medisin mot forkjølelse

Dette er medisiner mot forkjølelse

Se hvordan du kan forebygge og lindre symptomer.

MEDISIN MOT FORKJØLELSE: Det fins en rekke reseptfrie preparater som kan hjelpe både forebyggende og for å lindre plagene du har når du er forkjøla.
MEDISIN MOT FORKJØLELSE: Det fins en rekke reseptfrie preparater som kan hjelpe både forebyggende og for å lindre plagene du har når du er forkjøla. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

En forkjølelse er ufarlig og går over av seg selv. Men du kan forebygge og lindre symptomer som hoste, tett nese, hodeverk og feber.

- De vanligste preparatene som brukes er smertestillende og febernedsettende midler, hostestillende og slimløsende midler, produkter mot sår hals, saltvannsspray og slimhinneavsvellende nesesprayer, sier farmasøyt og fagrådgiver i Apotek1, Kari Skaug Fredrikson.

Slik blir du kvitt forkjølelsen

Slik kan du forebygge forkjølelsen

Det fins en rekke reseptfrie preparater som kan hjelpe både forebyggende og for å lindre plagene du har når du er forkjøla.

Et relativt nytt preparat som har fått mye oppmerksomhet i media er nesesprayen Viiral. Den er utviklet for å hindre virus i å feste seg på cellene på slimhinnene i nese, munn og svelg. Det er altså en spray som skal virke forebyggende ved å danne en barriere på slimhinnene i nese, munn og svelg og skal forhindre at virus trenger seg gjennom celleveggen. Sprayen kan brukes fra to år og oppover, har ingen kjente bivirkninger, men bør ikke brukes mer enn fire uker sammenhengende og ikke av gravide eller ammende.

Under finner du andre preparater som kan virke forebyggende:

Vitamin D: Bidrar til et normalt og velfungerende immunforsvar. Om vinteren produserer vi mindre av vitamin D i huden vår. Kroppen vår kan lage visse mengder vitamin D selv, og for å lage dette, trenger huden sollys. Derfor får kroppen mindre av vitaminet som er viktig for et normalt immunforsvar i de mørke vintermånedene.

Vitamin C: Bidrar til å opprettholde immunforsvarets normale funksjon. Dagsdosen for voksne dekkes ved et glass appelsinjuice. C-vitamin i høye doser har ikke dokumentert effekt ved forkjølelse.
Solhattekstrakt: Kan virke styrkende på immunforsvaret og kan brukes mot forkjølelsessymptomer.

ColdZyme halsspray: - Skaper en beskyttende barriere mot forkjølelsesvirus. Den «suger til seg» og konsentrerer forkjølelsesvirus til barrieren, samt deaktiverer forkjølelsesvirusets evne til å binde seg til cellene i halsen og beskytter mot forkjølelse, sier farmasøyt Christine Pernille Lødøen.

Halssprayen sies å kunne forebygge en forkjølelse eller forkorte den på et tidlig stadium dersom du allerede er rammet.

Dette kan lette plagene ved forkjølelse:

Tett nese: Saltvann og/eller nesespray som virker slimhinneavsvellende og åpner opp tett nese. Vær oppmerksom på at nesespray mot tett nese ikke skal brukes i mer enn ti dager for voksne og fem dager for barn.

Har du tett og rennende nese, kan kombinasjonsnesespray som både virker lindrende på tett og rennende nese forsøkes.

(Denne skal ikke brukes av barn under 18 år og ikke mer enn i syv sammenhengende dager.)

Tørrhoste: Noskapin hostedempende middel som demper hosterefleksen.

Slimhoste: Slimløsende midler som gjør slimet mer tyntflytende og lettere å hoste opp. For eksempel Bisolvon, Solvipect og Granon.

Vond og sår hals: Et populært preparat er Fribol Host/Hals. Den skal virke lindrende og forfriskende ved forkjølelsessymptomer.

Irritasjon og ubehag i munnen:- Zyx sugetabletter har en lokalbedøvende effekt samtidig som den linder ubehag og irritasjon.- Solvivo sugetabletter har en bakteriedrepende effekt i tillegg til at den virker lindrende.- Strefen sugetabletter har en smertestillende og betennelsesdempende effekt, da denne inneholder et NSAID (smertestillende og betennelsesdempende legemiddel).

Feber og smerter: Paracetamol (Paracet, Pinex, Panodil) er alltid førstevalget til de aller fleste ved feber og smerter.

- Lurt å vente med febernedsettende

- Mange sverger til høydose C-vitaminer eller solhattpreparater i forkjølelsessesongen,

Dette er tradisjonelle midler som lenge har blitt brukt for å forebygge og lindre forkjølelse.

- Vi kan ikke si sikkert at dette virker forebyggende, noen studier viser at sykdomslengden og intensiteten til symtomene reduseres, sier Skaug Fredrikson.P

- Først og fremst er det viktig med et sunt og næringsrikt kosthold. Det har mye å si for et sterkt og godt immunforsvar. Er det vanskelig å spise sunt og variert i perioder kan du vurdere et kosttilskudd, sier farmasøyt og produktsjef for legemidler hos Vitusapotek, Christine Pernille Lødøen.

Hun sier det kan være lurt å avvente bruk av febernedsettende dersom feberen ikke er for høy.

- Det er ikke alltid hensiktsmessig å bruke febernedsettende medisiner før feberen er over 39 grader da feber kan være gunstig i kampen mot forkjølelse.

Forskjellen på forkjølelse og influensa

Lødøen forteller at spørsmål hun ofte dreier seg om forskjellen på forkjølelse og influensa.

- Mange lurer på dette og en rask forklaring er at du generelt er mye dårligere ved influensa. Symptomer som høy feber, smerter i muskler og ledd, hodepine og slapphet er mer intense ved influensa, sier hun.

Blir du syk av å være kald?

Andre ting som er verdt å oppklare ifølge Lødøen er dette med å bli syk av å være kald.

- Vi blir ikke syke av å fryse, men immunforsvaret vårt svekkes når vi fryser ved at blodet trekkes vekk fra nese, ører og hender. Å være kald kan dermed gjøre oss mer mottakelige for en forkjølelse.

Hun forteller at personer som er utsatt for fysisk eller psykisk stress blir lettere syke enn andre og at det er lurt å holde seg varm, særlig på beina i tillegg til å få nok søvn og hvile for å forebygge en forkjølelse.

- Å være påpasselig med håndhygienen og unngå mennesker som er forkjølet, hvis du kan, er viktigst for å unngå smitte, sier farmasøyt Kari Skaug Fredrikson.

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2018, og sist oppdatert 05/10 2018.

Les også