Dette forgiftes vi av om sommeren

- Vi får mange telefoner om barn som har drukket tennvæske.

GRILL OM SOMMEREN: Husk hvor du plasserer tennvæsken med barn i nærheten.
Publisert

(SIDE2): Sommer og ferietid betyr økt beredskap på Giftinformasjonen, som i snitt har rundt 100 telefoner i døgnet.

 - Sommeren er den travleste tiden her hos oss, sier seniorrådgiver ved Giftinfomasjonen Mette Ekeland til Side2.

Seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, Mette Ekeland, melder om mange telefoner vedrørende terrasserens på hud og i øyne, samt barn som har drukket tennvæske.

De svarer på alt som har med akutte forgiftninger og forgiftningsfare, være seg kjemikalier, giftige bitt eller stikk, sopp, rusmidler, legemidler, giftige gasser eller planter og bær.

 - Vi får ulike spørsmål om mye, men typiske sommerforgiftninger er blant annet barn som smaker på tennvæske eller etsende terrasserens på hud og i øynene, sier Ekeland sier Ekeland.

 - Kan oppstå kjemisk lungebetennelse

Hun kan fortelle at barn kan finne en flaske med  kjemikalier av typen tennvæske, rødsprit eller spylevæske og ta en slurk.

 - Typisk er det vel at de syns det smaker vondt og derfor kun får i seg små mengder, men det kan allikevel være farlig, sier hun.

I år har de fått flere telefoner der barn har drukket tennvæske.

Giftinformasjonen

Giftinformasjonen er det​ nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet vedrørende akutte forgiftninger og forgiftningsfare.

De er i beredskap hele døgnet, alle dager i året.

DØGNÅPEN TELEFON: 22 59 13 00


 - Heldigvis så går det som regel bra, men dersom barn får væsken i lungene kan det oppstå en såkalt kjemisk lungebetennelse som trenger oppfølging med en gang. Det merker man dersom barnet hoster mye og uavbrutt, og har vansker med å puste. Da er det viktig å ringe 113 umiddelbart, forteller hun.

Lik oss gjerne på Facebook!

  - Skyll med vann!

Dersom man får terrasserens på huden eller i øynene er det fare for etsing og det er viktig å skylle med vann, i rikelige mengder, forteller hun.

Tennvæske

Tennvæske er et petroleumsdestillat. Å få i seg en slurk tennvæske kan føre til alvorlig lungepåvirkning, men oftest går det bra. Kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging. Ring 113 ved alvorlige symptomer.

​​​Symptomer

​Symptomer e​r avhengig av mengden som er svelget. Ved svelging av en liten slurk er det fare for lungepåvirkning. Ved svelging av større mengder kan også andre symptomer opptre.

​Ved svelging​

Kvalme og oppkast

Hoste, tungpustethet og pusteubehag er tegn på lungepåvirkning. Store inntak kan føre til sløvhet og nedsatt bevissthet

Øyne​​

Rødhet, smer​​ter og irritasjon.

Hu​d​​

Tennvæske er avfetten​de og tørrer lett ut huden. Kortvarig kontakt med tennvæske på hud gir sjelden skade. Langvarig hudkontakt kan kan gi utslett og sår hud.

​Førstehjelp

Svelging av tennvæske​

Ikke fremkall brekninger. Gi litt drikke. Dersom det oppstår symptomer som hoste, tungpustethet, brekninger, oppkast, sløvhet eller lignende skal pasienten på sykehus for observasjon Hvis det ikke har oppstått noen symptomer innen 6 timer etter uhellet er det lite fare for alvorlige symptomer

Kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging dersom det er drukket mer enn en slurk tennvæske.
Kontakt 113 ved alvorlige symptomer.

Søl i øyne​

Skyll straks med rennende lunkent vann. Kontakt lege ved vedvarende ubehag

Søl på hud​

Skyll og vask hude​n godt med mild såpe og lunkent vann

Ved Giftinformasjonen har de også fått en del telefoner om kullosforgiftning og barn som har fått i seg Antibac eller lignende desinfiserende midler.

 - Kullosforgiftninger kan være svært alvorlige og kan komme fra for eksempel propandrevne kjøleskap i bobiler eller andre gassdrevne apparater, sier Ekeland.

Hun forteller at dersom man kun føler seg litt tung i hodet etter en natt, er det som regel ingen fare. Gravide bør imidlertid alltid ta kontakt med Giftinformasjonen eller lege fordi kullos er enda farligere for fosteret enn for moren.

 - Men vi har hatt telefoner der folk har svimt av og da må man selvsagt ha legetilsyn, sier hun.

 - Livsfarlig å bruke kullgrill inne

Hvert år får Giftinformasjonen henvendelser angående forgiftninger med karbonmonoksid i forbindelse med festivalcamper og campingliv generelt.

I en del av tilfellene er det brukt propan eller andre gassblandinger.

 - Dette er relativt ufarlige gasser i seg selv, selv om de fleste av dem kan være oksygenfortrengende. Imidlertid er det ofte ikke disse gassene, men karbonmonoksid som er forgiftningsproblemet. Karbonmonoksid kan dannes ved ufullstendig forbrenning og kan fort bli et problem i små, dårlig ventilerte rom, sier Ekeland.

Hun sikter til bruk av stormkjøkken, primus og spesielt kullgrill i lukkede rom.

- Det kan gi farlig høye konsentrasjoner av karbonmonoksid. Hvis stormkjøkken eller primus brukes inne i telt, må det sørges for tilstrekkelig utlufting, sier hun. Det er livsfarlig å bruke kullgrill inne.

 - Små barn tåler lite av desinfiserende midler

Giftinformasjonen har også mange spørsmål om barn som får i seg Antibac og lignende desinfiserende midler.

 - Vanligvis er det bare en liten smak og det er ikke så farlig, men små barn tåler ikke så mye av dette før det kan være farlig.

Hun oppfordrer foreldre eller andre voksenpersoner til å ringe Giftinformasjonen dersom de er i tvil.