sommerforkjølelse

Hørt om sommerforkjølelse?

Er det sommerforkjølelse eller allergi du er plaget med?

SOMMERFORKJØLELSE: Sitter du inne i sofaen med tett nese og sår hals, når det er 25 grader og sol ute? Vel, sommerforkjølelse er ikke så uvanlig. FOTO: Getty Images.
SOMMERFORKJØLELSE: Sitter du inne i sofaen med tett nese og sår hals, når det er 25 grader og sol ute? Vel, sommerforkjølelse er ikke så uvanlig. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Tips for å bli bedre av forkjølelse

  • Drikk mye vann og eventuelt juice
  • Ta det med ro
  • Hold deg tørr og varm
  • Unngå fysisk og psykisk stress
  • Pass på å få nok søvn

Kilde: NHI og Kari Løvendahl Mogstad

- Selve begrepet sommerforkjølelse er nok en myte. Du kan kort og godt bli forkjølet om sommeren, akkurat som du kan bli det om vinteren, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Hun forteller at det finnes hundrevis av ulike virus som vandrer verden rundt og smitter av oss.

- Som oftest blir vi smittet i vinterhalvåret, da vi på en måte er mer innstilt på det. At vi blir forkjølet om sommeren er jo ekstra ergerlig fordi det liksom ikke passer å bli forkjølet da. Som regel er det imidlertid en helt vanlig virusforkjølelse, sier hun.

Sommerforkjølelse

Der og da føles det kanskje likevel som om sommerforkjølelsen skiller seg fra forkjølelser ellers på året.

Fordi vi er mer aktive, kanskje på reisefot, bader og driver med andre utendørsaktiviteter, kan nemlig forkjølelsen vare litt lenger enn om vinteren.

- Dette skyldes altså ikke at virusene som smitter oss om sommeren er spesielt seiglivet, men mer at vi har en annen type livsstil om sommeren. Om vinteren tar vi det nok mer med ro når vi blir syke, sier Mogstad.

Les også: Er du allergisk og eller forkjølet?

Vanskelig å unngå

Aller helst skulle vi unngått disse sommerforkjølelsene, men det er ikke så lett. Virus smitter gjerne gjennom nysing, hosting og kontakt med mennesker som er forkjølet.

- Eller ved kontakt med håndtak eller andre flater der syke har vært før deg, sier hun.

God håndhygiene er derfor et godt tips, men generelt er det vanskelig å forsikre seg mot forkjølelser enten det er sommer eller vinter.

Unngår du også å drikke av samme flaske eller glass som andre, sørger for et sunt kosthold bestående av variert mat og er fysisk aktiv, er du enda bedre rustet i kampen mot virusene.

Les også: Slik forebygger du forkjølelse

Senk aktivitetsnivået ved sommerforkjølelse

Er du allerede smittet av "sommerforkjølelsen", er du ganske sikkert interessert i å bli frisk så fort som mulig.

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lite fristende å dra på forkjølelsen lengre enn høyst nødvendig.

- Det er generelt fornuftig å senke aktivitetsgiret dersom du kjenner at forkjølelsen kommer krypende. Selv om det er sommer, er det lurt å hvile seg litt mer enn vanlig når en infeksjon romsterer i kroppen, sier Mogstad.

Det er da fornuftig å stå over badeturen og holde deg tørr og i normal og stabil kroppstemperatur.

Les også: Blir du ikke kvitt forkjølelsen?

Individuelle råd ved sommerforkjølelse

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Farmasøyt og fagredaktør i Apotek 1, Eirik Berteig Rustan, forteller at apotekene får noen forespørsler om forkjølelse om sommeren.

Likevel er det på langt nær så vanlig som i vinterhalvåret.

- For de som jobber på apoteket blir det da ofte om å gjøre å spørre om hvilke symptomer kunden har og anbefale de medisinene og produktene som passer best for den enkelte, sier han.

Behovene varierer jo fra person til person etter hvilke plager du har.

Hjelpemidler fra apoteket

Det å gjøre sykdomsperioden best mulig blir da hovedfokuset.

- Apoteket har dessverre ikke noe som kan kurere forkjølelsen siden den forårsakes av et virus. Vi kan imidlertid ofte hjelpe med å lindre symptomene, sier han.

For de som har feber anbefaler han smertestillende og febernedsettende legemidler, og slimavsvellende nesesprayer og saltvann kan hjelpe mot tett nese.

- Eller trenger du kanskje servietter for rennende nese, og det finnes også sukkerfrie halspastiller som kan brukes av alle med sår hals, sier Rusten.

Allergisk eller forkjølet?

Noen ganger er kanskje sommerforkjølelsen ekstra gjenstridig, og da er det mulig at det faktisk ikke er snakk om en forkjølelse i det hele tatt. Kanskje er det allergi du sliter med.

- Det kan være vanskelig å skille mellom allergiplager og forkjølelse om sommeren, men som regel har man litt peiling fra før om man er allergisk. Det ligger også gjerne til familien, sier Mogstad.

I tillegg finnes det andre tegn som peker i den ene eller andre retningen.

- Symptomer som nysing, tett nese, rennende nese og slapphet kan forekomme i begge tilfeller, men kløende øyne og nese samt hudaffeksjon er mer vanlig ved allergi, sier hun.

Et annen tegn er at du blir verre når du beveger deg ute, der det du er allergisk mot befinner seg, og bedre når du ikke blir utsatt for allergenet.