Cathrine (28) fikk MS: - Det første jeg tenkte var at det er i hvert fall ikke kreft
Nå er Cathrine Jensen en av de første 11 som gjennomgår stamcellebehandling i stort nytt prosjekt i Norge.

(SIDE2): Det startet på en måte litt tilforlatelig. Fysioterapeuten Cathrine Jensen våknet opp en dag i 2009 og var litt nummen i armen.
- Nå har jeg sovet på armen, tenkte hun.
Klarte ikke å skjære brunost
Hun sto opp og gikk på jobb. Timene gikk, men armen ble liksom ikke bedre. Da hun skulle skjære brunost i lunsjen, syntes hun plutselig at det var vanskelig. En kollega sa rett ut at det så ut som Cathrine ble litt engstelig. Og siden hun jobbet på et sykehus, gikk hun opp til vakthavende og sa at «her er det noe som ikke er som det skal».
LES CATHRINES HISTORIE HER: Kampen før kampen

Når dette skrives, har tobarnsmoren Cathrine nettopp vært på Haukeland sykehus for fase 2 av stamcellebehandlingen som Beslutningsforum i mars vedtok at utvalgte MS-rammede skal få. Denne ferden har hun beskrevet i en egen blogg.
MS er en kronisk nevrologisk sykdom som angriper sentralnervesystemet.
Stamcelletransplantasjonen ( autolog stamcelletransplantasjon (HSCT) går kort fortalt ut på å knekke MS-sykdommen.
Samme behandling som Stordalen
Man høster egne stamceller og fryser dem ned, gjennomgår cellegift til immunforsvaret er nede, for så å få egne stamceller tilbake. Da skal kroppen ha glemt at den hadde MS - som om man trykket på en «reset-knapp», skriver Cathrine på sin blogg.
Behandlingen har vist seg å ha svært gode effekter på sykdommen multippel sklerose. (Dette er samme type behandling som Gunhild Stordalen gjennomgikk, men for systemisk sklerodermi er ikke utsiktene til å bli frisk så store, og risikoen for å dø under behandlingene er betraktelig større).
Behandlingen er en del av et større studium ut fra Haukeland sykehus, og er en behandling som MS-syke har reist til utlandet og betalt for selv i dyre dommer. De som har råd til det.
Cathrine er blant de 11 første som er med i prosjektet. Når hun i april/mai har satt inn igjen friske celler, er sjansen svært, svært stor for at hun blir helt frisk.
En måned i isolasjon
I bloggen sin «Cathrines kamp mot MS» har hun bestemt seg for å fortelle om ferden til å bli frisk. Hvor mye man må stå på, og hvordan det arter seg for den syke.
Øksfjordingen har vært gjennom uttesting, høsting av stamceller og venter nå på å komme tilbake for å sette inn cellene. Det betyr tre-fire uker i fullstendig isolasjon.
- Jeg hadde jo vært borti flere tilfeller av MS på jobben min, men det slo meg ikke at det jeg hadde kunne ha noe med nevrologiske å gjøre. Min første tanke var kreft. Da de sa «Dette ser ut som MS», ble jeg nesten letta. «Det er i hvert fall ikke kreft», tenkte jeg, sier Cathrine Jensen til Side2.

Det var først da hun fikk summet seg litt at tankene kom, «Oi, det er jo MS». Med det kom en følelsesmessig berg- og dalbane. Og flere såkalte attakker. Cathrine fikk et stort etter at hun fikk sitt første barn. Hun ble rammet av fatigue, som hun sier egentlig har vedvart til i dag. Hun har hatt tåkesyn på ett øye, koordinasjonssvikt og er fremdeles så svak i venstrearmen at hun ikke klarer å løfte ettåringen med den armen.
Hun har våknet en natt fordi hun ikke kunne føle foten sin, og måtte åle seg inn på do. Samtidig har hun forsøkt å trene lett når hun kan, og hun er overbevist om at det har hjulpet henne tross alt.
-Ikke minst har det enormt mye å si for selvtilliten og selvfølelsen at jeg mestrer, sier hun.
Stadig oftere angrepet
I dag er hun tobarnsmor og har opplevd at attakkene har kommet oftere og oftere.
-Jeg har alltid vært mellom 0-2,5 på skalaen som viser hvor hardt du er rammet, forteller hun. 0 er nesten ingen tegn. 10 er død. 2, 5 er mildt nedsatt funksjonsevne.

Cathrine Jensen er utdannet innen helse. Hun sier at det har vært til stor hjelp for henne. Kriteriene for å få behandling i Norge er nemlig ganske snevre. Av 11.000 MS-rammede, vil kanskje 25-30 få behandlingen per år.

- Du er nødt til å stå på krava
-Du er nødt til å klare å sette deg godt inn i kriteriene og stå virkelig på om du oppfyller dem. Ingen forteller deg at du gjør det, det er min erfaring, sier Cathrine.
Cathrine har fått mange «Du er ikke syk nok»-tilbakemeldinger. Til slutt fikk hun «heldigvis» så mange attakker at hun ble syk nok.
-Det er kjempeviktig å få dokumentert det på MR. Det er ikke alltid et attak synes på MR, men det er helt avgjørende å få det, sier hun.
I disse dager har Cathrine Jensen altså vært gjennom fase 1, som er en stor dose cellegift. Hun har høstet sine stamceller og 1. april venter en drøy måned med null immunforsvar og behandling som i fremtiden skal gjøre henne i stand til å løfte sønnen med venstrearmen så ofte hun vil.
Du kan følge henne her på bloggen.