De nødvendige tabuene
Hodelus
Hodelusen har nok et litt ufortjent dårlig rykte.
Visst er den både ekkel og ubehagelig, men den har overhodet ingenting med dårlig hygiene å gjøre.
Likevel syns nok mange av oss at det er noe litt grisete ved de kravlende vesenene.
Hvordan får man lus?
Lusene smitter ved direkte kontakt fra hode til hode eller via hodeplagg og andre ting som er i kontakt med håret. Lusene har ikke vinger og kan verken hoppe eller fly, men de beveger seg raskt til fots i hodebunnen din.
Da en lus ikke kan leve mer enn to døgn borte fra hodebunnen, er det sjelden den beveger seg lenger ut i håret.
Hvordan unngår du lus?
Den eneste måten du kan unngå å få lus på, er ved å holde deg unna andres hoder, børster og hodeplagg, men er du riktig uheldig kan en god klem være nok. For å forebygge lus bør både barn og voksne undersøkes regelmessig - særlig dersom du vet at barn i omgangskretsen er smittet.
Husk også å informere andre hvis du eller dine barn får lus, slik at smitte kan forhindres.
Slik behandler du hodelus:
Det finnes flere midler mot lus, men Folkehelseinstituttet anbefaler liniment som inneholder Malation. Det anbefales at lusemiddelet brukes i kombinasjon med kjemming. Er det gutter eller menn som får lus, kan det være en løsning å barbere bort det meste av håret.
Er håret kort sliter nemlig lusa med å holde seg fast. Finner du flere levende lus etter behandling, bør du ta en ny runde med lusemiddelet.
Det er for øvrig ikke så sannsynlig at lus smitter via tekstiler og møbler, men ønsker du å være på den sikre siden må tekstiler vaskes på minimum 60 grader, fryses ned til under -20 grader i minst fire timer eller oppbevares i minst to døgn ved 25 grader.
Les også: Slik fjerner du hodelus
Denne saken ble første gang publisert 10/03 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.