6 grunner til at du overspiser
Trøster du deg selv eller har du «gitt opp»?
(SIDE2): Mat er deilig og smaker godt – og det er ingen skam i å både kose seg med det og like å spise. Men å overspise er sjelden tegn på noe bra – og ifølge ernæringsekspert Michael Roussel er det vanligvis seks årsaker til at vi gjør det, skriver menshealth.com.
Og om det er vekthensyn eller andre årsaker til at du ikke ønsker å overspise, mener han det uansett er første steg på veien for å endre det – å finne ut hvorfor du gjør det.
1. Du belønner deg selv
Fordi jeg fortjener det. Hørt det før?
- Mat er mer enn kalorier. Det er en del av din kultur og dine erfaringer, og det er en fantastisk måte å belønne seg selv på. Men det er lett å gjøre den formen for belønning til en vane, sier han.
Ser du et mønster i at du belønner deg selv med mat eller drikke, daglig eler flere gange ri uken, er det et skritt på veien til å gjøre noe med det, sier Roussel.
2. Åh, dritt på!
Høres dette (også) kjent ut: Du spiser et stykke pizza. Tar et til – og tenker, åhh, dritt på og spiser enda mer. Du har jo likevel ikke klart å holde deg så da er det bare å kjøre på.
Men holdt tunga rett i munnen, nå. Et stykke eller to ekstra er ingen fare – men du trenger ikke gi helt beng for det. Spis eventuelt litt mindre senere på dagen, om du vil holde en diett, råder Roussel. Det er forskjell på å spise 200 kalorier ekstra, enn 1000.
LES også: - Dette er for mye lørdagsgodt
3. Du er for streng
Du har spist noe du føler du ikke burde, og banker deg selv opp mentalt? Da risikerer du å gjøre det enda verre, mener Roussel.
I en studie fra universitetet i Toronto, ble deltakerne fortalt at de hadde lagt på seg fem kilo, selv om de i realiteten hadde tatt av seg. De som følte skam over å ha lagt på seg, var de som deretter spiste mest iskrem, ikke de som tok lett på vektoppgangen.
Så ikke bli sint på deg selv.
4. Ukonsentrert spising
Du ser på TV, kjeder deg, surfer på nett - og har mat eller snop ved siden av, som du dytter mer eller mindre ubevisst inn i munnen.
- Når du gjør flere ting på en gang, reduseres evnen til å føle hvor mye mat du spiser, og ergo hvor mett du føler deg.
Rousell mener det er lurt å se på det å spise som en egen aktivitet – og planlegge måltider og konsentrere seg om maten, ikke alt annet. Han viser til en britisk studie, der de som husket hva de hadde spist, hadde fått i seg 30 prosent mindre mat enn de som ikke kunne huske hva de hadde spist.
5. Du er trøtt
Søvnmangel og slapphet påvirker viljestyrken- og sjansen er større for at du overspiser. Vanligvis skjer det etter middag. Trøtthet øker også stressnivået, som også kan være en knekk for viljestyrken.
Jevnt søvnmønster –om du klarer det – er derfor bra for mye.
LES også: - Dette syltetøyet inneholder mer sukker enn bær
Denne saken ble første gang publisert 30/08 2015.