Fotpleie

De glemte undersåttene

Tørre føtter med sprukne hæler kan bli resultatet etter noen måneder med tjukke sokker og varme sko.

OPPMYKNING: Enhver fotbehandling bør starte med et deilig og varmt fotbad.
OPPMYKNING: Enhver fotbehandling bør starte med et deilig og varmt fotbad. Foto: Foto: Istockphoto
Først publisert Sist oppdatert

Det er slutt på den tiden da fotterapi kun var for gamle damer med tjukke tånegler og blått hår. I dag er fotpleie allemannseie.

Men dersom du ønsker å spare tid og penger, er det mye du kan gjøre for føttene hjemme også - selv om du neppe kan tilby den samme pleien som de utdannede fotterapeutene.

Les også: Gjør det selv-spa

Fet fotkrem

- Føttene blir utrolig tørre om vinteren. Vi pakker dem inn i sko og sokker, og da er det viktig å ta seg tid til å smøre dem. Det er nok dessverre slik at føttene blir litt glemt i vinterhalvåret, mens de fleste gjerne tenker mer på hvordan de ser ut når vi stikker dem ned i sandalene om sommeren, sier fotterapeut Ane Solheim.

Hun jobber med hud og føtter ved Velværesenteret på Sørumsand utenfor Oslo. Solheim legger til at vanlig bodylotion ikke duger på den tykke huden på føttene. Når den harde, tørre huden skal bekjempes, må det en skikkelig fet fotkrem til. Det finnes ifølge fotterapeuten mange gode kremer på markedet.

Les også: Fuktig førstehjelp

- Man skal ikke bruke vaselin. Den legger seg bare som et lag utenpå foten. En ordentlig fotkrem trekker inn i huden og gjør den elastisk og myk, så den tåler mer, sier Solheim.

Grønnsåpebad

Hvis du ikke smører føttene, kan du ende med sprukne hæler - noe som verken ser eller føles særlig bra. Med åpne sår som du tråkker på konstant, blir det etter hvert vondt både å stå og å gå.

- Som hjemmebehandling anbefaler jeg et fotbad. Jeg vet at det finnes mange flotte produkter til fotbad, men en kork ren grønnsåpe i en balje gjør samme nytten, sier Solheim.

FOTFOLKET: Fotterapeut Ane Solheim både reparerer skadde føtter og gir forebyggende behandlinger.
FOTFOLKET: Fotterapeut Ane Solheim både reparerer skadde føtter og gir forebyggende behandlinger. Foto: Foto: Katrine Andreassen

- Videre bør alle ha en fotfil med en grov og en fin side. Fotfiler med sandpapir er rimelige og helt greie, men husk at de må brukes på tørr hud. Brukes de etter et fotbad, vil de være fulle av hud med en gang og da virker de ikke lenger, sier fotterapeuten.

Skarp høvel

Når du skal klippe neglene, er det viktig å klippe rett over neglen og ikke forme den. Dette for å unngå at neglen gror inn i foten.

- Hjørnene får du heller file ned med en neglefil, sier Solheim.

Les også: Inngrodd tånegl (Pasienthåndboka)

Skal du gjøre fotpleien komplett, avslutter du med å smøre inn føttene godt. Hold deg unna områdene mellom tærne, for her blir det fort klamt og varmt, noe som gir den perfekte grobunn for sopp.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Les også: Hva er fotsopp? (Pasienthåndboka)

- Når jeg gir fotpleie, skjærer jeg bort hard hud. Det finnes noen ostehøvel-lignende høvler som folk kan bruke hjemme, men jeg anbefaler egentlig ikke å ta fatt på dette selv. Høvlene er skarpe, og det er lett å skjære litt feil hvis man ikke er helt stø på hånden, advarer Ane Solheim.

Mer du lurte på? Still spørsmål her - fotterapeut Elisabeth Ørmen svarer deg onsdag 3. desember!

Les også:

Spa-nytelse i Norge

Klikk/helse