Lettere å få ny diabetesmedisin
Nå har fastlegene selv lov til å skrive ut diabetesmedisinen som ikke gir vektøkning.

Statens legemiddelverk endret fra 1. juli i år praksisen med at allmennleger må rådføre seg med spesialist før de kan starte behandling med de nyeste medikamentene for pasienter med diabetes type 2.
Dermed er veien fram til de siste tilgjengelige medisinene blitt kortere.
Sparer tid
- Dette betyr at både legen og pasienten sparer tid, og at ventekøene for diabetespasienter blir kortere, sier Åge Norman Hansen, spesialist i allmenn- og idrettsmedisin.
Forenklingen av byråkratiet betyr at behandlingen med sistegenerasjons medisiner, DPP4-hemmere, for mange pasienter kan komme i gang raskere.
Diabetesforbundet i Norge er også svært fornøyde med at veien til denne typen behandling for diabetes blir kortere.
- Vi synes det er veldig postivt at DPP4-hemmere blir mer tilgjengelig for de som trenger det. Mange steder er veien lang til en spesialist, så at fastlegene får vurdere, gir en jevn tilgjengelighet i hele landet, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.
Les også: Superplaster kurerer diabetes
Hindrer vektøkning
DPP4-hemmere er et nytt legemiddel til behandling av pasienter med diabetes type 2.
Legemiddelet kan hjelpe pasienter som har hatt dårlig kontroll over blodsukkeret, eller som har problemer med bivirkninger fra sine nåværende diabetesmedisiner. Mange typer medisiner diabetikere får i dag, kan føre til vektøkning.
- DPP4-hemmere fører ikke til vektøkning hos pasienten, siden de bidrar til å holde blodsukkeret stabilt, sier Norman Hansen.
Les også: Økt diabetesfare hos modne, gravide kvinner
Fastlegen får mer tillit
Tidligere måtte fastlegen beskrive pasientens sykdomshistorie for en spesialist, som i sin tur har vært ansvarlig for å foreskrive et egnet medikament. Men nå kan legen selv skreddersy behandlingen.
- Ved at fastlegen nå blir gitt tillit til selv å bestemme sine diabetes type 2-pasienters behandlingsforløp, øker også sjansen for at pasienten får den best mulige behandlingen, og raskere tilgang til de nyeste medisinene, sier legen.
- Spesialisten ønsker jo å gjøre en best mulig jobb, og siden spesialisten ikke kjenner pasienten og sykdomsforløpet, har det tidligere tatt lang tid for pasienten å komme i gang med behandlingen, sier Norman Hansen.
- Ved å komme i gang med DPP4-behandlingen raskt, er det en stor fordel med tanke på forebygging av senkomplikasjoner og redusert livskvalitet.
Kosthold og mosjon fortsatt viktig
Rundt 350 000 nordmenn har diabetes type 2. Store svingninger i glukosenivå kjennetegner hverdagen for mange av disse pasientene, og mange sliter med å klare å kontrollere blodsukkeret sitt.

Justering av kosthold, økt fysisk aktivitet og vektreduksjon hjelper mange av pasientene med å holde blodsukkeret på et normalt nivå, men mange trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin i tillegg.
- DPP4-hemmere er ikke førstevalget for behandling av diabetes type 2. De statlige retningslinjene sier at legen skal se på pasientens kosthold og mosjonsvaner, og prøve å legge til rette for å bedre dette. Deretter kommer medisinering, og da kan DPP4-hemmende medikamenter være aktuelle, sier Norman Hansen.
Les også: