Anniken (28) vant over kreften tre ganger
- Jeg har skjønt jeg tåler en trøkk.
(SIDE2:) En måned etter at Anniken Golf Rokseth (28) treffer kjæresten, og nå mannen Erlend, får hun beskjeden. Hun har lymfekreft.
-Det som er spesielt med den kreftformen er at det er gode prognoser, 9 av 10 blir friske etter et halvt år med cellegift. Så jeg tenkte at jeg kom til å bli frisk. At den lille prosenten som ikke er heldige skulle være meg var sjokkerende, sier Anniken til Side2.
28-åringen er en av ni personer som er med i «Kampen for livet» som starter på TV 2 i kveld, onsdag. Serien følger personer i ulike aldre som har fått diagnosen kreft, og gir et personlig og tett bilde av hvordan sykdommen påvirker livet deres.
- Vært kjærester i en måned
Vi må tilbake til 2009. Anniken flytter til Alta for å studere russisk. Her treffer hun Erlend Rokseth som da var fadderen hennes. De blir kjærester.
- Vi hadde vært sammen i en måned da jeg begynte å hoste blod. Jeg dro til legen, og det viste seg at det var kreft.
Men før Anniken gikk til legen hadde hun følt seg mye sliten. Hun svettet unormalt mye om nettene.
- Jeg kunne vri opp sengetøyet om morgenen, forteller hun.
Anniken hadde også hatt rare smerter i kroppen. Men hun hadde aldri vært syk før, og fant alltid på en unnskyldning for at hun ikke følte seg i form. Det var først da hun hostet blod at hun gikk til legen. Tester viste at hun hadde lymfekreft (Hodgkins lymfom).
28-åringen måtte flytte hjem igjen til Sørlandet og familien.
Fikk tilbakefall
Behandlingen mot lymfekreft avhenger av hvilken type lymfekreft man har, hvor utbredt sykdommen er og hvilke symptomer sykdommen har gitt.
Anniken fikk cellegift annenhver uke i et halvt år på Radiumhospitalet.
- Jeg ble frisk, eller kreftfri.
Men allerede ett år etter den tøffe behandlingen, og beskjeden om at hun var frisk, fikk Anniken tilbakefall. Hun gikk gjennom nok en sterk behandling og benmargstransplantasjon.
- Så var jeg kreftfri i åtte måneder, før jeg måtte gjennom benmargstransplantasjon med donor. Nå har jeg vært kreftfri i 1, 5 år, og jeg håper det forblir sånn.
Den ensomme kampen
Anniken har fortalt om kampen mot sykdommen på bloggen sin, «Veien tilbake igjen». Hun ønsker å fortelle om hvordan det er å ha kreft, men også om de alvorlige bivirkningene etter all behandlingen. Men tanken er at den skal gi et bilde av veien tilbake til et friskt liv. Dette vil hun også vise i den nye TV 2-serien.
- Jeg kjente mye på det at å ha kreft er en ensom ting, man blir satt på sidelinjen av samfunnet. Hele livet blir satt på vent. Man går dag etter dag og er sliten, redd og bekymret. Det er ikke en hyggelig tilstand, og man føler seg alene. Ingen andre i omgangskretsen har det på samme måte. Jeg vil at de som selv er syke skal få følelsen at vi er flere, og at det kan gi inspirasjon. Serien viser nemlig mye livsglede på tross av sykdommen.
Anniken velger å stå fram med sin historie for at folk skal få inspirasjon, føle samhold og kjenne seg igjen. Pårørende er og med i serien, og hun håper også det kan gi tips.
- Jeg vil at folk skal sitte igjen med en oppløftende følelse. Jeg har hatt kreft tre ganger, og det kan ordne seg til slutt.
Det mange ikke tenker på
En annen ting som engasjerer Anniken er at tiden etter å ha blitt kreftfri ikke er så enkel som mange tror.
- Det blir en forventning om at når man har fått beskjed om at man er kreftfri, så er alt som før. Nå er du frisk, og det forventes at du hopper tilbake til det gamle livet. Etter lange behandlinger er man på sitt dårligste fysisk, og også nedbrutt, sier hun og fortsetter:
- Man må begynne å bygge opp kroppen, og det tar overraskende lang tid. For noen er det snakk om uker, men for mange kan det ta måneder og kanskje år. Det oppleves bare som at halve jobben er gjort når man er blitt kreftfri.
Første gangen Anniken ble kreftfri så tenkte hun at alt var greit, at det bare var å sett i gang med livet igjen. Slik ble det ikke.
- Nesten alle blir rammet av utmattelse. Jeg brukte lang tid til å komme tilbake til studiene, og skjønte ikke hvorfor kroppen ikke fungerte. Jeg følte jeg burde klare mer. Da jeg var hos legen på kontroll, ble jeg forklart om fatigue. Og da skjønte jeg grunnen til at jeg var så sliten og dårlig.
Fatigue er en følelse av å være unormalt trøtt, og angis av kreftpasienter som en av de mest plagsomme seneffektene, ifølge Kreftforeningen. Fatigue kan opplevelse som blant annet trøtthet, nedstemthet, konsentrasjonsvansker og utilpasshet.
- Har det bra
Anniken sier selv at hun har det bra i dag. Hun er gift med Erlend og jobber i ungdomsgruppa i Kreftforeningen. Hun har fatigue, og er sliten, men sier at alt ordner seg og at hun har det bra.
- Jeg har skjønt at jeg tåler en trøkk, sier hun og ler.
- Jeg prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, men selvfølgelig har jeg og hatt mine tunge stunder. Jeg er blitt flinkere til å prioritere, og da prioriterer jeg å ha det bra.
Dokumentarserien «Kampen for livet» har premiere onsdag 20.august på TV 2 klokken 21:40.