De nødvendige tabuene

Dette kvier du deg for å spørre legen om

Noen plager skaper mer sjenanse enn andre.

FLAUT: Det er ikke alltid logikk som ligger bak følelsen av flauhet over enkelte kroppslige funksjoner; snarere er det ens egne formeninger om hva som er «tillatt».
FLAUT: Det er ikke alltid logikk som ligger bak følelsen av flauhet over enkelte kroppslige funksjoner; snarere er det ens egne formeninger om hva som er «tillatt». Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert

Noen plager er det liksom så mye verre å røpe for omverdenen at vi lider av enn andre, og det til tross for at vi ikke selv er skyld i noen av dem.

Naturlige og vanlige er de også, men det hjelper ikke.

Share

Ofte drøyer vi i det lengste med å gå til legen for å be om hjelp , og selv det å hente medisinene i hyllen på apoteket får rødmen til å blusse opp i kinnene.

Det lønner seg imidlertid stort sett å stålsette seg, for hjelpen er gjerne nærmere enn du tror.

Litt flinkere nå

Lege Thor-Øistein Endsjø kommenterer generelt at vi er blitt flinkere til å snakke åpent om tabuplagene våre, men som Doktor Online-lege opplever han også at vi har mye lavere terskel for å ta opp pinlige sykdommer når vi kan være anonyme.

- Noen er sjenerte. Og jeg tror at jo eldre vi blir, jo mer tabubelagt kan enkelte emner være. Ungdom har færre barrierer. Yngre fastleger har for eksempel ingen problemer med å svare på sånne ting, sier Endsjø til Klikk.no.

Spør lege Thor-Øistein Endsjø om plager og sykdommer her.

Les også:

Slik velger du riktig kondom

Helsesjekker du kan gjøre selv

Ny metode mot impotens

Sex gjør deg friskere

Her er noen helt vanlige tabuplager:

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også