Det er bare én ting som hjelper mot bakrus

Bortsett fra å drikke mindre, da.

Foto: Thinkstock
Først publisert

Av Inger Lid

(Klikk.no) – Bakrus er bra! Hadde vi ikke blitt fyllesyke, hadde vi jo bare drukket mye mer. Bakrus er en veldig god reguleringsmekanisme, konstaterer Ole André Sivertsen.

Få vet mer om bakrus enn ham. Sivertsen, blant annet kjent som programleder for Newton på NRK, er utdannet sivilingeniør i miljøfysikk og har skrevet flere vitenskapelige bøker.

Ved noen anledninger har han også svingt begeret i festlig lag.

Forsket på fyllesyke

En litt tung søndag formiddag etter en slik kveld, ble han liggende under dynen og fundere over årsakene til bakrus. Da hodet ble litt klarere, begynte han å forske på nettopp hvorfor vi blir fyllesyke og hva vi kan gjøre med bakrusen.

Dette resulterte i boken «Bakrus – en røff guide til dagen derpå» som kom ut i fjor, og bakrustemaet har gjort ham til en populær foredragsholder — og ikke minst en nyttig ekspert for festløver nå i hektiske julebordstider.

– Jeg gir ikke råd som “drikk ett glass vann for hver enhet alkohol” og liknende. Det er det likevel ingen som gjør. Det som er viktig, er å vite hva som gjør at du får bakrus. Vet du det, vet du hva du bør styre unna eller gjøre mer skånsomt, sier Sivertsen.

Hjernen krymper

Hvor vondt du får det dagen etter julebordet, handler først og fremst om to ting: Hvor rask promillestigning du har, og hvor høy promille du får.

Fyllesyke

Typiske symptomer på fyllesyke

Tørste

Tretthet, slapphet

Kvalme

Hodepine

Hjertebank

Nedsatt appetitt

Svimmelhet

Oppkast

Angst

Konsentrasjonsproblemer

Magesmerter

Løs avføring

Kilder: Ole Andre Sivertsen og overlege Merete Vevelstad

Se også:Dette gjør fylla med kroppen din

– Blir du fort full, preger dette nedbrytingen av alkoholen. Blant annet fører det til høyere konsentrasjon av acetaldehyd, som er det stoffet alkoholen brytes ned til. Dette stoffet er 30 ganger så giftig som alkohol, og påfører kroppen ekstra belastning. Blir du veldig full, er acetaldehyd helt klart med på å skape smerter og generell følelse av å være uvel, forklarer Sivertsen.

Hvor full du blir, spiller en stor rolle på andre måter også.

De fleste av oss har registrert at berusede personer iblant kan gi inntrykk av å ha mindre hjerner enn normalt. Men at dette faktisk er tilfelle rent fysisk, vet nok de færreste.

– Når du drikker alkohol skiller kroppen ut mer vann og salt enn ellers. Dehydreringen kan gjøre deg kvalm, slapp og dårlig. En følge av dehydreringen er dessuten at kroppens indre organer tørker inn, også hjernen. Hjernen blir mindre, den tar mindre plass, og det oppstår strekk i hinnen mellom hjernen og hodeskallen. Dette igjen fører til irritasjon og hevelser i hinnen, du får kjempevondt og skallebank.

Vann, vann og atter vann

Bortsett fra hyppige toalettbesøk når vi drikker alkohol, merker vi ellers ikke så mye til effekten av dehydreringen fordi vi fremdeles drikker og ikke føler oss tørste.

– Men prosessen fortsetter utover natten så lenge det er alkohol i kroppen, og gjør oss dehydrerte, sier Sivertsen.

Vann er med andre ord det beste mot fyllesyke.

– Drikk vann både før, under og etter alkoholinntak. Forebyggende og veldig reparerende, konstaterer Ole André Sivertsen.

I tillegg til å drikke vann, er det også andre ting du kan gjøre. Her er bakrusekspertens råd:

Foto: Privat

Før du drikker

– Du kan forebygge den bratte promillestigningen ved å sørge for å ha mat i kroppen. Jo fetere mat, jo saktere vil alkoholen tas opp i kroppen. Gamle kjerringråd om at det hjelper å drikke fløte eller tran eller spise et ribbestykke før man drikker alkohol, er det altså vitenskapelig hold for å si, bekrefter Sivertsen.

Se også:Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Et annet råd som har versert noen år, er at man kan ta allergitabletter som inneholder antihistaminer.

– Allergikere, men også dem som er svakt allergiske uten at de vet det, kan oppleve tett nese og hodepine etter noen glass. For disse kan allergitabletter hjelpe både mot dette og mot bakrus. Bare husk at de må tas både før og etter alkoholinntaket, understreker Sivertsen.

Mens du drikker

– Hold deg unna boblene hvis du vil unngå å bli for fort full. Boblene i musserende viner bidrar til at passasjen fra mage og tarm åpnes, og alkoholen når tarmene raskere og gjør deg raskere beruset. Bobler drikker man dessuten gjerne før man spiser, og det gjør promillekurven enda brattere. Hvis du holder deg til longdrinks eller vin før maten, tas alkoholen langsommere opp, forklarer Sivertsen.

