Helse

Derfor bør du unngå å sove med tampong om natten

Se hvor ofte du egentlig bør skifte.

BRUK HELLER BIND: Selv om toksisk sjokksyndrom (TSS) er en sjelden tilstand er det lurt å gå for føre-var-prinsippet og bytte tampong ofte. Gjerne hver 3. til 4. time. Dette lar seg ikke likt godt kombinere med en god (og lang) natts søvn. Om du likevel ønsker å bruke tampong bør du skifte like før du legger deg, og rett etter du våkner.
BRUK HELLER BIND: Selv om toksisk sjokksyndrom (TSS) er en sjelden tilstand er det lurt å gå for føre-var-prinsippet og bytte tampong ofte. Gjerne hver 3. til 4. time. Dette lar seg ikke likt godt kombinere med en god (og lang) natts søvn. Om du likevel ønsker å bruke tampong bør du skifte like før du legger deg, og rett etter du våkner. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Mange kvinner som har tamponger som sitt foretrukne sanitetsprodukt bruker det også om natten.

En undersøkelse utført i Danmark i 2016 viste at 15 prosent av kvinner sover med tampong under hele perioden hvor de menstruerer. 12 prosent svarte at de gjorde dette noen ganger.

Rådene om når man bør bytte tampong varierer mellom hver 3. – 4. time, til hver 3. - 8. time. Det står blant annet i bruksanvisningen til tampongprodusenten O.B. at man fint kan bruke tamponger i natten, opptil åtte timer.

Føre var

Fagrådgiver og farmasøyt Kari Skaug Fredrikson ved Apotek 1 forteller at de har valgt å anbefale det samme som Norsk Helseinformatikk, altså å bytte hver 3. – 4. time.

- Vi har valgt å bruke samme anbefaling fordi vi vet at det er viktig å skifte tampong hyppig på grunn av fare for toksisk sjokksyndron (TSS), også kalt «tampongsyken, sier Fredrikson til Side2.

Dette er en alvorlig, i verste fall livstruende tilstand, som heldivis er sjelden.

- TSS skyldes giftstoffer fra streptokokk- og stafylokokkbakterier, og det er blitt sett tilfeller av hos kvinner som har hatt tamponger liggende inne for lenge, sier hun.

Det er også viktig at man ikke fjerner plasten rundt tampongen før den skal settes inn, at man er ren på hendene, og ellers passer på at den ikke kommer i kontakt med overflater hvor det finnes mye bakterier.

VIKTIG Å VÆRE HYGIENISK: Pass på at du har rene hender når du skal sette inn tampongen. Fjern heller ikke plasten før du skal sette den inn.
VIKTIG Å VÆRE HYGIENISK: Pass på at du har rene hender når du skal sette inn tampongen. Fjern heller ikke plasten før du skal sette den inn. Foto: Colourbox

LES OGSÅ: De vanligste feilene folk gjør når de vasker hendene

TSS er ikke riktignok ikke kun knyttet til skjeden og tampongbruk.

- TSS har lenge vært forbundet med bruk av tamponger, men det kanogså forekomme under menstruasjon selv om det ikke brukes tampanger, og ellers utenom menstruasjon, sier sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn, Stine Solli, til Side2.

Solli forteller at TSS kjennetegnes av sterke symptomer som høy feber, oppkast, vondt i kroppen og sår hals.

Symptomene skyldes at giftstoffer (toksiner) fra bakteriene kommer inn i blodbanen.

Hva er det som gir tampongsyke? TSS, også kalt tampongsyken, skyldes giftstoffer fra bakterier som finnes naturlig i menneskekroppen

På grunnlag av apotekets anbefaling om å bytte tampong etter 3-4 timer anbefaler Fredrikson heller ikke bruk av tampong om natten.

- Vi vil heller foreslå bruk av bind. Ut fra et føre-var prinsipp, ville jeg heller ikke anbefale bruk av menskopp om natten, sier Fredrikson.

- Om du trives best med tampong, er det kanskje det beste for deg

Om du likevel skulle foretrekke å bruke en tampong, må du passe på å skifte rett før du legger deg og med en gang du står opp, mener sykepleier ved Sex og Samfunn, Stine Solli.

- Dersom man trives best med tampong, også om natten, er det kanskje det beste alternativet for en selv. Bind eller menskopp vil være et bedre alternativ for andre. Man kan gjerne prøve seg frem med ulike produkter for å finne ut av hva som passer en best, sier Solli.

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2018, og sist oppdatert 29/03 2019.

Les også