omgangssyke - mat
Dette bør du spise dersom du har omgangssyke
Hva skal man spise og drikke når alt uansett kommer i retur?
Det er lite som er så ubehagelig som en skikkelig omgangssyke. Det å løpe i skytteltrafikk mellom do og bøtte er lite festlig, men heldigvis varer det sjelden særlig lenge.
– Som regel er en omgangssyke over på 24-72 timer, og det må ofte få ta den tiden det tar. Man blir fort dårlig og føler seg elendig på et blunk, og hvor lenge du vil føle deg kvalm og uggen etter at du har sluttet å kaste opp avhenger i stor grad av hvor mye mat og drikke du får i deg, sier ernæringsfysiolog og sykepleier i Fokus på din helse, Mette Nedregård.
Du må drikke vann
Mat er sjelden det som frister mest når du er kvalm, men heldigvis kan kroppen klare seg i ukevis uten fast føde.
– Væske er vi imidlertid nødt til å få i oss. Det er alltid viktig å drikke mye, spesielt i situasjoner der du mister mye væske, som for eksempel når du kaster opp eller har diaré, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Les også: Å trene når du er syk kan skade hjertet
Totalt bør du prøve å få i deg minst to liter væske per dag. Når du er dårlig bør denne væsken fordeles i små porsjoner mellom måltidene for å ikke bli dårligere enn nødvendig:
– Hvis du drikker ofte og lite vil du beholde mer av det du drikker, og selv om noe kommer opp igjen vil du holde på noe. Dessuten kaster du opp galle hvis magen er helt tom, og det er skikkelig ubehagelig, sier Nedregård.
Det kan lønne seg å drikke små supper, omtrent på størrelse med en teskje, ofte fremfor å drikke slurker av gangen.
Sukker og salt ved omgangssyke
– Drikk gjerne vann, men andre klare, kalde drikker som Farris, eplemost og svak te er også greit, sier Arsky.
Det viktigste er å få i deg væske i det hele tatt, men dersom du i tillegg får i deg sukker og salt gjennom det du drikker, vil det lønne seg:
– Et godt alternativ er Farris og eplejuice som er blandet 50/50. Da får du i deg både salt og sukker. Saltene hjelper vannet å binde seg i kroppen, sier Nedregård.
Dette er positivt fordi du taper både væske og salter mens du er syk. Ingefær er kjent for å hjelpe mot kvalme, så ingefærøl eller avkjølt ingefær-te er andre alternativer du gjerne kan prøve.
Mat etter omgangssyke
Når du føler deg litt bedre, er det fint å prøve med litt lettfordøyelig mat. Mat må nemlig til hvis du skal bli helt frisk igjen, selv om det ikke er det som frister aller mest:
– Husk at hvis du ikke spiser, vil du føle deg kvalm og slapp lenger, sier Nedregård.
Les også: Dette kjennetegner de som blir over 100 år
Det er viktig å huske på at dersom du bor sammen med andre, kan det være lurt at disse står for matlagingen frem til du blir frisk, for å unngå smitte. Dersom du må oppholde deg på kjøkkenet er god hygiene avgjørende for å unngå smitte.
– Vask hendene godt med rennende vann og såpe før du tørker deg, og vask gjerne over benk og andre overflater med klorin. Klorin dreper norovirus, også kalt omgangssyken, mens antibac kun dreper bakterier og vil derfor ikke ha store effekten på det forhatte viruset, sier hun.
Spis lite og ofte
Mens du er syk, er det imidlertid mer eller mindre fritt fram med mat. Det er antageligvis ikke mye du har lyst på, så ta det som måtte friste. Pass bare på å ikke bli for ivrig ved matfatet heller.
– Det lønner seg å spise lite og ofte. Dette stabiliserer blodsukkeret og tolereres også bedre av en urolig mage, sier Arsky.
Tørr mat som ristet brød og kjeks kan ofte smake, og potetgull og annen salt mat frister som regel mer enn søtsaker. For å holde blodsukkeret i sjakk, bør du velge snacks som inneholder balanserte mengder protein, sunt fett og grove karbohydrater.
Tips til syke mager
• Drikk Farris + eplejuice blandet 50-50: Da får du i deg både salt og sukker
• Risavkok blandet med blåbærsaft: (Kok ris, hell av vannet og avkjøl dette): Både risavkoket og blåbær binder magen og saften gir deg sukker
• Cola: Det er ikke noe i veien for å drikke Cola hvis det føles bra. La brusen være litt "død" da kullsyre kan være irriterende for magen
• Lettfordøyelig mat som Mariekjeks og ristet loff
Kilde: Ernæringsfysiolog Mette Nedregård
Unngå mat med sterk lukt
– Mat med sterk lukt eller smak vil derimot kunne forsterke kvalmefølelsen, og kan gjøre at du ikke orker denne matvaren senere. Unngå derfor slike matvarer når du er veldig kvalm, sier Arsky.
Også sterkt krydret mat, samt stekte og fete matvarer, kan gjøre at du ender opp kvalmere enn du var før du spiste.
– Rå grønnsaker, frukt og melk kan også være uheldig. Dette er mat som er tungt fordøyelig og som kan irritere magen og tarmen, sier Nedregård.
Denne saken ble første gang publisert 18/06 2016, og sist oppdatert 12/01 2022.