7 karbohydratkilder du bør spise
Popkorn og banan er på lista.

(SIDE2): «Smartkarbo», «grovkarbo», «trege karbohydrater», - kjært barn har mange navn.
Men hva slags karbohydratkilder bør man egentlig velge?
Langsomme og raske karbohydrater
Det som er kjent ulike meninger blant ernæringseksperter om hvor mye av hvert enkelt næringsstoff måltidene bør inneholde, som for eksempel karbohydrater.
Men det de fleste uansett er enige om er å velge «langsomme» karbohydrater som bidrar med fiber, en jevn blodsukkerstigning og en mer langvarig metthetsfølelse.
Enkelt forklart er det tiden det tar før glukosen kommer over i blodet som avgjør om karbohydratene i maten kan kalles «langsomme» eller «raske».
Raske karbohydrater fordøyes raskt og gir rask blodsukkerøkning, de langsomme fordøyes saktere og gir langsom blodsukkerøkning. Eksempel på raske karbohydrater er loff med søtt pålegg, ifølge Opplysningskontoret for brød og korn.
Grove brød- og kornprodukter inneholder derimot langsomme karbohydrater og matvarer med langsomme karbohydrater er ofte et mer næringsrikt valg sammenlignet med matvarer med raske karbohydrater.
Sjekk derfor ut disse 7 matvarene som bidrar med de gode karbohydratene i tillegg til andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger.
1) Banan
Dette er naturens egen energibar, skriver Huffington Post. Banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste frukter, men nettopp derfor blir denne frukten sett på som ypperlig treningsmat og energikilde både før og etter en treningsøkt.
Banan bidrar med blant annet fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen, kalium og vitamin B6. I tillegg inneholder frukten også fosfor, magnesium, selen og sink.
2) Bønner
Hvite, røde, grønne, sorte eller kidneybønner - det finnes mange ulike bønnetyper å velge mellom. Bønner er en god kilde til kostfiber og protein, i tillegg til å inneholde flere viktige mineraler og vitaminer. Denne matvaren er et fint alternativ til for eksempel ris og potet og annet middagstilbehør. Bønner er også en næringsrik ingrediens i for eksempel supper og salater.

3) Popkorn
Nylig ble det kjent at popkorn er sunnere enn mange grønnsaker, ifølge forskere i USA.
- Basert på fiber, fullkorn og antioksidantnivåer, er det tydelig at popcorn er kongen av lørdagskos, uttalte kjemiprofessor Joe Vinson.
4) Quinoa
Quinoafrøene er rik på fiber og proteiner fiber samt at det også inneholder viktige omega-3-fettsyrer. Denne matvaren er fri for gluten og gir deg blant annet magnesium, fosfor, jern og folat.
5) Søtpotet

Denne oransje rotgrønnsaken er supersunnog i tillegg er den svært allsidig. Søtpotet er en bra kilde til kostfiber og er rik på både vitamin C og kalium. I tillegg inneholder den store mengder betakaroten og ifølge Bama har søtpotet enda mer antioksidanter enn gulroten.
6) Havre
Havren har lenge vært kjent som naturlig supermat på grunn av sitt naturlige høye innhold av gode næringsstoffer. Havregrøt laget av havregryn har i mange år vært en populær rett her i Norge, men de siste årene har det også blitt flere som bruker havremel og havrekorn ellers i matlagingen og det med god grunn. Havre bidrar med såkalte langsomme karbohydrater som bidrar til en jevn blodsukkerstigning som igjen gir deg en god og langvarig metthetsfølelse.
7) Bær
De siste årene har det vært en stor vekst i salg av bær her i Norge. Disse vitaminbombene er naturlige søte og kan brukes til så mangt, for eksempel i desserter, syltetøy og snacks. Bær bidrar med både fiber, vitamin C og ulike antioksidanter.