GRAVIDitet og KORONAVAKSINE:

Bør du ta koronavaksinen hvis du er gravid? Dette svarer de norske ekspertene

Det hersker stor usikkerhet blant gravide når det kommer til vaksineringen mot Covid-19.

MINDRE KUNNSKAP: – Det er en utfordring at vi har mindre kunnskap om vaksinasjon i denne gruppen, sier lege ved Folkehelseinstituttet.
MINDRE KUNNSKAP: – Det er en utfordring at vi har mindre kunnskap om vaksinasjon i denne gruppen, sier lege ved Folkehelseinstituttet. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

I England anbefaler myndighetene nå gravide å vaksinere seg, etter en smitteøkning der et økt antall gravide har behov for intensivbehandling.

Det skriver TV 2 på sine sider.

Men blant gravide her hjemme hersker det fortsatt mye usikkerhet og forvirring knyttet til vaksinen, og norske myndigheters anbefalinger er fortsatt uklare.

– En utfordring

På sine sider skriver FHI at det fremdeles er lite erfaring med koronavaksinasjon av gravide og ammende.

Likevel ble det i vår åpnet mer opp for at gravide også kan vaksineres, da foreløpige studier tyder på at vaksinen er trygg også for denne gruppen.

LEGE: Helena Niemii Eide ved FHI.
LEGE: Helena Niemii Eide ved FHI. Foto: Folkehelseinstituttet.

– Data fra vaksinasjon av gravide i USA har ikke vist signaler om skadelige bivirkninger, men det er en utfordring at vi har mindre kunnskap om vaksinasjon i denne gruppen. Dette gjelder imidlertid ikke kun for denne vaksinen, da gravide ofte ekskluderes fra vaksinestudier.

Det forteller Helena Niemi Eide, lege ved Avdeling for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet, til Klikk.no.

Likevel er det nå kommet mer data om vaksinasjon av gravide.

– Gravide var ikke inkludert i vaksinestudiene, men noen ble tilfeldigvis gravide underveis i studiene. I tillegg er det økende erfaring med vaksinering av gravide, spesielt med mRNA-vaksinene i land som USA, Israel og Storbritannia, forteller Eide.

Les også: Karina var 16 år da hun oppdaget at hun var gravid – i 8. måned!

Gjøres flere studier

En stor bekymring for mange gravide er hvorvidt vaksinen kan ha negative virkninger på fosteret. Eide kan fortelle at det foreløpig ikke er noen indikasjoner på at dette er tilfelle.

– Studien av gravide i USA viste ingen forskjell i forekomst av spontanabort eller dødfødsel blant kvinner som var blitt vaksinert og den øvrige befolkningen, forteller hun.

Lege og medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, bekrefter at mye tyder på at vaksinen er sikker, også for gravide.

FAGDIREKTØR: Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.
FAGDIREKTØR: Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk. Foto: Legemiddelverket.

– Litt av problemet med gravide kvinner er at de ofte ikke tas med i kliniske utprøvinger, men vi har likevel etter hvert fått et godt grunnlag for å si at det ikke ser ut som vaksinen gir noen ulemper for kvinnen eller fosteret, sier han.

Madsen forteller at det nå gjøres flere store studier med gravide for å gi bedre grunnlag.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Det er allerede gjort mange dyrestudier der man ikke kan finne noen tegn til fosterskade, legger han til.

Fagdirektøren forteller også om oppløftende resultater etter influensapandemien i 2009/2010.

– Da ble det gjort undersøkelser som interessant nok viste at vaksinasjon faktisk beskyttet mot fosterdød. I denne undersøkelsen så man på alle gravide som ble vaksinert og slike undersøkelser vil også bli gjort rundt denne pandemien. Vi vil da få bedre og bedre kunnskaper om dette, sier han.

Disse bør vurdere vaksinasjon

Når det kommer til om gravide bør ta vaksinen eller ikke, er det internasjonalt store variasjoner i hva som anbefales.

– I en del land anbefales alle gravide å vaksinere seg, mens i andre land gjøres det en individuell avveiing av fordeler og ulemper ved vaksinasjon, forteller Eide.

I Norge har vi foreløpig begrenset anbefalingen til at gravide i risikogruppen eller de som befinner seg i smitteutsatte områder, bør vurdere vaksinasjon.

– Men dette rådet kan endre seg etter hvert som det tilkommer mer kunnskap om vaksinering av gravide, sier legen.

Når den gravide vurderer vaksinasjon, bør det derfor sees på om hun har risiko for alvorlig Covid-sykdom.

– FHI anbefaler vaksinasjon for gravide med underliggende risikotilstander som for eksempel diabetes, hjerte- og karsykdom eller fedme, forteller legen.

ØKT RISIKO: Gravide kvinner har generelt økt risiko for verre Covid-19- sykdom.
ØKT RISIKO: Gravide kvinner har generelt økt risiko for verre Covid-19- sykdom. Foto: Getty Images.

Individuell vurdering

Fagdirektør Madsen forteller at den endelige avgjørelsen tas i dialog mellom kvinnen og legen.

– Det blir en konkret vurdering fra pasient til pasient og det er opp til legen og pasienten å vurdere behovet for vaksinasjon hos den enkelte kvinne. Det vi vet er at det er økt risiko for verre Covid 19- sykdom hos gravide generelt, og derfor anbefales spesielt kvinner med underliggende sykdommer å vaksinere seg, forteller han.

