Et skjebnesvangert stup
Ett valg forandret livet: Da livet var på det mørkeste, fikk Geir Kåre en melding fra Marte
En mai-dag for tre år siden stuper Geir Kåre ut i Oslofjorden og får livet snudd på hodet. Brått blir alt bekmørkt. Så ble Marte det lyset han trengte å øyne.
Solen sto høyt på himmelen og varmet godt den sene mai-dagen i 2021.
Våryre stimlet folk mot Oslofjorden. Dagen var perfekt for et bad, og smaken av sommer forlokkende.
Geir Kåre Cemsoylu Nyland (33) skulle møte en kompis på trening. Han var en topptrent MMA-utøver (Mixed Martial Arts). Den samme kompisen pleide å kalle ham en «magisk klump med glede».
GK, som han kalles, var kjent for å elske livet. Han var også en vennene visste de kunne stole på, en som gjerne stilte opp for andre. Den godlynte atleten var dessuten en selverklært tidsoptimist. Han mente det ville gå fint å ta en kjapp dukkert med venner før trening.
«Hvem skal stupe først?», spør de hverandre ute på bryggen ved Munch-museet på Sørenga. Vannet er ennå kaldt. Geir Kåre stuper uti.
Omtrent 130 cm under vannoverflaten viser det seg å være to betongrør som går langsmed bryggen. Han treffer betongen med hodet. GK minnes det som en «nær døden-opplevelse».
– Jeg kjente på en rar, men deilig følelse, en form for trygghet. Som når et elsket barn holder en mor eller far i hånden. Jeg ønsket å gå videre inn i lyset.
Og så, brått gikk det fra lyst til mørkt.
– Jeg svømte med armene mot brygga. Bena lystret meg ikke lenger. Den ene kompisen min hoppet uti. Da jeg så uttrykket i ansiktet hans, skjønte jeg at dette var alvorlig.
Geir Kåre var blitt lam fra livet og ned.
Uvirkelig opplevelse
– Å få beskjeden på sykehuset opplevde jeg som et levende mareritt.
Med fast blikk beskriver han de første månedene etter den fatale stupeulykken.
– Jeg måtte stadig spørre meg selv: ‘Har dette virkelig skjedd?’
Ifølge legene hadde han en såkalt «traumatisk komplett ryggmargsskade». All viljestyrt bevegelse og følelse nedenfor skadenivået var borte.
I praksis betyr det at bruddet på «hovedledningen» mellom hjernen og kroppen ikke lar seg reparere. Den som rammes vil trenge livslang oppfølging. GK er likevel optimistisk. Vi kommer tilbake til det.
– Den første tiden etterpå husker jeg som tåkete, og tåken varte lenge, forteller den unge mannen. Han er åpen om både følelser og fysiske endringer.
– ‘Hvem er den nye GK?’ spurte jeg meg selv. Jeg var plutselig lenket til en rullestol, og det var ikke det eneste nye. Det hendte jeg tisset på meg – uten å kjenne det, og det var ikke lenger bare å hoppe i dusjen.
Da denne nye realiteten begynte å sige inn, ble han fryktelig deprimert.
– Jeg tenkte at livet ikke lenger var verdt å leve.
Følte seg ensom
«Du er noe av det fineste jeg har sett. Jeg fikk bare så lyst til å si det.»
Litt over et år etter ulykken skrev GK disse ordene til Marte Fredriksen (27).
Det var på nytt sommer, og han hadde kommet hjem fra Sunnaas sykehus. Han satt for det meste inne i leiligheten han delte med søsteren sin på Grünerløkka. Inni ham var det et mørkt hulrom av fortvilelse.
GK leste bøker og var regelmessig innom sosiale medier. «Så fint alle andre har det», tenkte han. «Visste de hvor heldige de var?» Til tross for støttende venner følte han seg ensom.
Det var da han så henne – på Instagram. En vakker jente med langt brunt hår og store øyne. Det var som hun skinte. På bildet skålte hun med en venninne av ham.
«Wow! Hvem er du?», lurte han.
Det var egentlig ikke i tankene hans å få en kjæreste. For hvem ville vel ha en som ham nå? Han ble bare så himla betatt av den fine jenta!
Les også: (+) Jeg ryddet alltid opp i min dattersproblemer. En dag kom sjokket
Hadde fordommer
Jenta på bildet åpner døren for oss når vi ringer på for å møte Geir Kåre. For det ble de to.
– Hei, smiler hun, – GK er på terrassen.
Marte er like vakker som kjæresten har beskrevet. Paret har nylig blitt samboere. I et høybygg som minner om et hotell med svømmebasseng og spaavdeling, en lekker leilighet på toppen til sosialt samvær og en svær takterrasse.
Og selvsagt er det heis.
– Det er en drøm av et bosted, fastslår GK fornøyd.
De foreslår at vi tar praten i toppetasjen. Med sterke hender ruller han seg kjapt inn i heisen. De samme hendene finner Martes under praten.
– Jeg hadde virkelig fordommer mot det å sitte i rullestol, slår han fast.
– For mange år siden havnet søsteren min i en. Hun lærte riktig nok å gå igjen, men det så lenge dystert ut. Det gikk voldsomt inn på meg. Og plutselig var det min tur. Selvtilliten min ble som revet ut av kroppen.
Han ser på Marte, stryker henne ømt over kinnet og smiler.
– Jeg ville ikke ha datet en som meg. Hvorfor skulle andre ønske det – som Marte?
Etter ulykken rådet folk ham til å leve som normalt.
– Særlig, sier han ironisk, ler litt oppgitt og peker mot rullestolen.
