Pollen og allergi
– Nesespray kan gi migrene
Reseptbelagt nesespray kan utløse migrene hos pollenallergikere.
Nesespray åpner tette neser, og skal gi allergikere et bedre liv når pollensesongen starter.
Nå viser en forskningsstudie publisert i det medisinske tidsskriftet Cephalalgia, at nesespray med kortikosteroider kan utløse eller gi migrenelignende hodepine hos pollenallergikere.
Les om allergi i Pasienthåndboka.
Uventet
Jitka Pokladnikova ved Charles-universitetet i Praha og hans forskerkolleger sjekket over 6000 rapporter i Verdens Helseorganisasjons database, samt en rekke andre kilder. Da gjorde de et uventet funn.
Forskerne fant 38 tilfeller av migrene som de tror kan skyldes bruk nesespray med kortikosteroider. I 24 av tilfellene var slik nesespray den eneste medisinen som ble brukt.
Les også:
- Start pollenvaksineringen nå
Fikk anfall
Ytterligere bruk av nesespray førte til gjentatte migreneanfall i åtte tilfeller. Det var heller ikke rapportert om at noen hadde tatt mer enn den anbefalte daglige dosen.
I 16 tilfeller var tidspunktet for når migrenen startet registrert. Disse viser at 12 fikk migrene ganske tidlig etter at de hadde startet med nesesprayen, og at alle fikk anfall i løpet av de fire første dagene.
- Det er en forbindelse
Dr Pokladnikova sier at man allerede vet at det er en forbindelse mellom pollenallergi og migrene. De nye funnene gir likevel en indikasjon om at nesespray med kortikosteroider enten kan forårsake migrene, gjøre eksisterende migrene verre eller gi hodepine som ligner på migrene.
Høy forekomst
Dalius Bansevicius er nevrolog og medisinsk rådgiver i legemiddelselskapet GlaxoSmithKleine, som produserer flere typer nesespray med kortikosteroider.
Han sier i en kommentar at det allerede er kjent at pasienter med pollenallergi (allergisk rhinitt) har en høyere forekomst av migrene enn den generelle befolkningen.
- Hver tredje pasient med pollenallergi lider av migrene, påpeker han.
Liten rapport
Bansevicius har selv en doktorgrad i hodepine. Han sier at migrene ikke er en sjelden sykdom, den rammer cirka hver tiende person i den generelle befolkningen.
- Men generelt kan man si at en såpass hyppig forekomst av migrene blant pollenallergikere, samt et relativt lite antall rapporter, gjør det vanskelig å vurdere om det foreligger en reell sammenheng, eller om det bare ser slik ut, påpeker han.
Bivirkninger
Legemiddelprodusentene plikter å registrere alle bivirkningsmeldinger, det samme gjelder myndighetene. Begge parter skal analyserer alle rapporter for å se etter mulig årsakssammenheng.
- Studier som denne publiseres ganske ofte. Noen ganger viser det seg å være en årsakssammenheng mellom produktet og bivirkningene, andre ganger ikke. Men slike signaler blir uansett fulgt nøye opp over tid, og er det en reell sammenheng, blir bruksanvisningene oppdatert, sier Bansevicius.
Les mer på:
Denne saken ble første gang publisert 31/03 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.