Dette skjer om du slutter å spise kjøtt i ett år
Forskning viser det vi alle vet - vi spiser for mye rødt kjøtt.
(SIDE2): Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker, heter i rådene fra Folkehelsedirektoratet.
LES OGSÅ:5 matvarer som har fått et ufortjent dårlig rykte
Samtidig gir kjøtt oss proteiner og andre viktige næringsstoffer. Men det går også fint an å klare seg uten. Det vet enhver vegetarianer.
LES OGSÅ:Hvor sunt er det egentlig å spise svinekjøtt?
Som alltid er moderasjon en god ting.
SE OGSÅ: Dette er matvarene du bør ha i kostholdet ditt
Men forskere har funnet at folk som slutter å spise kjøtt, kan oppnå disse fordelene.
1. Folk som kutter ut kjøtt, går som regel ned i vekt
En stor studie viste at mennesker som gikk over til et grønt kosthold, mistet i gjennomsnitt 4,5 kilo i vekt uten å telle kalorier.
2. Mindre risiko for hjerte-og karsykdom
Du får bedre kolesterol og blodtrykk, viser forskning. Og det er sannsynlig at du ikke utvikler diabetes.
3. Kreftrisikoen minsker
WHO (Verdens helseorganisasjon) skapte furore da de hevdet at kjøttvarer som salami og bacon er like kreftfremkallende som sigaretter.
Det fikk Petter Stordalen til å erklære at han droppet pølser og bacon på frokostbordene på sine hoteller.
Noe han senere gikk tilbake på.
4. Friskere tarm
The Independent skriver at forskere ved New York University fant at folk som ikke spiste kjøtt hadde en sunnere tarmbakterieflora.
5. Føler seg bedre
Dette punktet er svært individuelt, og avhenger også kanskje av hva du tror mest på.
Professor i ernæringsfysiologi Anna Haug ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås hevder at både melk og rødt kjøtt er en viktig del av kostholdet.
Denne saken ble første gang publisert 28/11 2016.