UNDERLIVSPLAGER:
Dette er årsakene til vond lukt i underlivet
Her får du eksperttipsene til hvordan du best kan opprettholde balansen i underlivet.
Råtne reker og gammel fisk gir ikke akkurat gode assosiasjoner og er definitivt det siste man vil at underlivet skal lukte.
Men ifølge ekspertene kan nettopp dette være karakteristikken på lukten som oppstår om underlivet ditt er i ubalanse.
Les også: Du kan ha en kjønnssykdom uten å vite det
Mange ulike bakterier
– Lukt er ofte vanskelig å beskrive, men den typiske lukten av et underliv som er i ubalanse, beskrives ofte som fiskelukt eller råtten fisk, lukt av skalldyr eller en intens og "sur" lukt. Ofte synes man selv at lukten er så dominerende at man er redd for at andre skal kjenne den.
Det sier Berit Ringstad Olsen, spesialist i gynekologi og obstetrikk ved Klinikk Spiren.
– Den vanligste årsaken er en forstyrrelse av bakterie-balansen vi har i underlivet. Det er ikke egentlig noen infeksjon, men en forskyvning av balansen mellom de "gunstige" og "ugunstige" bakteriene, forteller hun.
Det finnes nemlig mange ulike bakterier i skjeden, som kalles den naturlige bakteriefloraen. I et friskt underliv er det flest melkesyrebakterier og få av andre typer bakterier.
– Melkesyrebakteriene gjør at underlivet har en lav pH-verdi ved at de lager melkesyre. Da er skjeden i balanse, fortsetter gynekologen.
Ved ubalanse i skjeden blir det færre melkesyrebakterier, og flere av de andre bakteriene.
– Dette gir økt pH-verdi, og man kan få plager av økt eller endret utflod med vond lukt, sier hun.
Påvirkes av sæd
Men hva som er den konkrete årsaken til at noen får plager med ubalanse i underlivet og andre ikke, vet man ikke med sikkerhet, ifølge gynekologen.
– Det er imidlertid vanligst hos kvinner som er seksuelt aktive. Noen får det etter samleie, spesielt ved ny partner eller i starten av et nytt forhold, forteller Ringstad Olsen.
Kondom kan hjelpe, da man tror at bakteriene i skjeden påvirkes av kontakt med sæd.
– Spyling av skjeden kan også øke risikoen for ubalanse, da man spyler ut de gunstige melkesyrebakteriene, sier gynekologen.
Smak selv
Om du er usikker på om du lukter og smaker godt fra underlivet, kan du gå mer drastisk til verks og smake på deg selv.
Det mener i alle fall Maria K. Ebbestad, sexolog og presseansvarlig i Nytelse.no:
– Smak selv, da vel. Dersom du er redd det skal lukte, kan det være greit å utelukke at grunnen er dårlig hygiene eller bakteriell ubalanse, sier hun og fortsetter:
– Før en finger inn i vagina, beveg den rundt og hold fingeren opp til nesen. Smak deretter på deg selv.
Hun mener at det kan være en fordel å kjenne til sine egne lukter og smaker.
– Det skal smake og lukte friskt, og noen ganger kan det være nok å lukte ettersom lukt og smak henger sammen. Flere seksualrådgivere ser på dette som en naturlig del av det å utforske seg selv, sier Ebbestad.
Les også(+): Vi ventet et alvorlig sykt barn. Da kom sjokkbeskjeden fra mannen min
Utflod kan fortelle mye
Dersom man har en ubalanse i bakteriefloraen vil man kunne merke det, mener hun.
– Ved hyppig partnerbytte eller hvis det går lang tid mellom hver gang han får utløsning i skjeden hennes, vil man eksempelvis kunne oppleve en strammere lukt enn vanlig, sier sexologen.
Ebbestad mener at det å snakke om utflod er tabu for mange kvinner. Samtidig syns hun at det er viktig å ha et bevisst forhold til det.
Da utflod kan variere i farge, lukt og konsistens kan den nemlig fortelle deg mye om hva som skjer i underlivet:
- Mange tror at illeluktende utflod er et tegn på soppinfeksjon. Soppinfeksjon vil som regel føre med seg kløe og grynete konsistens, men sjelden sjenerende lukt, forteller hun.
Noen ganger er det flere årsaker til at underlivet ikke alltid har like godt lukt. Har du en dag drukket for lite vil det blant annet gjenspeiles i mørkere og sterkere lukt på urinen.
