19 matvarer du bør spise mer av

Gi kroppen din naturlig supermat.

SUNT OG GODT: Spis mer av frukt og grønnsaker, nøtter og havregryn. Litt mørk sjokolade kan også være gunstig for helsa vår.
Publisert

(SIDE2):  Supermat trenger ikke å være så komplisert eller vanskelig å få tak i som man kanskje skulle tro.

Naturlig næringsrik

Ordet «supermat» er muligens noe du forbinder med grønne pulverposer, algegress eller spirulinatabletter som du bare får tak i på helsekostforretninger. Men ifølge Bama er supermat betegnelsen på matvarer som eksperter definerer som spesielt gunstige for helsen.

Forskning viser at hvert av disse produktene har helt spesielle helseegenskaper, skriver de på sine nettsider.

Med andre ord, dette er matvarer som er enkle å få tak i på norske matvarebutikker og som derfor er enkelt å inkludere i et kosthold som kan gjøre underverker for helsen. 

Videre har Bama listet opp en liste over matvarer som kan sies å være naturlig supermat og hvorfor du bør spise mer av akkurat dette. 

Avokado

Dette er en fet frukt som inneholder mye av de sunne fettsyrene, særlig enumettet fett. Avokado er også en god kilde til folat og vitamin C. Spiser du avokado får du i tillegg i deg mineralet kalium som er med på å senke blodtrykket og regulere væskebalansen i kroppen.

Blåbær

Disse blå bærene bør vi spise året rundt. Blåbær er nemlig på topp 10-listen over de mest antioksidantrike matvarene og disse bærene er særlig rik på antocyaniner. Dette er antioksidanter som er med på å redusere betennelsesnivået i kroppen, forebygge kreft og redusere risikoen for å utvikle aldersbetingede øyesykdommer og hjerteproblemer.

Bønner

Det finnes mange ulike varianter av bønner som for eksempel brekkbønner og røde kidneybønner. Særlig grønne bønner er spesielt næringsrike og kan blant annet skryte av et høyt innhold av kostfiber, B-vitaminet folat og kalium. Hvite bønner er en god proteinkilde i tillegg til å være rik på kalsium, kalium og B-vitaminer, samt selen, sink og jern.

Linser

Linser tilhører belgfruktfamilien og er en god vegetarisk proteinkilde. Denne matvaren er rik på blant annet kalsium, fosfor, sink, magnesium, B-vitaminer og er en god kilde til folat.

BELGFRUKTER som bønner, kikerter og linser er naturlig rik på proteiner, vitaminer og mineraler.

Gulrøtter

Få ting er sunnere enn en rå gulrot, skriver Bama på sine nettsider. Denne oransje rotfrukten er en ypperlig vitamin A-kilde. Når vi spiser gulrøtter vil kroppen omdanne betakarotenet til aktivt vitamin A ved behov. Visste du forresten at du får i deg tre ganger så mye antioksidanter hvis du spiser kokte, mosede gulrøtter i stedet for rå?

Kål

Kål er en sunn og billig grønnsak som inneholder en rekke stoffer som er gunstig for helsa vår. Å spise kål bidrar til å styrke immunforsvaret ditt i tillegg til beskytte deg bedre mot kreft og hjerte-karsykdom. Kål her helt klart supermat, ifølgefrukt.no.

Løk og hvitløk

Både løk og hvitløk er en kilde til helsebringende plantestoffer, også kjent som fytokjemikaler. Løk har i flere år blitt brukt i både matlaging og som medisin da løkstoffene kan bekjempe utviklingen av kreft, særlig magekreft, tarmkreft og kreft i spiserøret.

Chili

Det finnes mange ulike chilisorter og generelt inneholder denne ingrediensen både vitamin C og sterke antioksidanter. Man sier også at chili kan øke forbrenningen din med noen prosent, men da skal du spise mye chili og det er snakk om minimale forskjeller.

Druer

Druer er en super kilde når du trenger energi kjapt da den inneholder druesukker som tas raskt opp i blodet. Blå og røde druer inneholder antioksidanter som virker kreftforebyggende og som styrker hjertet.

Kiwi

Dette er en skikkelig C-vitaminbombe og ifølge frukt.no inneholder kiwi dobbelt så mye vitamin C som appelsin. Denne frukten er også en fin kilde til kostfiber og antioksidanter.

Mango

En annen matvare som er rik på vitamin A er mango. I tillegg er denne søte frukten en god kilde til folat, vitamin C, kalium og kostfiber. Kanskje ikke så rart at dette er den mest spiste frukten i hele verden?

Gresskar

Denne oransje grønnsaken er kanskje noe nordmenn forbinder mest med Halloween. Men gresskar bør absolutt spises året rundt og de siste årene har det blitt mer populært å bruke både gresskarkjøtt og gresskarfrø i brødbakst og matlaging. Gresskar er rik på blant annet kostfiber og betakaroten som kan omdannes til vitamin A.

Banan

Denne gule frukten er en favoritt for mange nordmenn og det med god grunn. Bananen er suveren som mellommåltid og som treningsmat da den gir deg rask energi og andre viktige næringsstoffer som kalium og vitamin B6.

Tomater

Tomater er en god kilde til antioksidanter, særlig lykopen som tyder på være kreftforebyggende og fremme nedbrytningen av det ugunstige LDL-kolesterolet. I tillegg er det forskning som tyder på at det å spise tomater reduserer risikoen for slag og benskjørhet. 

Spinat

Denne næringsrike bladgrønnsaken er en fin kilde til vitamin K, folat og vitamin A i form av karotenoider. I tillegg bidrar spinat blant annet med vitamin C, kalsium og B-vitaminet riboflavin.

Brokkoli

Denne grønne buketten er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har og brokkoli er en skikkelig antioksidantbombe. Den er rik på blant annet C-vitamin, og er en fin kilde til både folat, kalsium, kostfiber og jern.

Havre

Havre er både helsekost og velsmakende mat, skriver Opplysningskontoret for brød og korn. Denne ingrediensen gir langsom blodsukkerstigning og bidrar til å gi en god og langvarig metthetsfølelse. Kornslaget bidrar med for eksempel fiber, B-vitaminer, E-vitamin, jern og magnesium.

Valnøtter

Valnøtter inneholder helsebringende stoffer og disse nøttene inneholder blant annet omega-3 og folat. I tillegg er valnøtter en fin kilde til jern og kostfiber. Til tross for at valnøtter er en energirik matvare på grunn av sitt høye innhold av fett, så er mesteparten av dette av den sunne varianten.

Mørk sjokolade

Ifølge medisinsk forskning kan mørk sjokolade ha en positiv effekt for hjertet og blodårene våre, skriver Norsk Helseinformatikk.  Det er flavonoidene du finner i den mørke sjokoladen, som har denne effekten. I likhet med antioksidanter virker flavonoider på en måte som kan dempe skadelige forandringer i kroppen.