Dårlige joggesko kan føre til skade

Ubrukte løpesko kan skade deg

Det hjelper ikke å kjøpe gode og dyre joggesko hvis du legger dem på hylla noen år.

IKKE PÅ HYLLA: Sko på hylla gir ikke god kondis. Men visste du at sko på hylla også kan bli for dårlige med årene?
IKKE PÅ HYLLA: Sko på hylla gir ikke god kondis. Men visste du at sko på hylla også kan bli for dårlige med årene? Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Har du dratt frem joggeskoene fra i fjor og har tenkt deg på løpetur? Husk at du kan skade deg hvis skoene har blitt for gamle eller utslitte.

Farlige, ubrukte sko

En løpesko har en overdel, en mellomdel og en yttersåle. I mellomdelen på skoen er det et kunstmateriale som kalles EVA. I dette materiale er det luftbobler som gjør skoen myk og spenstig. Denne mykheten og spenstigheten blir sakte men sikkert dårligere desto mer du bruker skoen.

Men det du kanskje ikke visste, er at ubrukte sko også kan påføre deg skade.

- Hvis du kjøpte sko for noen år siden, men la dem i skapet, og først nå henter skoene frem igjen, har antagelig materialet i mellomdelen blitt stivere og hardere og fungerer ikke som det skal, sier Tor Fauske, daglig leder ved Löplabbet i Oslo.

Les også:

Løp kaloriene av deg

Bygg din egen sko

Stor test av pulsklokker

1000 kilometer

Fauske sier at det er vanskelig å finne en tommelfingerregel for når skoen er utslitt, men at det kan være lurt å bytte ut løpeskoene når du har løpt rundt 1000 kilometer.

- Hvis du løper to mil i uka hele året bør du skifte sko en gang i året. Men det er så klart mange forbehold her, sier Fauske.

Løpestil og tyngde

En tung person sliter fortere ut skoene sine enn en lettere person. Hvordan løpestilen din er, har også mye å si. Hvis du har lette steg og lander fremst på foten, med riktig teknikk, sliter du også mindre på skoen enn en person som lander tungt på hælen.

- Når du løper på sko som er gamle og ubrukte risikerer du belastningsskader. Det er særlig foten, leggen og akillesen det kan gå hardt ut over, sier tidligere landslagslege, Thor-Øistein Endsjø, til klikk.no.

Treningsvett

Men han legger til at det ikke hjelper med gode og dyre sko hvis man ikke bruker vettet når man trener.

- Vondt i beina kan også bety at du trener for ensidig, eller går for hardt ut etter en treningsfri periode, sier Endsjø.

Løpeteknikk: Slik løper du riktig

RUTINERTE: For rutinerte løpere er senere og muskler sterke, og tåler mer belastning. For nybegynnere derimot er gode sko med god demping uhyre viktig.
RUTINERTE: For rutinerte løpere er senere og muskler sterke, og tåler mer belastning. For nybegynnere derimot er gode sko med god demping uhyre viktig. Foto: Foto: Crestock

Viktig med god demping

For nybegynnere anbefaler Tor Fauske i Löplabbet en robust modell.

- En dreven løper kan løpe uten så mye demping fordi sener og muskler er trent opp til å tåle det. For en nybegynner er det ekstra viktig å velge sko med god demping.

Mange rutinerte løpere liker å ha lettere sko, men de må også belage seg på å bytte sko oftere.

- Skift skoene i tide hvis du er nybegynner. Kjenner du murring i føttene og beina kan det være et tegn på at skoene begynner å bli utslitt, sier Fauske.

To par sko

Han anbefaler også å kjøpe nye sko før de gamle er helt utslitt, slik at man kan bruke skoene om hverandre.

- Skader oppstår gjerne når du gjør brå endringer, som at du begynner å løpe masse hver dag etter en treningsfri vinter, eller hvis du plutselig bytter sko.

Les også:

Test av sports-BH

Slik finner du riktige løpesko

Det går seg ikke til

Idrettslege Thor-Øistein Endsjø mener at de som løper mye, gjerne kan ha to par sko å bytte på hele tiden.

- Mange kjenner at skoene er litt for små når de prøver dem, men tenker at det går seg til. Det gjør det ikke. Kjøp heller et halvt nummer større. Pass på at skoene er stabile i hælkappen, og at det er god nok fjæring.

- Har du problemføtter bør du også kjøpe sko et sted der du får ekstra hjelp til å tilpasse skoene, sier Endsjø.

Les sak fra Löplabbet:

Myk overgang til løpesesongen

Les mer på:

Klikk Trening

Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også