Flis i fingeren eller foten
Fjerner du ikke flisen, kan du få infeksjon
Fjerne eller ikke fjerne flis? Og hva skjer om du lar den være?
Vanskelig å få ut flisen?
Dersom flisen er helt dekket av hud og kan ses under overflaten av huden kan du ise ned området for å gjøre det enklere å jobbe med. Deretter tar du en helt desinfisert og ren sikkerhetsnål eller en knappehullsnål og forsiktig skraper vekk det øverste hudlaget. Du kan få hjelp av noen til å presse mot enden av flisen slik at den isoleres og presses frem mot hudoverflaten. Ikke pirk mer enn nødvendig, og løft flisen ut raskt.
Andre vanlige plager
Au! Flis i fingeren og foten stikker og svir, til tross for hvor liten flisen kan være. Og spesielt i disse sommertider når du sprader barbeint på bryggen, så kan du fort ende opp med flis.
Men må du fjerne den, eller kan du la den forbli i foten? Og hvordan skal du egentlig fjerne den?
Fjernes med pinsett
- Flisen fjernes med pinsett. Hvis du ikke lykkes med det, kan du vente noen dager og se om den kommer ut av seg selv, sier Per Stubban, regionsjef og fagansvarlig sykepleier i Norgesplaster AS.
- I denne perioden kan du legge på litt sårsalve eller et antiseptikum for å forebygge en mulig infeksjon. Du kan bruke et plaster for tildekking av fingertuppen og til rundt selve fingeren. Oppsøk lege hvis flisen ikke kommer ut etter to-tre dager, eller hvis det er tegn på infeksjon, forteller Stubban.
Er du heldig og får fjernet flisen med det samme, dekkes området med et plaster for å hindre at bakterier kommer inn i såret. Plasteret vil også absorbere eventuelt blod.
Ja, flisen må fjernes
Uansett hvor stor eller liten flisen er – må den bort?
- Ja, flisen må fjernes. Kroppen vil betrakte den som et fremmedlegeme, og reagerer med at området der flisen sitter blir betent. Da blir det rødt og smertefullt. Flisen kan være uren og føre til en bakteriell infeksjon, sier Stubban.
- Fliser eller kaktuspigger som er så små at de ikke kan sees, kan fjernes ved å dra neglefil eller fint sandpapir over huden i motsatt retning av den retningen flisen har kommet inn. Rengjør såret etter at flisen er fjernet, råder Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1.
Kan bli infeksjon
Fotterapeut Christina S. Holmen bekrefter at dersom du tråkker en flis langt inn i foten, og den ikke fjernes, vil kroppen reagere med å lage betennelse rundt.
- Til slutt vil flisen svelle ut sammen med bakteriene. Det vil gjerne bli en byll i området rundt flisen og det er smertefullt å gå på. Først blir det rødt, hovent og ømt så blir det gulgrønne bakterier som presser på helt til huden sprekker og det sveller ut sammen med flisen, forteller Holmen.
- Større fliser eller fliser du ikke klarer å fjerne selv, må fjernes av lege, og dette hvis såret ikke gror eller det er tegn på infeksjon i såret, sier Rustan.
Symptomer på infeksjon i såret er at det væsker, blir rødt, varmt og hovner opp. Av og til også lukt og puss.
- Infeksjonen kan oppstå ganske raskt, avhengig av type bakterie. Infeksjonen kan behandles med antibiotikaholdig sårsalve, antiseptikum eller antibakteriell honning, sier Stubban.
Kan lage store problemer
- Enkle ting kan få fatale følger, sier Else Olsen, autorisert fotterapeut med fordypning i diabetes.
Som nevnt over kan en liten flis som kommer inn under huden kan dra med seg bakterier som igjen kan føre til infeksjon med puss.
- Om du har dårlig immunforsvar og kanskje dårlig blodsirkulasjon, så kan denne saken bli til en stor affære. Bakteriene kan spre seg videre og lage store problemer, forteller Olsen.
Moralen er: Dersom det oppstår betennelse som følge av en flis, så få den fjernet så fort som mulig og rens såret.