Relasjoner
- Folk føler ikke at de må velge side
Tracy Cox (57) tror folk har et mer avslappet forhold til hvem de tiltrekkes av.
Biseksualitet, eller det å være bifil, kan bli oppfattet som en «mellomstasjon», før man bestemmer seg for hvor man hører til. Er man homofil eller hetero? Kan man ikke leve et helt liv hvor man har sex med og/eller forelsker seg i folk av begge kjønn?
Det er stadig diskusjoner rundt dette temaet og begrepsbruken, biseksuell versus bifil. Det å være biseksuell handler mest om det erotiske, ifølge Store Medisinske leksikon. Man tilrekkes altså seksuelt av begge kjønn. Er man derimot bifil, så både forelsker man seg i og tenner seksuelt på begge kjønn.
Den kjente forfatteren og sexspaltisten, Tracey Cox deler nå sine tanker og teorier om temaet på Mail Online. Cox har skrevet en rekke bøker om sex og samliv som blant annet er oversatt til norsk, eksempelvis «Hot Sex» og «Super Sex». Hun har også vært sex-spaltist i en rekke magasiner og aviser, i tillegg til å ha bidratt i flere datingprogram på både britisk TV og radio.
Trenger ikke velge side
Det er ingen tvil om at det å ha nære relasjoner og/eller sex med begge kjønn er noe som hører denne generasjonen til. Det kan virke som folk i dag har et mer avslappet forhold til hvem de tiltrekkes av, rett og slett, fordi de føler at de ikke trenger å velge side, mener hun.
Det produseres også en rekke serier med fokus om akkurat denne tematikken. Killing Eve på BBC America, Sally4ever på HBO, The Bisexual på Channel 4, samt Storbritannias første dating show for biseksuelle, The Bi Life på E!, for å nevne noen.
Hetero folk skjønner ikke helt hvor de bifile/biseksuelle hører til i landskapet, og homofile og lesbiske venter bare på at noen av dem skal komme ut av skapet. Kanskje gjør de det aldri, rett og slett fordi det ikke er noe klart definert skap å komme ut av?
Cox hevder at det kanskje hadde det vært mindre kaotisk om vi hadde hatt en enklere definisjon tilgjengelig? Eksempelvis at bifile eller biseksuelle er folk som er åpne for å forelske seg i og/eller ha sex med ulike personer, uavhengig av kjønn og ferdig med det. I stedet lurer alle på hvem de er eller hvor de er på vei. Slitsomt.
Cox skriver:
- Jeg kjenner personlig to kvinner som begge var i langvarige forhold med menn og som nå er i langvarige forhold med kvinner. De mener at de ikke er lesbiske, fordi de ikke ble forelsket i sine nåværende partnere, fordi de er kvinner. De blir forelsket i personligheten deres. Om disse relasjonene hadde blitt brutt, hadde de ikke bevisst søkt relasjoner med kvinner igjen.
I tillegg peker hun på merkelapper som mange setter på bifile/biseksuelle: Nemlig at de er grådige og vil ha både i pose og sekk, at de ikke tør å komme helt ut avskapet, at de vil ha det beste fra begge verdener og er desperate.
Mange er bi-nysgjerrige
Mange tenker nok at det er en fase særlig litt «gærne» heterofile kvinner går gjennom. Det er litt på «moten», det er kult å ha sex og/eller forelske seg på tvers av kjønn.
Cox skriver:
- Begge disse utsagnene kan ha noe for seg. Mange kvinner er bi-nysgjerrige (sikkert menn også), og noen kommer ut av skapet som en som tiltrekkes av og/eller forelsker seg i begge kjønn. Men for majoriteten er det å være bifil/biseksuell noe du er livet ut, uansett hvem du ender opp med å være sammen med.
Hun mener at dersom majoriteten av bifile kvinner ender opp med å date eller bli kjæreste med menn, så handler det mye om at det er vesentlig flere hetrofile menn å velge mellom, og færre bifile/lesbiske kvinner. Det er vanskelig nok å finne en livspartner som det er.
Cox peker også på at det er forskjell på kvinner og menn her. Dersom du som kvinne sier at du er bifil eller biseksuell, så blir det ofte oppfattet som at du «kun» er bi-nysgjerring, altså at du har lyst til å eksperimentere og prøve ut sex med samme kjønn ved en eller flere anledninger. Mens det kan oppfattes som noe mer vedvarende å være bifil eller biseksuell. Det kan jo være ganske turn on for en mann. Men folk glemmer at det er stor forskjell på å ha en one night stand og eksperimentere litt og ha et langvarig forhold eller en lengere seksuell relasjon til noen.
Redde for HIV-smitte
Men hva med mannfolka som sier de er bifile eller biseksuelle da? Det er jo en del stigma knyttet til dette. Kvinnene får kanskje panikk og blir redd for å bli HIV-smittet og stiller spørsmål rundt preferanser og prevensjonsbruk. Og er det ikke slik at han egentlig er homofil og ender opp med å forlate meg for en mann på et eller annet tidspunkt? Her stiller altså menn og kvinner ulikt, mener Cox.
Hun skriver:
- Jeg kjenner personlig to menn som fortsatt identifiserer seg som bifile, selv om de har valgt menn som livspartnere (den ene er i slutten av 50-årene, mens den andre er i 70-årene).
Den ene betrodde Cox følgende:
- Da jeg var yngre, virket det fornuftig å følge min attraksjonen for kvinner fordi jeg ønsket meg barn. Det er ingen tvil om at det i de fleste samfunn er det som er det enkleste, og særlig da jeg vokste opp. Nå som jeg har fått barna mine, er jeg glad for å utforske det å ha et forhold til en mann. Men det skal sies at jeg var svært seksuelt tiltrukket av min ekskone og moren til mine barn.
Mannlig biseksualitet eller mannlige bifile er langt vanskeligere å dokumentere og forstå, mener Cox. Det handler rett og slett om at mange menn ikke innrømmer hva de føler eller hvordan de lever. På kvinnesiden har vi derimot mer innsikt. Flere store kjendiser har jo bidratt til innsikt ved å snakke åpent om forhold eller seksuelle relasjoner til andre kvinner. Eksempelvis Angelina Jolie, Cara Delevingne, Rhianna og Lady Gaga, for å nevne noen få. Mannlig biseksualitet eller mannlige bifile eksisterer - det er bare vanskeligere å finne dem, fordi menn er redde for å snakke om det, mener Cox.
LES MER: Lene Alexandra er biseksuell
Avslutningsvis er hun klar på en ting: Du kan være en bifil kvinne som lever lykkelig med din mann, men det gjør deg ikke mindre bifil for det. Det er ikke slik at du blir heterofil, fordi om du på tidspunkter i livet ditt eller hele livet ditt lever hetrofilt. Der er det en stor forskjell, mener Cox.