7 billige matvarer som ernæringseksperter anbefaler
Peanøttsmør og kyllinglår er på lista.
(SIDE2): Sunn og næringsrik mat trenger ikke å være så komplisert, og det trenger ikke å koste skjorta heller!
Nettstedet Prevention.com har spurt ernæringseksperter om hva slags sunn og billig mat de anbefaler å spise.
Vi gjentar syv av mattipsene her:
1) Egg
Måltider med egg kan varieres i det uendelige og egg er også en viktig ingrediens i mange andre retter. Egg blir gjerne omtalt som «naturens egen vitaminpille» og bidrar med alle livsnødvendige stoffer som kroppen trenger, unntatt vitamin C. Stekt egg, kokt egg, omelett, frokost, lunsj, middag eller som mellommåltid - mulighetene er mange!
- Egg er en god proteinkilde, de kan brukes til så mangt og det er billig, sier Joy Bauer som er helse- og kostholdsekspert i «Today show» på NBC. I tillegg har Bauer skrevet boka «From Junk Food to Joy Food».
2) Skinnfrie kyllinglår
Kylling er en god kilde til protein av høy kvalitet i tillegg til at det er magert kjøtt. Lårfilet av kylling er gjerne billigere enn kyllingfilet og er fri for ben.
I tillegg er dette kjøttet mer smakfullt og saftigere enn kyllingfilet, ifølge Monica Reinagel som er ernæringsfysiolog og forfatter av boken «Nutrition Diva`s Secrets for a Healthy Diet». Dette skyldes at kjøttet har et noe høyere innhold av fett, men det er fortsatt magert og rikt på mange gode næringsstoffer!
3) Torsk og hyse
At fisk er sunt er noe de fleste er klar over og du trenger absolutt ikke å velge den dyreste fiskefileten for å dra nytte av helsegevinstene fra sjømaten.
- Både torsk og hyse er budsjettvennlige valg. Tunfisk på boks er et annet godt kjøp, mener Reinagel.
Fisk er blant annet proppfull med protein av høy kvalitet, jod, vitamin B 12 og selen.
LES OGSÅ: Hva er sunnest av mager og fet fisk?
4) Havregryn
- Når det gjelder sunne frokostalternativer, så blir det ikke billigere enn å velge havregryn! sier Joy Bauer.
- Havregryn gir deg både fiber og protein i tillegg til mange andre viktige vitaminer og mineraler. Og det inneholder relativt få kalorier per porsjon, ifølge kostholdseksperten.
Visste du forresten at det kan være smart å velge de store havregrynene fremfor de små?
- Forskjellen mellom disse havregrynene er at kornet i lettkokte havregryn har blitt delt før det blir valset til et gryn, mens store havregryn kun blir valset. Store havregryn må tygges litt mer og magen må jobbe litt hardere for å frigjøre næringen fra grynene. Store havregryn holder deg derfor mett lenger, har ernæringsfaglig rådgiver, Nina Helen Standal i Somebody, tidligere uttalt til Side2.
Ellers så er lettkokte og store havregryn like sunne produkter og de er helt like med tanke på innhold av næringsstoffer.
5) Bønner
Dette er en billig kilde til protein og gode karbohydrater i tillegg til at det kan brukes til så mangt. Ifølge Bauer fungerer bønner fint til å erstatte dyrere ingredienser som kjøtt i supper og gryteretter.
Visste du forresten at 2015 er belgfruktens år? Tidligere i år listet vi opp flere positive egenskaper til belgvekster:
- De er svært næringsrike
- De er billige og bidrar til matsikkerhet
- De har viktige helsefordeler
- De fostrer et bærekraftig landbruk og bidrar til å motvirker klimaendringer
- De fremmer biologisk mangfold
6) Peanøttsmør
Dette er kanskje ikke det første du ville tenkt på som et sunt og billig produkt, men ifølge Bauer så trenger du ikke å ha dårlig samvittighet for å bruke peanøttsmør som pålegg.
- Peanøttsmør er stappet av sunne fettsyrer og protein, og denne kombinasjonen kan bidra til å gi deg en bedre og lengre metthetsfølelse, sier hun. Bauer anbefaler likevel at du holder deg til maks to teskjeer per porsjon for å hindre at kaloriinntaket blir unødvendig høyt.
7) Søtpotet
Denne oransje grønnsaken har virkelig blitt en populær ingrediens de siste årene, og det med god grunn!
- Søtpotet er billig supermat som er fullstappet med gode næringsstoffer, sier Joy Bauer.
Her får du i deg blant annet vitamin C, fiber, kalium og betakaroten.
Denne saken ble første gang publisert 20/08 2016.