Spis frukt og grønt
5 om dagen sikrer helsen
Spiser du nok frukt og grønnsaker forebygger du sykdom.
Hva er en porsjon i fem om dagen?
- 1,5 banan
- 3 poteter
- 1,5 appelsin
- 1 epler og 1 pære
- 2,5-3 gulrøtter
- 2 løk
- 1/5 kålrot
- 1 stikle stangselleri, 1/5 agurk og 1 tomat
- 1 skål salat
- 1 glass juice
- 1 løk, ½ parika og ½ dl erter
- ¼ blomkål og 2 buketter brokkoli
- 4 rosenkål, 1 dl sukkererter og 1 dl grønne bønner
- 10 jordbær
- 25 druer
- 7 plommer
Kilde: Ernæringsfysiolog Lise von Krogh
Et tilstrekkelig inntak av frukt og grønt kan redusere risikoen for å utvikle kreft og hjerte- og karsykdom.
Spiser du nok frukt og grønt har du dessuten mindre risiko for å bli overvektig, og det er lettere å gå ned i vekt.
Hele 96 % av befolkning vet at de bør spise frukt og grønnsaker daglig og at dette er godt for helsen.
Men hvor mange følger egentlig rådene om å spise fem om dagen, altså hele 750 gram frukt og grønt?
Undersøkelsen Kjenn din kropp (2006) viser at kvinner i Oslo spiser 512 gram og menn 458 gram frukt og grønt per dag.
Inntaket varierer etter inntekt, utdannelse, kostholdsvaner, tilgjenglighet osv. Generelt har vi blitt flinkere til å spise frukt og grønnsaker, men vi kan bli enda bedre.
Flere tusen næringsstoffer i frukt og grønnsaker
Frukt og grønt inneholder vitaminer, mineraler, fiber, karbohydrater, protein og fett. Dette er næringsstoffer vi må ha for å ikke utvikle mangelsykdommer. Dessuten inneholder plantemat massevis av sterke antioksidanter, såkalte fytokjemikalier.
Fytokjemikalier er naturlige stoffer som planten bruker til å beskytte seg mot sollys, frost, insekter, fugler, råte osv.
Mange av disse stoffene har sterke farger og bitter smak. I menneskekroppen fungerer fytokjemikaliene som aktive biologiske stoffer og beskytter oss motutviklingen av kreft, hjertesykdom og andre sykdommer.
Spis fem om dagen og spar penger
Frukt og grønnsaker inneholder fiber og næringsstoffer som metter og gir fyll til magen. I dag tilbyr flere matvarekjeder nå billigere frukt og grønnsaker. Reduserte priser på frukt og grønt gjør også at vi spiser mer.
Hvordan spise fem om dagen
Når du skal spise fem om dagen så lønner det seg å spise variert. Helse effekten er enda bedre om du varierer med ulike typer frukt og grønnsaker. Husk at når frukt og grønnsaker er tilgjengelige så spiser vi mer. Og vi spiser enda mer om det er kuttet i biter.
Henter ut det optimale i maten og varier med:
- Farger: rød, gul, grønn, lilla, blå, grønn, hvit
- Typer: bladgrønnsaker, blomsterstand, sitrus, rotgrønnsaker, kjernefrukter, grønnsakfrukter, bær, urter
- Behandling: rå og varmebehandlet, f. eks. kokt, woket og dampkokt
- Sesong: vår, sommer, høst og vinter
Denne saken ble første gang publisert 24/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.