- Bedrageri å selge ett års gammelt pinnekjøtt
Kunder klaget over dårlig lukt og smak.

(SIDE2): På Facebook diskuteres og deles saken om at 2,7 tonn pinnekjøtt er trukket tilbake. Dette var kjøtt som er overskuddsvare fra i fjor, som ble fryst for å selges i jula i år.
To kunder har klaget på dårlig lukt og smak, derfor trekker kjøttprodusenten Svindland AS kjøttet tilbake.
Side2 og Nettavisens lesere reagerer i kommentarfeltet på at nedfryst kjøtt selges. Noen kaller det bedrageri å selge ett års gammelt kjøtt, andre mener det er juks eller «kjeltringstreker».
Men det er verken farlig eller uvanlig å selge pinnekjøtt som har vært fryst.

«I 2014 ble Svindland AS ikke kvitt alt produsert pinnekjøtt. Dette ble derfor lagt på frys for å selges til julen 2015. Pinnekjøtt er saltet, speket og tørket – og det er ikke noen fare angående bakteriologisk holdbarhet», heter det ifølge Mattilsynet.
Holder lenger enn ett år
Matfaglig innholdsansvarlig, Oda Christensen, i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, sier at det ikke er uvanlig å selge pinnekjøtt som har vært fryst.
Pinnekjøtt har lengre holdbarhet enn ett år, selvsagt avhengig av oppbevaring - tørt og kjølig, opplyser hun til Side2.
- I utgangspunktet er pinnekjøtt holdbart i over ett år, så produsenten har ikke gjort noe feil sånn sett, sier hun og forklarer:
- Pinnekjøtt har en del fett på seg, og det som mest sannsynlig har skjedd her er at det er blitt harskt. Jeg tror nok ikke to tonn er blitt ødelagt, men det er fint det blir trukket tilbake.
Daglig leder Rune Svindland i Svindland AS har ikke besvart Side2s henvendelser onsdag kveld.
- Greit å selge tint kjøtt
Christensen mener det ikke er noe problem at pinnekjøttet oppbevares i fryser, og at det selges som tint kjøtt.
- Det er en annen type konservering av kjøttet. Jeg gjør det selv. Blir ikke alt spist, fryser jeg det også ned. I denne saken har det bare skjedd en feil i prosessen.
Christensen understreker at det er vanskelig å estimere eksakt holdbarhet på pinnekjøtt.
- Det er viktig med et godt utgangspunkt, det vil si god råvare, og riktig oppbevaring.
Til sammenligning holder svinekjøtt i fryseren i seks måneder (med fett 3 måneder), storfekjøtt i 10-12 måneder og reinsdyrkjøtt i over 12 måneder, ifølge matprat.no.
Julegodtet vi MÅ ha
For få dager siden skrev Side2 om julegodtet vi ikke klarer oss uten. Altså julematen vi kjøper allerede nå. På lista er blant annet kokosmakroner, julebrus og peppekaker. Og pinnekjøtt.