Derfor greier du ikke å kile deg selv
Hjernen nedprioriterer selvpåført kiling.
(SIDE2): Vi reagerer veldig ulikt på kiling. Mens noen ser ut til å være uberørt, hyler andre av latter bare ved tanken på fingertupper som nærmer seg magen (eller enda verre: Kroppsvisitering i sikkerhetskontrollen på en flyplass).
Vi vet at kiling har med følsomhet i huden å gjøre, og at veldig kilne folk har mer følsomme nervespisser.
Men hvorfor er det da umulig å kile seg selv?
LES OGSÅ:Det er sunnere å være A-menneske enn B-menneske
Et sosialt fenomen
Britiske Dr. Emily Grossman har sett nærmere på kilefenomenet, skriver The Independent. Hun sier det er vanskelig å forklare hvorfor noen er mer kilne enn andre.
- Noen mener det er et sosialt fenomen, som knytter bånd mellom oss og vennene våre. Andre mener det fungerer som et alarmsystem som varsler oss om at noe kravler på huden vår, og at det kun blir morsomt når vi innser at kravlingen kommer fra et annet menneske, sier Grossman.
Vi har kanskje alle opplevd å le mye mer når man blir kilt av en venn eller kjæreste, enn det vi gjør om vi blir kilt av noen vi ikke liker så godt. I tillegg handler det mye om å være i riktig sinnsstemning.
LES OGSÅ:Vinen som ikke gir bakrus
Lillehjernen nedprioriterer selvpåført kiling
Alle som har prøvd å kile seg selv, vet at det ikke fungerer. Årsaken til det er at lillehjernen rekker å registrere hvor du kommer til å kile det selv, og hvordan det vil føles. Ifølge Illustrert Vitenskap nedprioriterer hjernen slike selvpåførte virkninger, spesielt når overraskelsesmomentet er borte.
- Følelsen når noen andre kiler deg kommer fra at hjernen din ikke greier å forutse hvordan fingrene deres vil føles mot din hud, sier Dr. Grossman.
Men hun har gode råd til de mest kilne: Neste gang noen forsøker å kile deg bør du legge hendene dine over deres. På den måten kan hjernen din forutse hvordan hendene deres vil føles på kroppen din.
Se video med Dr. Grossman her:
Synes du denne saken var interessant? Lik oss gjerne på Facebook, så får du flere!