Verdens blodgiverdag 12. juni

375 blodgivere har reddet Wenches liv

Wenche har hatt leukemi seks ganger. Ny beinmarg og blod fra 375 blodgivere reddet livet hennes da slutten var nærmest. Siden ble det enda flere.

ENDELIG FRISK: Takket være blodgivere og broren Johnny kan Wenche Stensvold endelig se framover og være aktiv. Til høsten løper de New York Marathon.
ENDELIG FRISK: Takket være blodgivere og broren Johnny kan Wenche Stensvold endelig se framover og være aktiv. Til høsten løper de New York Marathon. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Dette kan du gjøre

Meld deg til nærmeste blodbank. Hvor den er finner du på giblod.no.

Du kan også henvende deg direkte til Blodbanken i Oslo på Facebook.

Fredag 12. juni vil alle som gir blod få en rose som takk for innsatsen.

Du finner Blodbussen flere steder i Oslo sentrum, og andre steder i landet er det egne arrangementer. Det finner du mer informasjon om på Blodbankens nettsider.

Årets tema for Vedens blodgiverdag er «Takk for at du reddet livet mitt».

TIL INNTEKT FOR KREFTSAKEN: Aktiv Mot Kreft har fått en ivrig bidragsyter i Wenche Stensvold.
TIL INNTEKT FOR KREFTSAKEN: Aktiv Mot Kreft har fått en ivrig bidragsyter i Wenche Stensvold. Foto: Foto: Privat

Med seks sykdomsrunder og siden full friskmelding fra leukemien er Wenche Stensvold nærmest et mirakel.

Det hadde ikke vært mulig uten blodgivere. Wenche fikk myelogen leukemi for første gang i 2004. Den daværende sykepleierstudenten gikk fra å være en tidligere veltrent toppidrettsutøver med mange meritter i sykling til å ligge lenket til sengen med en livstruende sykdom.  

- Jeg ble frisk etter den første behandlingen, etter å ha vært syk i fem måneder. Så fikk jeg et tilbakefall fire måneder etter det igjen, og måtte ha benmargsdonor, forteller hun.

Lagt på isolat

Heldigvis var Wenches bror Johnny en donormatch, og kunne gi henne benmarg.

- Det er noe av det tøffeste kroppen kan gå igjennom. De gir en dødelig dose cellegift som dreper egen benmarg, og så fikk jeg tilført broren min sin.

Hun ble lagt på isolat, og fikk blodoverføring via et venekateter på ved kragebeinet.

- Så var det bare å vente og håpe på at det skulle virke. Det gjorde det etter elleve dager. Da fikk jeg livet på nytt. Jeg er veldig glad i broren min, og vi hadde utrolig flaks med at han var en match. Han ga meg livet tilbake. Men jeg hadde ikke klart meg uten 375 andre blodgivere.

Tallet blodgivere er så høyt fordi Wenche fikk både blod og blodplater. Sistnevnte kan inneholde blod fra fire personer.

- Det er utrolig at så mange mennesker var med på å redde livet mitt.

Flere tilbakefall

Beinmargen til Wenche ble skiftet ut fordi hun hadde hatt et tilbakefall. Nå var målet at hun ikke skulle få det igjen. Men så heldig var hun ikke. Det er ikke ofte man får tilbakefall etter en operasjon. Men Wenche fikk det.

- Jeg har hatt fire tilbakefall etter det første. Så totalt har jeg hatt leukemi seks ganger, år etter år. Jeg har vært frisk, og hver gang jeg har blitt syk igjen har legene gitt meg lite håp. Prognosene skulle egentlig ikke gitt meg noe langt liv.

Legene hadde ikke opplevd noen som fikk så mange tilbakefall. Etter hvert skjedde det på samme tid hvert år. Helgen for Birkebeinerrittet. Første gangen skjedde det da Wenche dro for å se på en venninne som skulle sykle.

- Derfor har vi vært spent hvert år den helga kommer. Fire år på rad fikk jeg tilbakefall den helga. Hver gang var legene like oppgitte. Siste gangen var litt spesielt. Da hadde jeg kasta opp blod, og de måtte avslutte behandlingen på grunn av det. Jeg var på Rikshospitalet, og legen sa «Hva tenker du, Wenche?» Jeg svarte «Jeg skal leve, bestill mer blod!» Legen sa han skulle bestille to poser. «Nei, du må bestille fire», sa jeg. Det gjorde han.

