hva er slimhoste
Plages du av slimhoste?
Slik får du bukt med slimhosten.
- Slimhoste er en produktiv hoste hvor det produseres slim. Dette kan komme av en betennelse i luftveiene eller tobakksrøyking, forteller Bjarte Larsen, fagsjef avdeling Helse Medi3 i Ålesund.
Symptomene er slim i hosten, "rallende" lyd ved innånding og hoste, samt ofte problemer med å klare å hoste opp slimet som irriterer.
Hva er slimhoste?
- En slimhoste kan føles mer ”surklende”, og du hoster på grunn av slim som ligger i luftveiene og irriterer.
Det sier farmasøyt og fagredaktør for apotek1.no, Kjartan Rustan.
Slimhoste, eller våt hoste, er ofte et resultat av en infeksjon i de øvre luftveiene, og forårsaket av et forkjølelsesvirus. Infeksjonen fører til at slimhinnene i luftveiene blir betente og produserer et tykt, klissete slim.
Dersom slimet er seigt kan det hjelpe med slimløsende medisiner.
- Det er først og fremst viktig å drikke nok. Reseptfrie hostesafter kan forsøkes, men det er usikkert hvor godt disse virker. Dersom du har plagsom hoste som går ut over nattesøvnen er det anbefalt å kontakte lege, som eventuelt kan skrive ut resept på en litt sterkere hostesaft, sier Rustan.
Et vanlig kjerringråd mot slim i halsen er å koke opp en spiseskje brunt sukker i en halv liter vann. Du skal da drikke sukkervannet lunket eller varmt. Dette tipset har imidlertid ingen bevist effekt.
Les også: Fem grunner til at forkjølelsen vedvarer
Behandling av slimhoste
- Generelt bør man oppsøke lege ved endring av hostevaner. Har man alltid hatt litt tørrhoste og er undersøkt før for dette kan man vente, forteller Larsen.
Det er ikke uvanlig å gå med langvarig hoste etter eksempelvis en runde med forkjølelse.
- Dersom hosten endrer seg, spesielt hos røykere og man eventuelt også får nye helseplager som tungpust og fargeendring i slim bør man oppsøke lege. Er det redusert allmenntilstand, tegn til rask pust, lyder ved pusting som piping og ved feber bør man alltid konsultere lege, legger Larsen til.
Dersom du sammen med slimet også hoster opp blod, skal lege alltid kontaktes.
Denne saken ble første gang publisert 03/01 2018, og sist oppdatert 03/01 2018.