rennende nese
Rennende nese kan være både forkjølelse og allergi
Her er de beste rådene fra legene.
En forbigående forkjølelse starter og slutter ofte med rennende nese.
Om rennende nese vedvarer, hvor slimet fortsetter å være vanntynt og rennende, kan det tyde på vanlig forekommende sesongallergi, kronisk helårsallergi eller annen sykdom.
Rennende nese
Rennende nese skyldes som oftest forkjølelse, som er en type virusinfeksjon i de øvre luftveier, og det samme gjelder tett nese.
– Infeksjonen får neseslimhinnen til å hovne opp og bli mer gjennomblødd så det dannes mye slim, som enten er vanntynt og gir neserenning (rhinorrhoré) eller tykt og seigt og gir nesetetthet, sier Ståle Onsgård Sagabråten.
Han er spesialist i allmennmedisin, fastlege ved Nesbyen Legesenter og styremedlem i Norsk forening for allmennmedisin.
Rhinitt (snue)
Rhinitt eller snue, irritasjonstilstand i nesen; fellesbetegnelse på tilstand med sekresjon fra nesen og ofte nesetetthet. Årsaken til snue kan være infeksjon med virus (forkjølelse) eller bakterier, som gir gulgrønt sekret (purulent snue), eller allergi, som gir vandig sekret (høysnue).
Kronisk rhinitt betyr i dette tilfellet at tilstanden har vedvart i mer enn ett år. Det er viktig å skille tilstanden fra allergisk rhinitt som er en del av symptombildet ved høysnue.
Kilder: NHI.no og snl.no
- Rennende nese er ofte starten eller slutten på tett nese, sier Pål Branæs, spesialist i allmennmedisin som drifter tjenesten OnlineLege.no, og kaller det et kontinuum, et sammenhengende hele (rennende - tett - rennende).
Du er mest smittsom når det begynner å renne, så ta håndhygienen på alvor og bruk papirlommetørkler som du kaster etter bruk. Smittefaren avtar når slimet blir tykkere og gulere.
Når det ikke er forkjølelse, skyldes det ofte allergi, sesongallergi, som kan oppleves som en vårforkjølelse.
– Når du har rennende nese på grunn av allergi, renner nesen mer eller mindre konstant, selv om plagene kan øke på i forbindelse med at en utsettes for større konsentrasjoner av stoffet en reagerer allergisk på. Eksempelvis mer renning rett etter plenklipping, sier Sagabråten.
– Når allergi er årsaken kan pasienten ofte selv fortelle at reaksjonene med rennende nese alltid opptrer og stadig gjentar seg når de eksponeres for bjørkepollen, gress eller dyrehår. Noen ganger må det blodprøver til for å kartlegge og stadfeste allergien, sier Sagabråten.
Mens en forkjølelse gir gradvis tykkere, gulere slim, gir allergi fortsatt tynt, gjennomsiktig slim, i tillegg til symptomer som kløe i øynene og nysing i serier.
Les også: Dette betyr fargen på snørret ditt
Alvorlig allergi
– Pasienter, kanskje lesere også, virker ofte opptatt av om det er blankt eller grønt snørr, sier Branæs.
Men grønt snørr trenger ikke å bety at infeksjonen kommer fra bakterier og at antibiotika vil hjelpe.
– Derimot kan man sikrere si at rennende nese ikke er bakterielt betinget. Bakterier gir altså aldri blankt snørr, mens virus kan gi begge, sier Branæs.
Renningen skyldes som nevnt en inflammasjon i nesen som får blodårene til å utvide seg, for å skape åpninger mellom cellene i blodåreveggen, slik at forsvarsvæske slipper ut og til åstedet. Denne væsken er ofte rennende om det ikke er bakterielt, det vil si er virus eller allergi.
Ved alvorligere infeksjon, allergi eller bakterieangrep så øker mengden forsvarsceller i forsvarsvæsken, som gjør at forsvarsvæsken blir tykkere og grønnere.
Hva hjelper mot rennende nese?
Vanligvis vil plagene gå over av seg selv, eller ved hjelp av en dobbeltvirkende nesespray som både åpner tette neser og stopper rennende neser.
Les også: Slik blir du kvitt forkjølelsen
Kontakte lege ved rennende nese
– Det viktigste er at pasientene tar kontakt med fastlegen om neserenningen ikke gir seg etter et par uker, og så vil fastlegen kunne utrede dette og gi behandling, sier Sagabråten, og forteller at vi stort sett kontakter lege når plagene har vedvart en tid.
nesespray med steroider for å få slått tilbake den allergiske reaksjonen, mens andre har misbrukt reseptfri nesespray, blitt «avhengige» og trenger hjelp til å slutte.
– Noen opplever at neseforkjølelsen har gjort at avløpet fra bihulene har stoppet seg til og ført til en bihulebetennelse, og kan trenge hjelp til avsvelling av neseslimhinnen og få åpnet opp utførselskanalen fra bihulene ved hjelp av slimhinneavsvellende spray eller tabletter.
Antibiotika derimot, som er «giftstoffer» for bakterier, har vist seg lite effektivt i behandling av bihulebetennelse, som starter med virus og følges av bakterier.
Bihulebentennelsen går i de aller fleste tilfeller over av seg selv i løpet av en uke eller to.
Skriftlige kilder vi har benyttet i noen grad er Norsk helseinformatikk/NHI.no, Allergiguiden.no og Store Norske Leksikon, snl.no, og innholdet er i sin helhet kvalitetssikret av ovennevnte leger.