kryssallergi
Hva er kryssallergi?
Er du allergisk mot katt, kan det hende du også reagerer på flesk. Men det er særlig pollenallergikere som er plaget av kryssallergi.
– Når vi snakker om kryssallergi, dreier det seg gjerne om personer med pollenallergi som også opplever å få ubehag når de spiser rå frukt og grønnsaker. Dette skyldes en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og disse matvarene, sier kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Lene Gunvaldsen.
Årsaken er ifølge Gunvaldsen at de allergifremmende stoffene i maten ligner på proteinet i pollenet, og at kroppen derfor reagerer.
– Du kan reagerer på mange typer matvarer, og dette varierer også etter hvilken type pollen du reagerer på, sier hun.
Les også: Ti tegn på at du har cøliaki eller glutenallergi
Kløe i munnen
Sykepleier og generalsekretær for LHL Astma og allergi, Helle S. Grøttum, bekrefter dette.
Mulige kryssreaksjoner for de som er allergiske mot bjørk, hassel, or eller salix
- Rå frukt (eple og pære)
- Steinfrukt (moreller, aprikos og mandarin)
- Nøtter (Mandler, hasselnøtt, paranøtt, valnøtt, peanøtt)
- Selleri
- Kiwi
- Rå grønnsak (potet, gulrot)
Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) og LHL Astma og allergi
– Ved allergi er det proteinet du er allergisk mot som gir reaksjon, og proteinet i bjørkepollen ligner på proteinet i epler og gulrøtter. Når du spiser kan derfor kroppen mistolke det og tro at det er pollen på vei, slik at en allergisk reaksjon settes i gang, sier Grøttum.
Vanligvis er reaksjonene ved kryssallergi mildere enn reaksjonene du får på det proteinet du i utgangspunktet er allergisk som pollen i bjørk, gress o.l
– Du klør gjerne i og rundt munnen hvis du spiser noe, og det er sjelden med allergisk sjokk. En allergitablett kan dempe symptomene, og dersom kryssallergien gir eksem, kan dette behandles med kremer som lindrer eksemet, sier hun.
Ifølge Gunvaldsen er imidlertid effekten av medisiner er usikker.
Les også: Slik hjelper du barnet gjennom pollenallergisesongen
Kan reagere hele året
Som regel er altså kryssallergi relatert til pollenallergi, og det er særlig bjørkepollenallergikere som opplever kryssreaksjoner.
Personer som reagerer på gress og burot kan imidlertid også få slike kryssreaksjoner. De som er allergisk mot timotei og andre gressarter kan blant annet få kryssallergi mot belgfrukter, som bønner, erter og linser.
Mulige kryssreaksjoner for gresspollenallergikere (timoteiallergi)
- Belgfrukter (bønner, erter, linser)
- Korn (hvete, bygg, rug, havre)
Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) og LHL Astma og allergi
– De personene som er hardest rammet av pollenallergi, er også de som er mest utsatt for kryssallergi. Noen kan få reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mens andre kan ha symptomer hele året, sier Gunvaldsen.
Det er individuelt hva hver enkelt reagerer på, og det er heller ikke slik at alle pollenallergikere har kryssreaksjoner.
Les også: Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?
Ikke kutt ut alt
Det er ifølge Grøttum ikke vanlig å teste for kryssallergi.
– Prikktester på frukt og grønnsaker brukes sjelden for du merker selv hvordan du reagerer. Rådet er da å unngå det du reagerer på. Jeg er for øvrig også skeptisk til kryssallergitabeller som viser hva du kan reagerer på ved for eksempel bjørkepollenallergi. Veldig mange kutter nemlig ut alt på listen, sier hun.
Mulige kryssreaksjoner for burotpollenallergikere
- Selleri
- Løk (purreløk, hvitløk)
- Urter (urtekrydder, urtemedisin)
- Paprika
- Honning
- Solsikkefrø
Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) og LHL Astma og allergi
Dette er imidlertid ikke nødvendig for ofte er det nok bare å begrense inntaket av visse typer rå frukt og grønt i pollensesongen.
– De som har flere kryssallergier har utfordringer med å få i seg nok frukt og grønt og bør derfor ikke droppe flere matvarer enn strengt tatt nødvendig. Veldig mange kan også utmerket godt spise varmebehandlet mat som bakte epler og kokte gulrøtter, sier hun.
Vaksine kan hjelpe
Selv om dette altså ikke gjelder alle, er kryssallergi et ganske vanlig problem.
Mulige kryssreaksjoner for lateksallergikere
- Banan
- Avokado
- Kiwi
- Papaya
- Fiken
- Potet
- Tomat
- Kastanje
Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) og LHL Astma og allergi
– Omtrent 70 prosent av de med bjørkepollenallergi får kryssreaksjon på en matvare, som oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, eple og pærer. Burotallegikerne kan reagere på selleri og flere typer urtekrydder, sier Gunvaldsen.
Som regel utvikler pollenallergien seg først, mens kryssreaksjonene kommer senere.
– Det beste rådet når du får symptomer som kløe i munn og svelg når du spiser rå frukt og grønnsaker er å unngå den aktuelle matvaren, sier hun.
Grøttum forteller at pollenallergikere som vaksineres mot allergien sin i noen tilfeller vil merke at vaksinen også har effekt på kryssallergien.
– Det kan imidlertid være vanskelig å forutsi om kryssallergien vil bedres av vaksinen. Uansett vil likevel den totale belastningen ved allergi reduseres ved allergivaksine, og allmenntilstanden blir bedre og kroppen tåler mer når pollenallergisymptomene reduseres, sier Grøttum.
Les også: Sjekk om du kan ha laktoseintoleranse
Skalldyr og midd
Grøttum legger til at det ikke kun er pollenallergikere som opplever å få kryssallergi.
Mulige kryssreaksjoner for de med allergi mot midd og insekter
- Krepsdyr
- Muslinger
- Østers
- Snegler
Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) og LHL Astma og allergi
Blant annet vil de som er allergiske mot husstøvmidd kunne ha kryssallergi mot skalldyr og snegler fordi midd er insekter som er i familie med reker.
– Dette er kjente kryssallergier i blant annet Frankrike der middallergi er en av de vanligste allergiene og hvitløkssnegler er en delikatesse, sier hun.
Gunvaldsen forteller at det også forekommer kryssreaksjoner blant dem som reagerer på katter og lateks.
– Hos katteallergikere er det beskrevet økt forekomst av allergi mot flesk, og noen personer med lateksallergi kan få allergiske symptomer av eksotiske frukter og grønnsaker, som banan, avokado og kiwi, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 24/10 2017, og sist oppdatert 07/03 2018.