Svineinfluensa

Sjekk om du er i risikosonen

Yngre voksne og foreldre, bør særlig lese dette.

INFLUENSASESONG: Tilhører du risikogruppene, bør du ta sesonginfluensavaksinen så snart som mulig for å være beskyttet mot alle typer influensa, også svineinfluensa.
INFLUENSASESONG: Tilhører du risikogruppene, bør du ta sesonginfluensavaksinen så snart som mulig for å være beskyttet mot alle typer influensa, også svineinfluensa. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Vaksinering for personer som har risikofaktorer haster nå, skriver Folkehelseinstituttet om årets influensasesong på sine egne nettsider.

Flere har dessuten fått svineinfluensa enn vanlig influensa denne sesongen, og det er lett å bli hysterisk selv om vi strengt tatt befinner oss ved starten av årets epidemi.

Vaksinen dekker tre ulike influensavirus, som alle sirkulerer side om side; A(H1N1) (svineinfluensa), influensa B-virus, og A(H3N2) (vanlig sesonginfluensa).

- Sykdomsbildene er relativt like, men sesonginfluensaen rammer i litt større grad den eldre delen av befolkningen, sier Karin Rønning, lege og avdelingsdirektør for Avdeling for Infeksjonsovervåkning.

VOKSNE OG BARN: Det er ikke bare eldre som tilhører risikogruppene, men også voksne og barn med risikofaktorer.
VOKSNE OG BARN: Det er ikke bare eldre som tilhører risikogruppene, men også voksne og barn med risikofaktorer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Risikofaktorer blant yngre voksne og barn

- Det som er veldig viktig å være klar over når vi snakker om risikogrupper er at vi snakker om risikogrupper i alle aldre, om risikofaktorer ved den enkelte fra 6 måneder og opp til 100 år, sier Rønning.

- Vi har en fornemmelse av at yngre voksne og barn ikke oppfatter seg som tilhørende en risikogruppe av seg selv eller sine foreldre, selv om de har en risikofaktor som for eksempel diabetes eller astma. Man tenker gjerne at dette gjelder de gamle, selv om det må påpekes at de eldre er de som rammes hardest, sier Rønning.

- Det er sikkert også noen som er immune etter tidligere sykdom eller vaksine, men grunnen til at vi anbefaler årlig vaksinering av risikogruppene er at vi ikke vet hvem som har hatt en god vasksinereaksjon eller som har hatt en svekket evne til respons på vaksinen. Normalt varer heller ikke vaksinen lenge.

Hun anbefaler derfor å ta kontakt med fastlegen dersom man er i risikosonen, for å høre om kommunen er del av en vaksineordning eller om man må til legen sin for å ta den.

Hvem bør vaksinere seg?

- Vi går ikke ut med en allmenn anbefaling om en massevaksinasjon av hele befolkningen for å si det sånn, det blir litt «overkill» i forhold til problemets størrelse, men vi sier jo helt klart at enhver, også friske, unge og spreke folk gjerne kan ta vaksine for å være beskyttet mot influensa. Hvis de lever sammen med folk som har en risiko er det fornuftig å vaksinere også de friske i familien fordi det reduserer smittepresset rundt den som har en risiko, sier Rønning.

Det er likevel noen grupper som ikke bør vaksinere seg.

- Personer med alvorlig hønseeggallergi og særlig de som eventuelt har hatt en alvorlig reaksjon på en vaksine produsert ved hjelp av hønseegg tidligere, de bør ikke vaksineres. Men selv uten tidligere reaksjoner anbefales det at man blir vaksinert med en lege i lokalene i tilfelle en reaksjon, sier Rønning.

- Derimot lærte vi under pandemien i 2009 at gravide er utsatt for komplikasjoner i forbindelse med influensaen og er derfor en del av risikogruppen. Det er både for å beskytte dem selv, men også for at moren skal utvikle antistoffer som overføres til barnet. Disse stoffene er gjerne i barnets blod i tre måneder, sier hun.

Ingen grunn til hysteri

Det er likevel ingen grunn til at unge, friske mennesker som ikke er i risikogruppen trenger å frykte en spesielt kraftig influensa grunnet høy forekomst av svineinfluensa, blir vi fortalt.

- Vi så det under pandemien i 2009, at svineinfluensaen ikke var en spesielt kraftig influensa. Mange av de vi kunne påvise at hadde vært syke visste ikke om det en gang. Så for de aller fleste er svineinfluensaen ganske mild så det i seg selv er ingen grunn til å vaksinere seg, fastslår Rønning.

Når bør lege kontaktes?

Kontakt alltid lege dersom du har influensasykdom og tilstanden forverrer seg. Det anbefales at du straks tar kontakt dersom du har:

- tungt for å puste eller har smerter i brystet

- har fiolett eller blålig farge på leppene

- har tegn på å være dehydrert/uttørret, som tørrhet i munnen og særlig sparsom vannlating

- kaster opp og har problemer med å holde på drikke slik at det er fare for uttørring

- får anfall med kramper

- ikke reagerer som normalt eller virker forvirret

Kilde: Norsk Helseinformatikk, NHI.no

- Det er også veldig viktig å få frem at unge, friske folk ikke trenger å gå til lege for å finne ut om de har svineinfluensa eller noe annet, hvis de ikke er alvorlig syke. Legene kan stort sett ikke svare på dette, men tar en virusprøve. Innen resultatet av den foreligger, er man gjerne frisk igjen, sier Rønning.

- Man kan si det sånn at «farligheten» er jo lik, men nå er det så mange flere som har et nivå av beskyttende antistoffer etter vaksine og det at man har vært syk under pandemien eller etterpå, at det er så mange færre som blir syke denne vinteren, sier Rønning, og viser til kurvene fra influensaovervåkingen 2012-13, uke 51 og 52 på instituttets forside.

Anti-influensa medisin

Lege Pål Branæs i Onlinelege.no kan på alle måter slutte seg til rådene til Folkehelseinstituttet, men savner likevel en ting.

- Jeg savner etterspørselen etter Tamiflu og Relenza, disse tablettene som kan tas og har effekt dersom de tas i tide. Disse kan også virke forebyggende hvis man for eksempel er familiemedlem og kronisk syk og noen i husstanden er blitt syk. Dette gjelder altså dem i risikogruppene som ikke har rukket å ta vaksinen, sier han.

- Disse tablettene kan gi et mildere sykdomsforløp og i noen tilfeller være livsreddende, sier han.

Tablettene har størst effekt om de tas innen 12 timer, men kan være effektive innen et tidsrom på 48 timer.

Sjekk om du tilhører risikogruppene:

- personer som er 65 år eller eldre

- beboere i omsorgsbolig og sykehjem

- gravide, særlig i 2. og 3. trimester - voksne og barn med kroniske luftveissykdommer, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet

- voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon

- voksne og barn med nedsatt forsvar mot infeksjoner

- voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)

- voksne og barn med kronisk nyresvikt

- voksne og barn med kronisk leversvikt

- voksne og barn med kronisk nevrologisk sykdom eller skade

- voksne og barn med svært alvorlig fedme, dvs kroppsmasseindeks (BMI) over 40 kg/m2

For sesongen 2012/2013 er vaksinen også anbefalt svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser. I tillegg anbefales helsepersonell og pårørende å vaksinere seg på grunn av økt smittefare begge veier.

Kilde: Nasjonalt Folkehelseinstitutt, fhi.no

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Sjekk om du har kyssesyke

8 tegn på at du har et helseproblem

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også