- Derfor kaster du opp

Var det noe du spiste eller har du fått omgangssyke?

Medisiner og forsker Giulia Enders har skrevet en underholdende fagbok om tarmens store betydning for kroppen vår.
Medisiner og forsker Giulia Enders har skrevet en underholdende fagbok om tarmens store betydning for kroppen vår. Foto: (Foto: Cappelen Damm)
Publisert

(SIDE2): Det fins nemlig kjennetegn du kan merke deg, hvis du er usikker!

«Hvis oppkastet kommer plutselig, nesten uten forvarsel og i en heftig flom, kan det tyde på mage/tarm-virus. Ved forgiftninger som skyldes bedervet mat eller alkohol, kommer brekningene også som en flom, men da får du i det minste et rimelig forvarseli form av kvalme en kort stund i forveien. Kvalmen skal gjøre det klart for oss at denne maten er skadelig.»

Den nye boka «Sjarmen med tarmen» av forsker og medisiner Giulia Enders gir innsikt i hvor viktig tarmen er for hele kroppen vår.

Boka er blitt en bestselger i Tyskland og som lege og forsker Jørgen Valeur skriver i forordet, så er det mye fordi sammenhengen mellom mat og helse i stor grad er altopplslukende i samfunnet vårt for øyeblikket.

Tarmen har egen hjerne

Og fordøyelsessystemet er på mange måter fascinerende, mener han.

 - Visste du at tarmen har sin egen hjerne? At fordøyelseskanalen er kroppens størfste hormonprodusent? At de fleste immuncellene våre befinner seg i tarmveggen? spør Valeur.

I disse tider er det mange, og kanskje særlig barnefamilier med barn i barnehage, som opplever å være slått ut av magevirus. Det smitter ekstremt lett og du kan få det opptil flere ganger i løpet av høst- og vintersesongen.

Det vanligste viruset er noroviruset og beste forebyggende råd, ifølge Folkehelseinstituttet er god håndhygiene med håndvask med såpe og rennende vann. Alkoholbasert hånddesinfeksjon har vist seg å være mindre effektivt mot norovirus.

De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfriskning.

Kaste opp eller ikke kaste opp?

Men det at du kaster opp, er ifølge Giulia Enders en stor prestasjon i seg selv, selv om det kanskje ikke er det første du tenker på når du står bøyd over doskåla. 

Men Giulia forklarer her hvor mye som faktisk skjer i kroppen din, før du kaster opp.

«Når man kaster opp, foregår det nemlig etter en nøye utarbeidet plan. Det som skjer er at millioner av små reseptorer tester mageinnholdet, undersøker blodet og bearbeider inntrykk fra hjernen. Nervene samler inn hver eneste lille smule informasjon fra det kjempestore netverket av fibre og sender den til hjernen. Deretter vurderer hjernen alle opplysningene den har fått, og så faller avgjørelsen, alt etter hvor alarmerende helheltsinntrykket er: Kaste opp eller ikke kaste opp. Beskjeden sendes fra hjernen til et utvalg muskler som straks setter i gang med arbeidet. Den alarmertehjernen aktiverer området for kvalme og innstiller kroppens hovedbryter på nødsituasjon.»

Foto: (Foto: Colourbox)

Kan du unngå å kaste opp?

Mennesker er spesielt konstruert for at vi skal kunne kaste opp. Og noen ganger er det helt nødvendig.

Men det fins tips om hvordan man kan minimere unødvendige oppkastanfall, ifølge Enders.

1. Ved reisesyke: Rett blikket langt framover mot horisonten. På den måten blir informasjonen fra øynene og likevektsorganet bedre synkronisert.

2. Ta på deg hodetelefoner og lytt til musikk, legg deg på siden eller forsøk med en avspenningsteknikk - det hjelper noen. En mulig forklaring på dette er at tiltakenevirker beroligende. Jo tryggere og roligere vi føler oss, desto mer motvirker vi alarmstemningen i hjernen.

3. Ingefær: Det finnes en rekke studier som bekrefter at ingefær virker godt. Stoffer fra ingefærroten blokkerer brekningssenteret og dermed også kvalmen. Men det er ikke nok at ingefær er tilsatt som smaksstofftil sukkertøy eller lignende - det m¨være ekte vare.

4. kvalmedempende medikamenter fra apoteket kan virke på ulike måter: det kan blokkere reseptorer fra brekningssenteret, eller de kan bedøve nerver fra magesekken og tarmen og undertrykke visse alarmmeldinger. medikamenter som undertrykker alarmene, er er nesten identiske med legemidler mot allergier. Begge undertrykker alarmstoffet histamin. Men medikamentene mot kvalme kan virke mye sterkere i hjernen. Moderne allergimidler er etter hvert blitt videreutviklet og forbedret, slik at de knapt nok påvirker hjernen. Og det er bra, for når man undertrykker histamin, reagerer hjernen nemlig med trøtthet.

5. P6! Dette er et akupunkturprodukt som eter hvert er blitt anerkjent i medisinen fordi over førti studier viser at det virker effektivt mot kvalme og oppkast - også sammenlignet med placebo. Vi vet altså ike hvordan eller hvorfor, men P6 virker. Dette punktet ligger to-tre fingerbredder nedenfor håndleddet og midt mellom de fremspringende scenene i underarmen.

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2015.

Les også