– Det er jo ingenting «normalt» ved plutselig å bli lam.
På sitt mest sårbare hadde han likevel mot til å sende en melding til Marte.
– Hvis jeg hadde blitt avvist ville det ha kostet mer enn før ulykken. Jeg hadde garantert tolket det som en bekreftelse på at jeg ikke lenger var nok.
– Selvsagt skrev jeg tilbake, skyter Marte bestemt inn.
At hun gjorde det, endret på nytt livets kurs. Til det bedre for dem begge.
Les også: – Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle forelske meg i 40-årene
Lys i mørket
Deres felles venninne hadde fortalt Marte at han var interessert.
– Hun pratet varmt om GK og fortalte også om ulykken. Han hadde allerede likt flere av Instagram-bildene mine, forteller Marte.
Blant annet bilder fra de mange reisene hun har vært på. Marte har både bodd og jobbet som modell i flere land som modell.
De to begynte å skrive til hverandre.
– GK virket rar på en sjarmerende måte, forteller hun og gir et eksempel.
– Jeg var i Paris, satt i en drosje og la ut et bilde på sosiale medier. GK skrev: ‘Kan du stupe kråke i den?’ Det var jo litt pussig, sier hun og smiler.
– Men jeg skrev tilbake: ‘Jeg kan heller vise deg når jeg kommer hjem’.
– ‘Jøss! Har hun lyst til å møte meg?’ tenkte jeg da. Jeg kunne virkelig ikke skjønne hvorfor. Hun virket så kul og selvstendig, som om hele verden var hennes lekeplass, sier GK.
Men så ble Marte det lyset han trengte å øyne.
Det tok noen måneder før de endelig møttes. Men at han var lam, stoppet ikke Marte.
– ‘Visste du det på forhånd?’, har flere spurt. De synes det er rart at jeg valgte å bli kjæreste med en som er lam, forteller hun.
– Jeg har aldri tenkt i de baner. GK og jeg merket umiddelbart en dypere forståelse mellom oss. Den første kvelden jeg besøkte ham ble vi sittende og prate i timevis. Helt fra første stund har vår dialog vært åpen og ærlig.
Les også: David fikk høre at han aldri ville få jobb eller kjæreste. Så møtte han Bodil
Mye glede
Marte har erfart at enkelte tror hun har en pleierrolle i forhold til Geir Kåre.
– Han klarer seg fint selv. GK er minst like mye den som støtter, oppmuntrer og heier på meg. Vi gjør hverandre sterke, understreker hun.
Hun stilte tidlig noen krav.
– GK hadde satt livet på vent til den dagen han kan gå igjen. ‘Jeg vil reise og oppleve livet nå!’, sa jeg. Heldigvis er han lydhør.
– Jeg kunne jo ikke miste deg, svarer GK og gir henne et kjapt kyss. Han er takknemlig for at hun sa klart ifra.
– Å kunne gå er fremdeles et viktig mål, men takket være Marte er nå dagene frem til det fylt med mye glede.
Begge snakker om det å kunne gå igjen som et faktum i fremtiden, selv om dagens legevitenskap tilsier at det er mot alle odds.
– Jeg skriver til forskere verden over og prøver ut eksperimentelle behandlinger, forteller GK entusiastisk. Han har blant annet testet å ligge i en oksygentank, og han har villet prøve ut noe spennende Elon Musk har utviklet. Den sterke viljestyrken hans overbeviser oss om at hvis noen skal klare å gå mot alle odds – er det denne mannen!
Enn så lenge omfavner paret nåtiden. De elsker å reise og deler på sosiale medier videoer fra turene. Over 50 millioner har sett den ene videoen på TikTok. Den er filmet i Karibia hvor Marte dytter rullestolen med GK ned mot vannet. Der setter hun seg på huk og løfter ham opp på ryggen. Sammen går de ut i vannet.
«He said he would never go to a beach unless he could walk again. Now we're here!» står det skrevet.
@perspective.by.us we’ll start sharing our world with you guys on here 🌎✈️❤️ #perspectivebyus #traveltogether #travelvlog #afteraccidentrecovery #afteraccidient #paralyzed ♬ need 2 - audios 🌷
Vil være åpne
De unge paret ønsker å være åpne om hvordan det er å leve sammen når den ene ikke kan gå.
– Vi ønsker å gi et ærlig bilde av hvordan det er å være såkalt funksjonshemmet, så vel som å være kjæreste med en. Samtidig vil med våre videoer på sosiale medier vise at det meste fortsatt er mulig. Å reise langt bort på drømmeferien krever bare at du planlegger mer enn du er vant til. Uansett hva du sliter med, er det mulig å skape livsglede. Marte lærte meg det.
De har funnet den store kjærligheten, og gleder seg over hver dag sammen – men GK er ennå ikke helt i mål.
– Den berømmelige prikken over i-en vil være å gå igjen.
De ser på hverandre og nikker.
– Det vil være mer praktisk, legger han til med et smil.
– Jeg har allerede en sønn, Milio (15), som gir oss stor glede. Marte og jeg håper å få mange barn!
Vant i retten
Geir Kåre gikk til sak mot Oslo kommune, han mente stedet han ble skadet var for dårlig skiltet. Han vant saken i tingretten og retten mente kommunen hadde erstatningsansvar.
Kommunen anket saken og tidligere i mai ble saken behandlet i Borgarting lagmannsrett, som har slått fast at Oslo kommune har erstatningsansvar.
– Dette betyr alt for meg, sier Geir Kåre til NRK.
Denne saken ble første gang publisert 25/06 2024, og sist oppdatert 26/06 2024.