Men det er ikke bare bobler du må unngå for å slippe bakrus.

Regelen er jo mørkere, jo verre. Mørkt øl er verre enn lyst, rød vin er verre enn hvit, og brunt brennevin verre en blankt.

Ole Andrés mirakeloppskrift mot bakrus

1 stk. Naproxsen sammen med et glass XL1 sportsdrikk før du legger deg.

2 stk. Naproxsen og XL1 når du våkner.

Se også:Slik tar du knekken på bakrusen

– Når det gjelder rødvin, er det ikke er garvesyren som gir bakrus, men at noen reagerer på histaminene. De vil oppleve mindre bakrus ved å ta allergitabletter.

Han forklarer videre at brune brennevin inneholder en del følgestoffer som kroppen sliter med å takle. I noen brune brennevin finnes det dessuten målbare konsentrasjoner av metanol, som er svært tungt for kroppen selv i spormengder.

– Det verste av alt er konjakk, mener Sivertsen. Det er spesielt én konjakk han har i tankene:

– Det er den konjakken eller brandyen du skyller ned rett før du går, når en eller annen idiot roper «en siste konjakk!» når du har bestemt deg for å dra hjem.

Så kommer han på noe enda mer bakrusskapende:

– Det absolutt verste er kald karsk. I den varme varianten er alkoholen dunstet bort, men den kalde — den er for de med hår på brøstet. Respect!

Før du stuper til sengs

– Før du legger deg kan du ta 1 stk. smertestillende. Men før det, må du få i deg væske, salt og sukker, gjerne en sportsdrikk eller litt nattmat. Kebab og cola, da er du godt på vei. Da får du sånn skikkelig god julebordsstemning når du våkner opp dagen etter med kebab og saus smurt ut over hele fjeset.

Dagen derpå

Om du etter å ha fulgt disse rådene likevel ikke har klart å unngå bankende hode, hjertebank og kvalme, finnes det råd. Da er det tid for ytterligere en «sportsdrikk».

– Siden du har mistet salt, bør du ta en XL1 eller lignende, eventuelt brusetabletter fra apoteket som inneholder salt og sukker. Har du ingen av delene, kan du lage deg en blanding av vann med salt og sukker, foreslår Sivertsen.

Se også: Helgefylla skader hjertet ditt

Smertestillende

På hans dagen-derpå-meny står også smertestillende tabletter, én eller to avhengig av formen. Her forklarer bakrusforskeren hvorfor:

– Én av årsakene til at du blir ekstra uvel, er at i bakrusen skiller kroppen ut stoffet prostaglandin, som skaper små betennelseslignende reaksjoner og ekstra smerte. Om du tar en Paracet, dempes hodepinen, men prostaglandinene får fortsatt herje i hode og mage. Betennelsesdempende piller som Ibux, Aspirin og Dispril derimot, tar prostaglandinene. Men disse pillene kan irritere magen og gi økt fare for blødning i mage og tarm. Her må folk vurdere sin egen helse opp mot hvor fyllesyke de er. Jeg vil anbefale Naproxen, som brukes mest mot menstruasjonssmerter. Disse er mer skånsomme mot magen, mener Sivertsen.

Vann

Pille eller ikke pille, det viktigste er uansett at du får i deg masse vann. Kroppen skriker etter væske. Mange tyller i seg mengder av svart kaffe når hodet dunker etter en kveld på byen.

– Kaffe er verken forebyggende eller reparerende, men det kan hjelpe mot skallebank. Koffeinet virker også forbigående oppkvikkende. Derimot er kaffe vanndrivende, og kan på den måten forverre bakrusen. Kaffe kan anbefales hvis du drikker vann ved siden av, sier Ole André Sivertsen.

Allergimedisiner kan virke

– Det er ikke gjort mye forskning på bakrus, og det er antagelig ikke mye du kan gjøre utenom å drikke mindre, spise samtidig som du drikker — helst salt mat— drikke rikelig med vann og sove godt før og etter, oppsummerer overlege Merete Vevelstad i Folkehelseinstituttets divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning.

Se også:Hjelper cola mot fyllesyke?

Men når det gjelder allergimedisiner mot bakrus, avviser hun ikke virkningen helt.

Det dreier seg om legemidler som inneholder antihistaminer, for eksempel Zyrtec, Aerius eller Kestine, som mange legfolk hevder kan forebygge ubehaget som ofte følger en kveld på byen.

Ikke dokumentert effekt

Det finnes ikke dokumentert effekt når det gjelder selve bakrusen, men pillene kan hjelpe hvis du reagerer allergisk på alkoholen.

– Enkelte personer kan oppleve allergilignende symptomer ved alkoholinntak, og for disse kan slike legemidler ha en effekt ved at de demper lette, allergiske reaksjoner. Noen reagerer altså på visse stoffer i enkelte alkoholholdige drikker. Eksempel på slike stoffer er biogene aminer i rødvin og brunt brennevin, som gjerne dannes under gjæringsprosessen. Noen kan også reagere på visse kornsorter som er brukt i fremstillingen av den alkoholholdige drikken, forklarer Vevelstad.