Også hvis man befinner seg på et sted med høyt smittetrykk kan det vurderes å ta vaksinen.

– Nå med mutasjoner som delta-varianten er det klart at man på steder med høyt smittetrykk bør vurdere vaksinen, men dette blir altså en individuell vurdering. Er det lite smitte, kan det være aktuelt å vente, fortsetter fagdirektøren.

Ikke anbefalt i 1. trimester

Når det gjelder tidspunktet for vaksinering av gravide, er anbefalingen at dette hovedsaklig ikke bør gjøres i svangerskapets første trimester.

– Dette er en generell anbefaling for de fleste vaksiner på grunn av at gravide i liten grad vaksineres. Kunnskap om mulig risiko for fosterskader er derfor begrenset. Da fosterutviklingen skjer i første trimester ønsker man å være på den sikre siden, og anbefaler derfor primært ikke i denne delen av svangerskapet, selv om de fleste typer vaksiner ikke har risiko for fosterskader, forklarer Eide.

Hun forteller at det kan finnes unntak, for eksempel ved stor smitterisiko og der sykdommen det vaksineres mot oftest medfører høyere risiko enn vaksinasjonen.

– For eksempel anbefales gravide å vaksinere seg mot influensa i 2. eller 3. trimester, mens de som har ytterligere risikofaktorer også kan vaksineres i 1. trimester, legger hun til.

Les også(+):– Rett etter at det grusomme hadde skjedd, fant jeg ut at jeg var gravid

Meldinger om blødningsforstyrrelser

Nylig har det kommet flere meldinger om kvinner som rapporterer om unormalt kraftige mensblødninger og andre blødningsforstyrrelser etter å ha tatt vaksinen.

Madsen kan fortelle at meldinger om slike blødninger har økt kraftig etter at saken kom opp i media.

– Vi fikk et par meldinger hver dag om dette gjennom de foregående månedene, der enkelte kvinner bemerket seg slike forstyrrelser. Etter at saken kom opp i media har antallet økt og vi har nå fått flere hundre meldinger av denne typen, sier han.

Madsen forteller at alle slike rapporteringer systematiseres og at det sees på hvilke former for forstyrrelser det er snakk om.

– Det er vrient arbeid statistisk sett, både å bevise og å motbevise om blødningsforstyrrelsene har med vaksinen å gjøre. Også i andre land, for eksempel Storbritannia, har eksperter konkludert med at det hverken kan bevises eller motbevises at dette er en direkte bivirkning av vaksinen, forklarer han.

Han oppfordrer imidlertid kvinner til å fortsette å rapportere.

– For å få bedre grunnlag ønsker vi at kvinner fortsetter å melde fra. Vi trenger å gjøre flere undersøkelser og gjennomgå disse for å danne oss et bilde av hva som skjer, sier Madsen.

ER DU USIKKER?: Ikke alle gravide kvinner velger å ta i mot vaksinen før de har født.
ER DU USIKKER?: Ikke alle gravide kvinner velger å ta i mot vaksinen før de har født. Foto: Getty Images.

Kan ha andre årsaker

– Er disse meldingene noe som etter hvert kan tenkes å påvirke anbefalingen rundt gravide og vaksinering?

– Av det vi vet i dag, er det ikke noe som tilsier at dette skulle påvirke anbefalingene for gravide, sier Eide i FHI.

Legen ønsker å få frem at uregelmessigheter i menstruasjon, for eksempel kraftige blødninger eller forsinket menstruasjon, også kan ha andre årsaker.

Hun understreker også at menstruasjonsforstyrrelser ikke er det samme som blødninger i svangerskap.

– Slike forstyrrelser er svært vanlig hos kvinner, og er ikke det samme som blødninger i svangerskapet, som vil ha andre årsaker. Det er heller ikke rapportert om økt andel spontanaborter blant gravide som vaksineres i forhold til de som ikke vaksineres, sier hun.

Madsen kan fortelle at det blant gravide ikke er meldt om slike blødningsfortstyrrelser etter vaksinering.

– Så foreløpig tror vi derfor ikke at gravide påvirkes på samme måte. Men det er klart at vi følger med, og vi er nøye på at alle unormale hendelser i svangerskapet hos vaksinerte blir rapportert for å kunne sette alle slike meldinger i system, understreker fagdirektøren.

Les også: Professor slår kaffe-alarm for gravide

– Forståelig at en del venter

Det er altså for øyeblikket opp til hver enkelt kvinne å vurdere sammen med lege om man ønsker å la seg vaksinere under svangerskapet eller ikke.

Eide har forståelse for at flere bestemmer seg for å vente.

– Foreløpig anbefales ikke alle gravide i Norge vaksinering under svangerskapet, så det er forståelig at en del velger å utsette vaksinering til etter fødsel, sier hun.

Legen forteller at de norske anbefalingene også vil kunne endres til en anbefaling for gravide så snart man vet mer om vaksinering av denne gruppen.

– Vi håper at vi snart får enda mer kunnskap om vaksinering av gravide, men foreløpig er det ingenting som tilsier at det ikke er trygt med vaksinering i graviditeten, sier hun og legger til:

– For kvinner som ikke enda er blitt gravide, er det lurt å vaksinere seg når de tilbys vaksine.