Spis frukt og grønt

5 om dagen sikrer helsen

Spiser du nok frukt og grønnsaker forebygger du sykdom.

FEM OM DAGEN er anbefalingene fra myndighetene om hvor mye frukt og grønnsaker vi skal spiser daglig. En porsjon i fem om dagen tilsvarer 150 gram. Vi bør spise 2 porsjoner frukt og bær og 3 porsjoner grønnsaker inkludert poteter daglig.
FEM OM DAGEN er anbefalingene fra myndighetene om hvor mye frukt og grønnsaker vi skal spiser daglig. En porsjon i fem om dagen tilsvarer 150 gram. Vi bør spise 2 porsjoner frukt og bær og 3 porsjoner grønnsaker inkludert poteter daglig.
Først publisert Sist oppdatert

Hva er en porsjon i fem om dagen?

  • 1,5 banan
  • 3 poteter
  • 1,5 appelsin
  • 1 epler og 1 pære
  • 2,5-3 gulrøtter
  • 2 løk
  • 1/5 kålrot
  • 1 stikle stangselleri, 1/5 agurk og 1 tomat
  • 1 skål salat
  • 1 glass juice
  • 1 løk, ½ parika og ½ dl erter
  • ¼ blomkål og 2 buketter brokkoli
  • 4 rosenkål, 1 dl sukkererter og 1 dl grønne bønner
  • 10 jordbær
  • 25 druer
  • 7 plommer

Kilde: Ernæringsfysiolog Lise von Krogh

Et tilstrekkelig inntak av frukt og grønt kan redusere risikoen for å utvikle kreft og hjerte- og karsykdom.

Spiser du nok frukt og grønt har du dessuten mindre risiko for å bli overvektig, og det er lettere å gå ned i vekt.

Hele 96 % av befolkning vet at de bør spise frukt og grønnsaker daglig og at dette er godt for helsen.

Men hvor mange følger egentlig rådene om å spise fem om dagen, altså hele 750 gram frukt og grønt?

Undersøkelsen Kjenn din kropp (2006) viser at kvinner i Oslo spiser 512 gram og menn 458 gram frukt og grønt per dag.

Inntaket varierer etter inntekt, utdannelse, kostholdsvaner, tilgjenglighet osv. Generelt har vi blitt flinkere til å spise frukt og grønnsaker, men vi kan bli enda bedre.

Flere tusen næringsstoffer i frukt og grønnsaker

Frukt og grønt inneholder vitaminer, mineraler, fiber, karbohydrater, protein og fett. Dette er næringsstoffer vi må ha for å ikke utvikle mangelsykdommer. Dessuten inneholder plantemat massevis av sterke antioksidanter, såkalte fytokjemikalier.

Fytokjemikalier er naturlige stoffer som planten bruker til å beskytte seg mot sollys, frost, insekter, fugler, råte osv.

Mange av disse stoffene har sterke farger og bitter smak. I menneskekroppen fungerer fytokjemikaliene som aktive biologiske stoffer og beskytter oss motutviklingen av kreft, hjertesykdom og andre sykdommer.

Spis fem om dagen og spar penger

Frukt og grønnsaker inneholder fiber og næringsstoffer som metter og gir fyll til magen. I dag tilbyr flere matvarekjeder nå billigere frukt og grønnsaker. Reduserte priser på frukt og grønt gjør også at vi spiser mer.

RIPS: Bær er også inkludert i anbefalingen om fem om dagen. Spis håndfull rips i stedet for et eple. Visste du at bær inneholder med antioksidanter enn frukt?
RIPS: Bær er også inkludert i anbefalingen om fem om dagen. Spis håndfull rips i stedet for et eple. Visste du at bær inneholder med antioksidanter enn frukt? Foto: Stockbyteª (www.stockbyte.com)

Hvordan spise fem om dagen

Når du skal spise fem om dagen så lønner det seg å spise variert. Helse effekten er enda bedre om du varierer med ulike typer frukt og grønnsaker. Husk at når frukt og grønnsaker er tilgjengelige så spiser vi mer. Og vi spiser enda mer om det er kuttet i biter.

Henter ut det optimale i maten og varier med:

  • Farger: rød, gul, grønn, lilla, blå, grønn, hvit
  • Typer: bladgrønnsaker, blomsterstand, sitrus, rotgrønnsaker, kjernefrukter, grønnsakfrukter, bær, urter
  • Behandling: rå og varmebehandlet, f. eks. kokt, woket og dampkokt
  • Sesong: vår, sommer, høst og vinter
VARIER MED POTETER: I fem om dagen kan en porsjon være vanlige poteter (til høyre). Poteten er en viktig vitamin C-kilde i det norske kostholdet. Bruker du  søtpotet (til høyre) i stedet for så får du en god porsjon betakaroten. Søtpotet er oransje og søt på smak og brukes som vanlig potet, men de er ikke i slekt.
VARIER MED POTETER: I fem om dagen kan en porsjon være vanlige poteter (til høyre). Poteten er en viktig vitamin C-kilde i det norske kostholdet. Bruker du søtpotet (til høyre) i stedet for så får du en god porsjon betakaroten. Søtpotet er oransje og søt på smak og brukes som vanlig potet, men de er ikke i slekt. Foto: Stockbyteª (www.stockbyte.com)