Endelig frisk

Nå er det fem år siden sist Wenche hadde tilbakefall.  Det ble feiret med å sykle Birken i fjor.

- Jeg utfordret legen min på Rikshospitalet, og vi syklet hele løpet på tandemsykkel. Nå er målet å gjøre én ny aktivitet hvert år sammen med broren min, så vi har vært med på Oslos Bratteste, motbakkeløp og triathlon.

Til høsten er hun klar for New York Marathon. Der løper hun for Aktiv Mot Kreft, som hun også syklet Birken til inntekt for. Foreningen er startet opp av Grete Waitz.

- Det blir en utfordring i New York. Det er veldig inspirerende. Jeg brenner veldig for å samle inn penger til kreftsaken i sånne sammenhenger, og hver gang jeg gjør det tenker jeg på alle blodgiverne jeg ikke ville klart meg uten. Jeg er utrolig takknemlig for alle som gir blod, det er den beste gaven du kan gi noen, sier hun.

Trenger flere som redder liv

- Broren min ga meg nytt liv da han donerte benmarg, men blodgiverne har vært med på å redde livet mitt når jeg har fått tilbakefall. De har reddet meg gang på gang.

GI BLOD: Blod kan redde liv, og kan ikke lages kunstig.
GI BLOD: Blod kan redde liv, og kan ikke lages kunstig. Foto: Foto: Oslo Universitetssykehus.

Hun er glad mange har bestemt seg for å gjøre en innsats.

- Fadderbarnet mitt ringte meg på attenårsdagen sin. Da fortalte hun at hun hadde meldt seg som blodgiver fordi nå kunne hun endelig det. En attenåring som tenker på dét på bursdagen sin, det var veldig rørende.

Wenche har selv vervet blodgivere blant venner og familie.

- Det jeg har vært gjennom er brutalt, og behandlingen har vært tøff. Jeg tro at det at jeg var såpass godt trent før jeg ble syk, og at jeg trente opp muskler og kondisjon igjen mellom hvert tilbakefall, har hatt mye å si. Det har legene sagt også, for det gjorde meg sterkere under behandlingen.

Finnes ikke kunstig blod

Blod er en ferskvare mange som er under behandling er avhengig av. Det er essensielt å ha nok på sykehusene rundt om i landet.

- Man kan ikke bruke noe annet enn blod, og det kan ikke fremstilles kunstig. De som får mest er kreftpasienter, som får lav blodprosent fordi de har kreft, og i tillegg brukes mye blod til ulykker og fødsler. Da må man ha nok blod parat for man kan trenge mye i en akuttfase, forteller konstituert seksjonsoverlege ved Oslo Universitetssykehus, Lise Sofie Haug Nissen-Meyer.

Hun anbefaler folk å bli blodgivere, fordi det er essensielt å ha blod tilgjengelig. Det kan nemlig ikke ligge lenge på lager, for da kan det bli for gammelt og må kastes.

- Vi trenger en blodgivergruppe som er i beredskap, slik at de kan ringes opp når vi trenger blod. Vi skulle gjerne hatt mange fler av dem som kunne tenke seg å stille på kort varsel, sier hun.

Trenger alle blodtyper

Du må ikke være blant de som blir oppringt om du blir blodgiver. Du kan uansett bidra med å gi blod når det passer deg, og blodet kan være med på å redde liv.

- Vi trenger alle blodtyper. Det vanligste er A og O, men vi trenger også sjeldne blodtyper.

Nå når sommeren nærmer seg er det spesielt viktig med ekstra blod tilgjengelig.

- Det er veldig viktig å ha godt beredskap. Alle faste blodgivere anbefales også å ta seg en tur før de drar på sommerferie. Sommeren er en spesielt kritisk tid fordi mange reiser bort.

Spesielt unge menn oppfordres til å ta en tur til nærmeste blodbank.

- De må la sprøyteskrekken ligge og være med på å hjelpe, oppfordrer seksjonsoverlegen.

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også