DiabetesGuard app for diabetes
Ny app gir trygghet til diabetikere
Det knytter seg ofte mye engstelse til en diabetesdiagnose. En ny app til mobilen kan imidlertid gi pasienter og pårørende større trygghet.


Da mannen til Annette Skeie Jakobsen fikk konstatert diabetes 1, dukket ideen til den nye tjenesten DiabetesGuard raskt opp. For sykepleieren og firebarnsmoren var det viktig å få raskt beskjed dersom mannen fikk føling, og hun begynte å utvikle ideen til hvordan hun kunne utvikle en trygghetsalarmtjeneste for diabetespasienter til smarttelefon. En tjeneste som kunne gi større trygghet for den som selv har diabetes, men også for de pårørende.
Enkel å bruke
Tjenesten er nå klar til bruk, og den kan lastes ned som en app til din smarttelefon. Tjenesten styres fra applikasjonen DiabetesGuard, som kobler telefonen opp mot SmartCares 24-timers døgnbemannede overvåkningstjeneste.
- DiabetesGuard er spesialtilpasset deg som har diabetes og er enkel å bruke, sier Skeie Jakobsen.
Frem til 10. august vil det være gratis å bruke den nye appen, og hun håper alle som er nysgjerrige på hvordan dette virker, benytter anledningen til å prøve ut tjenesten i sommer.
Nødvendig hjelp
- Tjenesten er laget for alle personer med diabetes som tar medisiner som kan gi føling eller lavt blodsukker. Det vil både være type 1-diabetikere og type 2-diabetikere, deres nærmeste familier og venner. Føling kan oppstå raskt, gi et sterkt ubehag og ubehandlet kan ende med at man trenger hjelp for å overleve, sier Skeie Jakobsen.
Behandlingen vil da bestå i å få i seg mat med karbohydrater, men etter hvert som blodsukkeret blir lavere mister kroppen forståelsen av sin egen situasjon.
- Da vil man trenge hjelp, sier hun.
Varsler pårørende

I en slik situasjon vil DiabetesGuard kunne varsle dine pårørende om at du får føling, og den er tilpasset typiske situasjoner som ofte er knyttet til engstelse.
- Vekkerklokken varsler dine pårørende dersom du får føling om natten. Man stiller den inn som en vanlig vekkerklokke og dersom man i løpet av natten får føling og ikke er i stand til å ta vare på seg selv, vil man ikke være i stand til å skru av alarmen når den ringer om morgenen, sier Skeie Jakobsen.
I en slik situasjon kontaktes alle dine pårørende med en oppringing fra SmartCares system, og de får også en SMS med informasjon og en kartlink fra Google-Map.
Dette er tilpasset situasjoner der man for eksempel trener eller er på tur i skogen, samt akutte situasjoner der man trenger øyeblikkelig hjelp.
Gir trygghet
Appen eller tjenesten er godt utprøvd av diabetikere, og ifølge Skeie Jakobsen er tilbakemeldingene gode.
Tjenesten vil kunne bety mye for mange som bor alene, for svært mange diabetikere er redde for å få føling.
Ofte vil dette føre til at de unngår situasjoner med økt risiko for føling og følingskonsekvenser, og dette igjen vil være med på å gi en dårligere livskvalitet for mange.
- Vi har også fått tilbakemeldinger om at DiabetesGuard har lettet hverdagen for foreldre til ungdom med diabetes. Med denne sikkerheten er det lettere for eksempel å la dem forlate redet og flytte for seg selv, sier Skeie Jakobsen.
Lever i frykt
Diabetesykepleier May Henny Moen ved Sørlandet Sykehus er en av dem som har testet ut tjenesten på sine pasienter, og hennes inntrykk er at mange kan ha glede av den nye appen.

- Det gjelder kanskje særlig de som bor alene og har vært plaget med lave blodsukkerverdier om natten. Mange lever da i konstant frykt for å få føling om natten uten å få varslet sine pårørende, sier hun.
Sikret hjelp
Samtidig tror hun at det er mange pårørende som har savnet en mulighet for å bli varslet dersom noe skjer med den de er glad i.
Kanskje har de vært tilstede under et insulinsjokk, og har selv måttet være den som ringer ambulansen eller setter den nødvendige sprøyten.
Dette kan føles skremmende, og for disse tror Moen det vil være uvurderlig å vite at de faktisk kan varsles dersom dette skjer når de ikke er tilstede og kan hjelpe selv.
Godt sikkerhetsnett
Moens inntrykk er at appen har vært enkel å bruke for testpersonene, og hun er glad for å kunne informere diabetikere om stadig flere tjenester og hjelpemidler.
- Det er jo ikke alle som har de samme problemstillingene, så det er sikkert ikke alle som ser samme nytten i en tjeneste som dette.
For dem som bor for seg selv eller som liker å være ute i skogen eller trene alene kan den imidlertid fungere som et godt sikkerhetsnett, sier hun.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Appen sjekker om du har hjerteflimmer på to minutter