Dette vil få deg til å skifte på senga med en eneste gang

Vet du egentlig hva som gjemmer seg i dynetrekket ditt?

BEHAGELIG, MEN SKITTENT: Det føles alltid behagelig å legge seg under dyna, men noen ganger kan det være betydelig mer møkkete der enn du tror. Foto: Bulls
BEHAGELIG, MEN SKITTENT: Det føles alltid behagelig å legge seg under dyna, men noen ganger kan det være betydelig mer møkkete der enn du tror. Foto: Bulls Foto: Photomasi / Greer
Publisert

(SIDE2): Det er lite som slår følelsen av å krølle seg sammen til en liten bylt under dyna etter en hard arbeidsdag, men om du er som de fleste av oss krøller du deg også sammen med døde hudceller, bakterier, sopp og spor av avføring.

I en undersøkelse gjennomført av Womenshealthmag vasket 44 prosent av de spurte kvinnene sengetøyet sitt en gang i uka, 31 prosent to ganger i måneder, og 16 prosent fortalte at de holder seg til én gang i måneden. Samtidig fortalte hele 32 prosent at de så godt som aldri skifter putetrekket.

Les også: 8 ting du må vaske oftere enn du tror

Vask en gang i uka

Det er en gjenganger i diskusjonsforumene - hvor ofte skal du egentlig vaske sengetøyet ditt? Ifølge Philip Tierno, direktøren for mikrobiologi på New York University, skal vi vaske sengetrekket minst en gang i uka.

Ettersom kroppen din hele tiden en million døde hudceller i løpet av en dag, vil du automatisk legge fra deg dødt avfall med en gang du legger deg i senga. Dynetrekket og lakenet vil fort inneholde både døde hudceller, kremer, sminke, svette, hår, spor hva kjæledyr om du har det, og generelt alt annet du har vært i kontakt med gjennom dagen.

Lagret svette kan inneholde både rester av avføring, og E. Coli-bakterier. Jo lenger du utsetter vaskedagen, jo lenger tid får disse bakteriene til å formere seg.

Vask riktig

Det er imidlertid ikke bare sengesettet som trenger en skikkelig vask innimellom. Selve dyna må også luftes og vaskes, for å hindre at midden får fritt spillerom. 

Seniorrådgiver for Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Rosa Lyngra, fortalte tidligere at det viktigste steder vi utsettes for middallergen, trolig er sengen.

- Midd lever blant annet av døde hudceller, og trives derfor i nærkontakt med menneskene. Du finner dem typisk i sengetøyet, sa hun.

Om du derimot vasker dyner og puter på 60 grader en gang i året, vil det drepe midden. 

Ble du engasjert? Lik oss på Facebook for flere lignende saker!

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2015.

Les også