Dette øker risikoen for hjerneslag
Sjekk risikofaktorene og hva slags mat du bør unngå.

(SIDE2): Ifølge Norsk Helseinformatikk regner man med det årlig er cirka 15.000 tilfeller av hjerneslag i Norge. I verste fall dør man av følgene, men mange får også varige mén blant annet i forhold til førlighet og tap syn.
Hjerneslag skyldes enten blodpropp i hjernen (hjerneinfarkt), eller en blødning i hjernens blodårer (hjerneblødning).
Kan skyldes stress
Ifølge LHL (Landsforening for hjerte- og lungesyke) kan hjerneslag skyldes både arv og livsstil, og den best dokumenterte risikofaktoren for hjerneslag er høyt blodtrykk. Hjerneinfarkt kan skyldes både blodpropper som oppstår på hjernen, eller blodpropper som fraktes til hjernen via blodårene.
Risikofaktorer som generelt øker risiko for blodpropp vil også øke risikoen for hjerneinfarkt og typiske risikofaktorer er røyking, høyt kolesterol, diabetes og overvekt.
Norsk Helseinformatikk skriver på sine nettsidet at også åreforkalkning og hjertesykdom gjør deg mer utsatt for å utvikle hjerneslag. I tillegg informerer Helsenorge.no om at også et høyt alkoholkonsum, inaktivitet, stress og hjerteflimmer er risikofaktorer som kan forårsake hjerneslag.
Viktig med riktig ernæring

Da flere av risikofaktorene direkte handler om livsstil så vil kostholdet også ha en innvirkning, og Norsk forening for slagrammende skriver at maten man spiser kan påvirke risikoen for å få et hjerneslag.
De anbefaler blant annet å kutte ned på mye fet og salt mat, og øke inntaket av frukt og grønnsaker.
Her er de viktigste kostrådene for å forebygge hjerneslag:
Frukt og grønt
Frukt og grønnsaker bidrar med vitaminer og mineraler som hjelper å redusere skader i blodårene.
Kaliumrik mat
Mens salt bidrar til å øke blodtrykket, er kalium med å redusere dette. Kalium finnes særlig i mange frukt og grønnsaker, men det finnes også i for eksempel meierivarer, nøtter, frø og belgfrukter.
Helkorn og fiber
Fiber bidrar til å ha et godt fordøyelsessystem og det kan hjelpe deg med å holde en stabil kroppsvekt. Frukt og grønnsaker inneholder fiber kalt oppløselig fiber som kan senke kolesterolet.
Helkorn er et bedre alternativ enn raffinerte kornprodukter og hvitt mel. Det anbefales å redusere inntaket av hvitt brød, hvit ris og søte frokostblandinger. Spis også mindre av bakevarer som kjekt og kaker, og øk bruken av helkornbrød, fullkornsfrokostblandinger, fullkornspasta og brun ris. Havre og bygg er også kjent for å redusere kolesterolet og dermed være med på å redusere risikoen for hjerneslag.
Fettkilder
Velg helst umettet fett fra fisk og plantebasert mat som for eksempel nøtter og frø. Sørg også for å dekke ditt omega-3-behov ved å spise for eksempel laks og makrell, eller å ta omega-3-tilskudd.
Hvorfor spise mindre salt?
Spiser du mye salt kan dette bidra til å gi et høyt blodtrykk. Mye salt i kroppen vil medføre at du har mye væske i kroppen som igjen er med på å øke blodtrykket. Høyt blodtrykk gjør at veggene i blodårene hardere og det øker risikoen for at det skal dannes blodpropper. Mindre salt reduserer blodtrykket og dermed risikoen for hjerneslag.
Kilder: Norsk forening for slagrammede, Norsk Helseinformatikk.