Hun advarer mot noen av de eldre allergimedisinene. De virker sløvende på sentralnervesystemet og kan forsterke virkningen av alkohol. Disse bør ikke brukes. Men de nyere midlene som er nevnt ovenfor, har ikke slike bivirkninger i vesentlig grad.

Farlige bivirkninger

Vevelstad har også noen advarsler til deg som gjerne tyr til piller mot tømmermenn:

Se også: Ni bakrustips

– Når det gjelder bruk av smertestillende piller, det vil si såkalte ikke-steroide antiinflammatoriske (betennelsesdempende) midler som Naproksen, Ibux, Dispril, Globoid og lignende, bør slike legemidler helst ikke brukes sammen med alkohol. Det er på grunn av blødningsfare i magesekk og tarm. Da er paracetamol (f.eks. Panodil, Paracet, Pinex) å foretrekke.

Vevelstad er positiv til bakrusboka til Ole André Sivertsen, og det er egentlig bare dette med Naproxen kontra Paracet de er litt uenige om.

– Her har Sivertsen personlig en litt annen oppfatning. Han tåler tydeligvis godt å bruke Naproxen, sier hun.

Derfor blir du fyllesyk

Opplevelsen av bakrus er forskjellig. Noen blir lett fyllesyke, andre tåler mye. Noen blir veldig dårlige, mens andre bare blir litt slappe.

Men innvendig gjennomgår kroppen det samme — i ulik grad, avhengig av hvor mye du har drukket. På Folkehelseinstituttets nettsider (fhi.no) forklares det som skjer i kroppen:

Når man har drukket store mengder alkohol og vært beruset over mange timer, vil kroppen og særlig hjernen tilpasse seg rusmiddelet. Man mener at bakrus i hovedsak skyldes at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen — en slags abstinens.

Se også:Derfor blir kvinner fortere fulle

– Mens vi er beruset, forsøker kroppens signalsystemer og celler å motvirke alkoholvirkningen, og når alkoholen forsvinner tar det tid før likevekten er gjenopprettet. Alkohol påvirker altså kroppen vår i opptil mange timer etter at vi har drukket, kommenterer overlege Merete Vevelstad i Folkehelseinstituttet.

Uttørking og søvnmangel bidrar også til elendigheten. Alkohol virker vanndrivende, og man kan lett få væskemangel. Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH fra hypofysen i hjernen. Dermed får ikke nyrene de nødvendige signaler om å holde på vannet i kroppen, og mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.

Fhi.no skriver også at de aller fleste såkalte vidunderkurer mot bakrus mangler vitenskapelig dokumentert effekt. Mest effektivt i forhold til bakrus er bruk av «vanlig sunn fornuft».

Drikke mindre, for eksempel.

Unngå fylleangst

Du risikerer ikke bare å bli fysisk dårlig etter en altfor fuktig kveld, du kan også oppleve det som på godt norsk heter fylleangst eller fyllenerver.

Se også:Slik jager stjernen bakfylla

Da blir du nervøs, litt skjelven, lyssky og skvetten etter at alkoholen har forlatt kroppen. Paranoia og dårlig samvittighet gjør ikke situasjonen bedre. Det er godt å vite at det går over.

– Dette har sin forklaring i alkoholens virkningsmekanisme, sier overlege Merete Vevelstad i Folkehelseinstituttet.

Hun forklarer at så lenge hjernecellene er badet i alkohol (som de faktisk er allerede ved vanlig alkoholrus), vil de fleste signalsystemer i hjernen virke sterkere enn normalt.

Blant annet signalsystemer knyttet til følelsen av belønning, glede og tilfredshet — som jo gjør at vi opplever en kortvarig lykkefølelse i forbindelse med alkoholrus. Dette forsøker kroppen å motvirke ved å gjenopprette balansen, og det gjør den ved å redusere aktiviteten i disse systemene.

Se også: Dette gir deg grunn til fylleangst

– Når så alkoholen forsvinner fra kroppen og hjernen, sitter vi igjen med en hjerne som går på sparebluss. Da opplever vi det motsatte av glede og tilfredshet, man blir engstelig og bekymret. Så tar det litt tid igjen da, før ny likevekt er oppnådd, sier legen.

Hennes råd mot «fylleangst» er å slutte å drikke litt tidligere på kvelden.

– Hvis man ønsker å redusere eller forebygge denne plagen, er det viktigste man kan gjøre å begrense varigheten av alkoholpåvirkningen — det vil si tiden man bedøver sin hjerne — til maksimalt fem timer. Og for at hjernen da skal være edru, må man nødvendigvis drikke måtelig. Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Sånn går det når du blander alkohol og penicillin

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Urinen avslører helsen din

Syndene som gjør deg tynnhåret

Slik finner du din biologiske alder