hun.
Unngå fotsopp:
Ikke ta på sokker med fuktige føtter
Føn fuktige føtter med kaldluft
Gå med sko på offentlige bad
Skift sokker hver dag
Bytt sokker når de blir våte eller svette
Bruk helst ullsokker
Vask sokker på 60 grader (bomullssokker)
Bruk sko med pustende materiale
Bytt på fottøyet du bruker
Kilder: Fotterapeut Eva Nyegaard-Larsen og fotterapeut Else Olsen
Dette er særlig et problem om høst og vinter.
Fotsopp er noe man gjerne er plaget av i ung alder. Men har man først fått fot- og neglsopp forsvinner den ikke av seg selv. Det finnes kremer og reseptbelagte midler mot fot- og neglsopp. Forhør deg med en fotterapeut eller lege hva som bør brukes.
Hvordan unngå smitte
Fotsopp smitter ofte i garderober på svømmehaller og idrettsanlegg. Ved hjelp av gode rutiner kan man forhindre å bli smittet på slike steder.
- De fleste tror at man blir smittet av fotsopp i dusjen. Dette stemmer ikke helt. Når man går fra dusjen og til det stedet hvor man har klærne, så passerer man ofte vann som ligger på gulvet. Vannet som folk drar med seg inn i garderoben, er vann som blir liggende i mange timer og det er vann som mange føtter går i. Det er oftest her man finner smittekilden, forklarer Olsen.
Dersom man da har tørr og sprukken hud, små sår i huden eller nedsatt immunforsvar, vil man være ekstra utsatt for smitte.
Et tips er å bruke sko når man går på slike plasser, men det viktigste er å ha med seg et ekstra tørt håndkle til å tørke seg på føttene og da spesielt mellom tærne. De fleste har nemlig en tendens til å tørke kroppen sin, men de glemmer føttene. Dermed er føttene fuktige når sokkene kommer på.
- Føttene skal være tørre og huden mellom tærne skal være tørr. Har man en hårføner med kaldluftsknapp, så er det lurt å blåse føttene tørre med denne. Så kan sokkene tas på, tipser fotterapeuten om.
Disse er utsatt
Nyegaard-Larsen forteller at aktive mennesker som svetter mye på føttene er ekstra utsatt for å få fotsopp. Enkelte sykdommer og medikamenter kan også gi økt risiko for fotsopp.
Noen typer medisiner og noen typer mat kan også gi hovne ben og føtter.
Unge menn i militæret er utsatt og en av grunnene er nettopp dette med at de ikke er flinke nok til å tørke føttene godt etter å ha dusjet.
I tillegg er militærguttene ofte utsatt for å gå med fuktige føtter over lengre tid og de går med de samme skoene i mange timer. Da blir det fort et fuktig miljø nede i føttene, og fotsopp stortrives i fuktig miljø.
- Er det ellers noen som er mer utsatt for å få fotsopp enn andre?
- Ja, personer med nedsatt immunforsvar er mer utsatt for å få fotsopp. Diabetikere for eksempel har en tendens til å få fotsopp oftere enn andre, og det er fordi blodet i årene er for søtt og dermed blir det fort opphopning av soppbakterier, forklarer Olsen som er fotterapeut med fordypning i diabetes.
Trenger du å styrke immunforsvaret, bør du heller satse på mat enn på piller.
De som går med sko som er for korte, eller sko som er for lave foran er ekstra utsatt for trykk på neglen som uroer den normale bakteriefloraen. Personer med tørr og sprukken hud er utsatt, det samme er personer med dårlig hygiene og de som er mye fuktig på føttene.
Personer med psoriasis kan ofte ha fotsopp i tillegg til sine andre hudplager.
Slik forebygger du
Har du god hygiene, vasker og tørker føttene godt og smører med en god krem så har du kommet langt i kampen mot fotsopp.
- Jeg vil anbefale sko og sokker som puster. Unngå sko som gir trykk på negler. Det går også an å kontakte en autorisert fotterapeut som kan fortelle mer om hvordan skoen skal være, sier Olsen.
- Føn føttene med kald luft dersom du har dårlig tid. Luft tørker huden langt bedre enn håndkle, råder Olsen.
Føtter som fungerer er viktig, og for mange menn er føttene også en viktig erogen sone. Kanskje enda en grunn til å holde føttene frie for fotsopp.
Behandling av fotsopp
Fotsopp forsvinner ikke av seg selv og det kreves behandling for å få bukt med problemet.Det kan man få hos en fotterapeut eller hos legen.
Behandlingen består som regel i å bruke medikamenter å smøre på, og dessuten råd om god fothygiene.
Men fotsopp er ikke noe man blir kvitt over natten. Man må regne med at man må bruke lang tid.
- Man må være tålmodig, og følge de rådene man får av behandleren, sier Nyegaard-Larsen.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Dette gjør fylla med kroppen din
Denne saken ble første gang publisert 13/11 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.