5 psykologiske triks som gjør at andre liker deg

Å etterligne er den mest oppriktige form for smiger.

SPEILING: Det å etterligne den andre i holdning, språk og mimikk gjør at man blir bedre likt.
SPEILING: Det å etterligne den andre i holdning, språk og mimikk gjør at man blir bedre likt. Foto: (Colourbox)
Først publisert

(SIDE2): Noen vennskap kan ingen av partene forklare hvordan startet, man bare var venner. Andre ganger er man mer bevisst på at man ønsker et vennskap med noen, og går aktivt inn for å bli likt av andre.

Og selvsagt – det finnes forskning på det området også: Hvordan bli (bedre) venn med noen. Independent har laget en lang liste over forskning på hva ting man kan gjøre for å bli bedre likt. Vi har tatt ut de beste punktene, og serverer deg dem her.

1. Speiling

Dette går ut på å subtilt etterligne den andre, ved å kopiere deres måte å snakke på, gestikulere og ansiktsuttrykk. I 1999 viste forskere ved New York University hvordan denne «kameleon-effekten» skjer, og hvordan det å etterligne gjør at det er lettere å like hverandre. 78 menn og kvinner ble bedt om å løse oppgaver sammen, mens de ble filmet. Etterpå ble de spurt om hvor godt de likte hverandre. De som likte hverandre best, var de som hadde etterlignet sin oppgave-partner.

LES også: Ny studie: I denne alderen begynner du å miste venner

2. Godt humør

Denne er kanskje ikke så overraskende, men det er likevel fort å glemme. Emosjonell smitteeffekt betyr at vi blir påvirket av andres humør. En studie utført ved universitetene i Ohio og Hawaii, viser at vi ubevisst plukker opp humøret til de rundt oss. Så dersom du vil at andre skal være glade når du er i nærheten, noe de fleste ser som et tiltrekkende tegn, så er det smart å sende ut vibber om godt humør.

Det å smile har også positiv effekt: I en studie ble 100 kvinnelige studenter bedt om å bedømme bilder: Det ene viste en kvinne som smilte med såkalt åpen kroppsholdning (armene er ikke lagt i kors, for eksempel), smilte med lukket kroppsholdning, og bilder som viste henne uten å smilte med åpen og lukke kroppsholdning. Bildene hun smilte på var de hun ble likt best, uavhengig av kroppsholdning ellers.

HUMØR: Vi plukker ubevisst opp humøret til de rundt oss.
HUMØR: Vi plukker ubevisst opp humøret til de rundt oss. Foto: Frank May (NTB scanpix)

3. Forvent det gode fra andre

Ifølge Pygmalion-effekten behandler andre en person ut fra hvordan de anser vedkommende å være, og det igjen får personen til å oppføre seg slik at disse forventningene bekreftes.

Med andre ord – dersom du vil at noen skal like deg, må du oppføre deg på en måte som er vennlig, slik at de også er vennligsinnet overfor deg.

I en studie gjengitt i Sage journals, viste det seg at dersom man tror noen liker dem, så liker de dem tilbake. Så ergo; vil du at noen skal like deg, så oppfør deg som om du liker dem.

LES også: 12 kjendisvennskap som gikk til helvete

4. IKKE komplimentér

Ikke komplimeter for ofte. Å overdrive eller være falsk fungerer dårlig. En teori går ut på at positive kommentarer har mer å si, dersom de ikke kommer for ofte. En studie ved universitetet i Minnesota tilbake i 1965 tyder på det stemmer. Etter å ha løst en oppgave sammen, skulle halvparten av studentene, alle kvinnelige, overhøre «tilfeldig» hva partneren hadde sagt om dem. Det de ikke visste var at den andre gruppa hadde blitt fortalt hva de skulle si. Disse igjen var delt inn i fire: En del sa kun positive kommentarer om sin oppgavepartner, en bare negative, den tredje gikk fra positive til negative kommentarer, og den fjerde fra negative til positive.

Den siste gruppen ble best likt, fordi det ga følelsen av at man hadde «vunnet» dem over på sin side.

KOMPLIMENT: Ikke sleng om deg med for mye positive kommentarerer, det blir ikke sett som så troverdig.
KOMPLIMENT: Ikke sleng om deg med for mye positive kommentarerer, det blir ikke sett som så troverdig. Foto: (Colourbox)

5. Ta på

Her er det snakk om den type berøring som knapt merkes. Det være seg en liten klapp på ryggen, eller en liten berøring på armen når man sier noe. Dette kan få andre til å føle seg litt mer vennskapelig innstilt. I en fransk studie snakket en rekke unge menn til fremmede kvinner på gata. De mennene som forsiktig var borti armen til kvinnene, hadde bedre sjans til å få svar. En annen studie, fra universitetet i Mississippi, viste at servitører som så vidt var borti armen til kunden når de leverte regninga, fikk langt mer i tips enn de som ikke var borti.

LES også: Slik får restaurantene deg til å bruke mer penger