Hostesaft

Hvordan velge riktig hostesaft

Velger du feil type hostemedisin kan det forverre tilstanden din.

HOSTESAFT: Velg hostesaft etter hvilken type hoste du har, og at innholdet er tilpasset din helse samt eventuelle medisiner. FOTO: Getty Images
HOSTESAFT: Velg hostesaft etter hvilken type hoste du har, og at innholdet er tilpasset din helse samt eventuelle medisiner. FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Nicolai Skarsgård er lege og daglig leder i Hjemmelegene og forklarer at valg av hostemedisin alltid bør tilpasses årsaken til hosten.

- Dersom du har slimhoste, er det hensiktsmessig at slimet hostes opp og ut av kroppen. Ved bruk av hostesaft mot tørrhoste dempes hosterefleksen, og du får kanskje ikke hostet opp alt slimet. Det er dumt, og i verste fall kan det forlenge eller forverre sykdommen, sier han.

Videre legger legen til at det finnes slimløsende hostesaft som du kan prøve ved slimhoste, men generelt er effekten av slik hostemedisin liten.

Han understreker at uansett valg av hostemedisin anbefales det kun å bruke hostemedisin i korte perioder.

Dette må du passe på

Hanna Reppen Kvikstad jobber som apotekermedarbeider, og informerer om at man får kjøpt flere sorter hostesaft reseptfritt.

- Det er flere typer du kan kjøpe, blant annet Bisolvon, Solvipect, Bronwel Comp, Bergensk brystbalsam og Noskapin. Dette er flere av de vanligste typene, sier hun.

Videre forteller Kvikstad at hvilken hostesaft du velger kommer an på hvem som skal ha den, og hvilken type hoste det er snakk om.

- Dersom det er et barn er det viktig at man velger en type som er tilpasset barn. Dette er fordi innholdet i hostesaften for barn vil være svakere enn innholdet i den tilpasset for voksne, påpeker hun.

Apotekermedarbeideren viser til at dersom man for eksempel sliter med slimhoste er det viktig å velge en hostesaft som er for dette problemet. En slik hostesaft vil gjøre slimet mer tyntflytende og lettere å hoste opp.

- Det er også viktig å fortelle den som hjelper deg i butikken om eventuelle sykdommer. Enkelte produkter kan påvirke enkelte tilstander. For eksempel blodfortynnende er det viktig å informere om, understreker Kvikstad.

Tørrhoste

Skarsgård forklarer at det hovedsakelig finnes to typer hostemedisin. Disse kommer i både reseptbelagte og reseptfrie alternativ.

- Reseptbelagt hostemedisin mot tørrhoste inkluderer for eksempel Cosylan. Dette er reseptbelagt på grunn av det vanedannende stoffet etylmorfin, sier han.

Videre utdyper legen at stoffet virker dempende på hosterefleksen, som kan virke særlig lindrende på kveldstid for å sikre en god natts søvn. Han påpeker imidlertid at Cosylan er merket med rød varseltrekant, og bør derfor ikke inntas før bilkjøring.

Han opplyser også om et reseptfritt alternativ, for eksempel Noskapin som kommer i tablettform. Virkningen er noe svakere, men en fordel er at medisinen ikke virker sløvende. De som bruker blodfortynnende frarådes mot å bruke Noskapin.

Slimhoste

Legen informerer om at hostemedisinene mot slimhoste finnes i både reseptbelagte og reseptfrie varianter.

- Disse hostemedisinene hevder at de gjør slimet mer tyntflytende og dermed lettere å hoste opp. Dessverre er effekten av disse medisinene ganske tvilsom, påstår legen.

Han tipser om at et mer økonomisk alternativ er å sørge for et godt væskeinntak for samme effekt, altså at slimet blir så tyntflytende som mulig.

Du kan også ta tabletter

Videre forteller legen at det er lurt å spørre på apoteket om råd om valg av hostemedisin eller hostesaft.

- Det spiller liten rolle om det er saft eller tablett du velger. Dersom du er i tvil kan du få gode råd på apoteket om valg av legemiddel. Det er viktig å lese pakningsvedlegget nøye og tilpasse dosen etter alder for barn, sier han.

Kvikstad forklarer at tabletter er et alternativ til hostesaft. Eksempelvis har Noskapin både mikstur og tabletter du kan benytte deg av ved tørrhoste.

- Bronwel Comp har også mikstur og tabletter. Denne letter slimhoste og lindrer irritert hals, det som på folkemunne heter tørrhoste, informerer hun.