Matvarer som påvirker urinlukten:
- Asparges
- Rotgrønnsaker
- Kaffe
- Erter
- Kålrot
- Karri
- Hvitløk
- Rå rødløk
- Bønner
- Chili
(Kilde: Maria K. Ebbestad)
Kan være bakteriell vaginose
En diagnose som imidlertid kan settes i sammenheng med vond lukt er bakteriell vaginose.
Denne tilstanden skyldes den tidligere nevnte ubalansen mellom mengden melkesyrebakterier og de andre bakteriene vi har i underlivet.
– Dette er veldig vanlig årsak til vond lukt og økt mengde utflod fra skjeden. Bakteriell vaginose kalles også for skjedekatarr, og regnes ikke som en kjønnssykdom, da det ikke er en infeksjon, forklarer gynekolog Ringstad Olsen.
De vanligste plagene ved BV er økt mengde utflod, vond lukt, og kan også gi kløe og svie selv om dette er mer sjeldent.
– Utfloden vil typisk være grålig eller grågrønn og tyntflytende, og mer sjeldent skummende. pH'en, eller surhetsgraden, til utfloden vil være over 4,5, sier Ringstad Olsen.
Behandling
Men hvordan går man frem med tanke på behandling om man mistenker at noe er muffens i den nedre regionen?
Hvis man ikke har plager, trenger man heller ikke behandling, ifølge Ringstad Olsen.
– Men dersom man har plager eller er gravid, anbefales behandling. For å vite om man har bakteriell vaginose, vil legen gjøre en gynekologisk undersøkelse og ta noen tester, blant annet måle pH-verdien, sier hun.
Ebbestad forteller at bakteriell vaginose ikke i utgangspunktet er farlig, men at den kan gi alvorlige komplikasjoner for gravide da den øker sjansen for spontanabort og for tidlig fødsel.
– Det er derfor viktig at du oppsøker din lege dersom du mistenker at du har bakteriell vaginose. Dersom det viser seg at du har infeksjonen, vil du få antibiotika. Tilstanden vil hos åtte av ti kvinner bli borte, men rundt en tredjedel av kvinnene vil få infeksjonen igjen, sier sexologen.
Gynekolog Ringstad Olsen forteller at behandlingen vanligvis er lokal i form av stikkpiller, tabletter eller gel til skjeden.
– I noen tilfeller brukes tabletter som skal svelges, men lokalbehandling vil gi færrest bivirkninger, sier hun.
Gynekologen forteller at behandlingen for bakteriell vaginose oftest er antibiotika selv om tilstanden ikke er en infeksjon.
– I den senere tid har det også kommet et antiseptikum som er virksomt. Disse behandlingene er reseptbelagte, noe som vil si at man må gå til legen for å få foreskrevet behandlingen, utdyper hun.
Les også: Visste du dette om underlivet ditt?
Råd og tips
I tillegg til behandling finnes det også noen forebyggende tiltak en selv kan gjøre for å holde plagene på avstand:
– Man anbefaler å ikke bruke såpe ved vask av underlivet, men heller en parfymefri intimolje. Du bør også unngå å skylle eller spyle skjeden, vannet skal renne nedover når man vasker seg, ikke opp i skjeden, råder gynekologen.
- Ikke vask kjønnsorganet med sterk såpe. Bruk heller intimolje.
- Unngå å skylle direkte opp i skjeden. Vannet skal renne nedover.
- Ikke benytt tamponger.
- Anvend kondom ved samleie hvis plagene vender tilbake.
- Minst mulig trange klær nedentil.
- Bruk melkesyrekapsler til skjeden.
- Vask deg med vann eller med intimvask som er tilpasset intimområdets bakterieflora og pH-verdi.
- Intimbarbering kan påvirke underlivets pH-balanse. Sørg for å ha god hygiene – både på huden og utstyret du bruker.
Kilde: Maria K. Ebbestad, Berit Ringstad Olsen, apotek1.no
Dersom man får tilbake plagene etter behandling, vil man få råd om å bruke kondom ved samleie.
– Man tror også at røyking kan gi litt økt risiko for bakteriell vaginose. Mange kan ha effekt av melkesyrekapsler til skjeden som forebyggende behandling, og noen synes det kan hjelpe å bruke slike stikkpiller til skjeden etter samleie eller etter menstruasjon. Dette har imidlertid ikke en sikker, dokumentert effekt, understreker Ringstad Olsen.
Denne saken ble første gang publisert 02/07 2015, og sist oppdatert 24/08 2021.