5 ting du bør vite om menskoppen

Det kan være flere fordeler ved å bruke menskopp.

BESKYTTELSE: Er du lei tamponger og bind kan det hende at menskoppen er noe for deg.
BESKYTTELSE: Er du lei tamponger og bind kan det hende at menskoppen er noe for deg. Foto: (Menskopp.no)
Publisert

(SIDE2): Det er tre hovedtyper mensbeskyttelse: bind, tamponger og menskopp.

De fleste kvinner er nok godt kjent med bind og tamponger, mens menskoppen kanskje kan være litt ukjent for mange.

«En menskopp er et silikon- eller gummibeger som samler opp menstruasjonsvæsken (altså blodet) i stedet for å suge det opp, slik bind og tamponger gjør», forklares det på Side2-bloggen «Underlivet».

«Du plasserer koppen inne i skjeden ved å folde den sammen. Kanten på koppen spenner seg ut som en ring, og trykker mot muskelveggen i skjeden så den blir tett, og alt blodet renner ned i koppen i stedet for å blø ut i undertøyet. Hvis du velger riktig størrelse og får satt den riktig på plass, skal den ikke merkes».

Her får du 5 punkter som kan være greit å vite om menskoppen.

1) Rimelig

Ifølge Menskopp.org så bruker en kvinner i gjennomsnitt cirka 20.000 kroner på engangsmenstruasjonsprodukter. En menskopp koster mellom 150-400 kroner og kan brukes om igjen i cirka 10 år.

2) Gjenbruk og miljøvennlig

SLIK BRUKER du menskoppen.
SLIK BRUKER du menskoppen. Foto: (Menskopp.no / Menskopp.se)

Du kan bruke den samme menskoppen i cirka 10 år. Koppen samler opp menstruasjonsblodet og beholderen tømmer du i toalettet eller dusjen, vasker den med parfymefri, pH-nøytral såpe, så er den klar til bruk igjen, står det på Menskopp.no.

På grunn av at man kan bruke den samme menskoppen flere ganger så bidrar dette til et miljøvennlig valg. En kvinne bruker i gjennomsnitt 12.000 tamponger og bind i sin levetid, eller cirka fire menskopper. Det kan bidra til store forskjeller for søppelberget.

3) Kan sitte i flere timer

Side2-bloggen Underlivet skriver at menskoppen har plass til mer blod enn en tampong eller et bind, og den kan derfor sitte i lenger uten at du risikerer å «blø igjennom». Menstruasjonskopp kan brukes når du bader, trener, og når du sover. Ifølge menskopp.no kan menskoppen sitte i inntil 12 timer.

4) Skal ikke kjenne den

Ved korrekt bruk er det kun de færreste som kjenner koppen i det hele tatt, skriver menskopp.org. Nettstedet påpeker at det kan ta litt tid å lære seg å bruke menskoppen og at det kan ta en til to mensperioder før man har lært seg teknikken av hvordan og hvor man plasserer menskoppen.

5) To ulike størrelser

De fleste som produserer menskoppen tilbyr to ulike størrelser. Den minste størrelsen er for kvinner under 25-30 år som ikke har født barn. Størrelse nummer to er for kvinner over 30 år eller for kvinner som har født barn. Vær klar over at dette kun er retningslinjer og at det kan hende du bør ha en helt annen størrelse enn det produsenten anbefaler.

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2015.

Les også