forkjølelse vår
Derfor blir du alltid syk om våren
Solen titter frem, og så kommer det første nyset. Legene forklarer hvorfor.
Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har og skyldes virusinfeksjon i de øvre luftveiene.
- Når våren kommer blir vi ofte mer sosiale. Vi kommer oss endelig ut av hiet vårt for å nyte vårsolen. Virus smitter lettere når mange folk er sammen, sier Sol Malm Hagen, lege i Eyr - legene på mobil.
Det er også en teori om at man blir lettere smittet av virus når man fryser.
- Når det blir lysere og fint vær, er det fristende å finne frem sommerklærne. Det frister å ta en utepils, selv om det egentlig ikke er så varmt, sier Hagen.
Det er finnes over 200 forskjellige virus som kan forårsake forkjølelse.
- Det ser ut som det kan være en viss variasjon i hvilke typer virus som er mest aktive på forskjellige tider av året, sier Thorleif Jansen, lege og medisinsk direktør i Kry.
Dersom man opplever forkjølelsessymptomer hver vår, og gjerne utover sommeren, kan det være at det er en pollenallergi som lurer, og som kan være en viktig medvirkende årsak, sier han.
Forskjeller mellom vanlig forkjølelse og influensa
Noen blir forkjølet oftere enn andre.
- Nesten hele befolkningen er forkjølet minimum 1 gang pr. år. I gjennomsnitt får barn 6-8 forkjølelser i året og voksne 2-4 forkjølelser, forteller Jansen.
For de fleste er det helt ufarlig å bli forkjølet, og det er kun ubehagelig. Det er forskjell på forkjølelse og influensa.
- De fleste blir reduserte når de er forkjølet, og blir friske igjen etter 7-10 dager. Noen får feber. Det er vanlig med vondt i halsen, at du nyser, har rennende nese og noen hoster, og får hodepine og fryser, sier Hagen.
Forkjølelse må ikke forveksles med influensa.
- Ved influensa blir du raskere veldig syk, får høy feber og du er mye dårligere. Når du er forkjølet kan du ofte gå på jobb, men er selvsagt redusert, sier Hagen.
Les også: Rennende nese kan være allergi
Slik blir du smittet
Du blir smittet gjennom dråper.
- Et eksempel på dette er når noen nyser ut i rommet, eller at andre som er forkjølet har tatt seg i ansiktet når de nyser eller snyter seg ,og deretter tar på en gjenstand. Tar du på samme gjenstanden kan du bli smittet om du får det i nese, øyne eller munn, forklarer Hagen.
Steder hvor mange ferdes er utsatt.
- Derfor er håndtak på kollektivtransport eller bankterminalen i butikken eksempler på potensielle smittekilder, sier Hagen.
Host i albuen og få nok søvn.
- Host og nys i albuen for å forhindre å smitte andre dersom du selv blir forkjølet. Vask hendene ofte. Lev alminnelig sunt og få nok søvn. Enkelte studier indikerer at søvnmangel gir økt risiko for å bli forkjølet, sier Jansen.
Begge legene legger spesielt vekt på god håndhygiene. Vask hender når du er syk for å ikke smitte andre - og når du er frisk, for å slippe å bli syk.
- Det aller viktigste du kan gjøre er å sørge for god håndhygiene. Vask hendene når du kommer inn døren og før du spiser. Prøv å unngå å ha hendene ved munn, nese og øyne, da reduserer du risikoen for å bli smittet om du har tatt på gjenstander med virus, sier Hagen.
Les også: Dette er symptomene på forkjølelses-munnsår
Disse er mer utsatt
Barn og småbarnsforeldre er utsatt.
- Familier med barn i barnehagen er alltid mer utsatt for virus. Ellers er det de med nedsatt immunforsvar eller som har en immunsykdom, som er mer utsatt for virus. Røykere er også mer utsatte enn andre, forklarer Hagen.
Du er mer utsatt dersom du har allergi - eller har sykdom i luftveiene.
- Folk med luftveissykdommer, for eksempel astma eller KOLS, får lettere kraftigere symptomer, og er mer utsatt for å få infeksjoner. Årsaken til dette tenkes å være at slimhinnebarrierene kan være svakere dersom en har betennelse og irritasjon i luftveiene fra før, forklarer Jansen.
Slik behandler du forkjølelse
Du får ikke medisiner på resept for en vanlig forkjølelse.
- Antibiotika virker ikke. De fleste håndterer helt fint en alminnelig forkjølelse uten å måtte snakke med lege. Du kan kjøpe nesedråper og nesespray for å åpne luftveiene når nesen er tett. Bruk febernedsettende ved feber. Oppsøk lege dersom du får høy feber, føler deg generelt sykere enn vanlig eller er tungpustet, råder Jansen.
Du kjenner på kroppen hva du trenger.
- Sliter du med hoste kan du bruke hostesaft eller halstabletter. Ellers er det bare å holde seg mest mulig i ro og sove mye. Lytt til kroppen, råder Hagen.
Dersom du får snue og rennende nese tidlig eller sent på vårparten hvert år, eventuelt dersom forkjølelsen er langvarig hvert år, kan det være lurt å tenke allergi.
- Dersom du mistenker allergi, kan det være lurt å få en vurdering av lege, sier Jansen.
Les også: Dette er symptomene på allergi