11 ting som påvirker drømmene dine

Har du ofte sexdrømmer? Det kan være på grunn av sovestillingen din.

Foto: Illustrajonsbilde (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Sliter du med søvnen? Da er du absolutt ikke alene. Mens noen sliter med å få sove når de legger seg, er det andre som våkner mange ganger i løpet av natten, og dermed får en veldig urolig søvn.

Sliter du med å få nok søvn, kan disse rådene hjelpe deg. I tillegg kan du prøve dette trikset, som visstnok kan få deg til å sovne på 60 sekunder.

Ingenting er verre enn å endelig sovne, for så å våkne gjennomsvett og livredd av et grusomt mareritt. Men visste du at drømmene dine påvirkes av en rekke ulike faktorer? Kanskje kan man unngå marerittene, hvis man bare vet hva som fremkaller dem.

- Vi vet litt om hva som påvirker drømmehukommelsen og hva som skaper flere mareritt, sier Deirdre Barrett, professor i psykiatri ved Harvard Medical School i Boston og forfatter av boken «The Committee of Sleep».

Cosmopolitan har samlet 11 ulike faktorer som påvirker drømmene dine, og din evne til å huske dem etter du har våknet:

1. Lukt

En liten studie fra 2008 viser at lukten av blomster kan påvirke drømmene dine positivt, mens svovellukt kan føre til negative drømmer. Samtidig kan annen lukt, som lukten av nystekte pannekaker, infiltrere drømmene dine.

2. Lyd

Flere av oss har nok opplevd at lydene rundt oss blir en del av drømmene våre. Brannalarmen du hører i drømmen din er egentlig alarmklokken, for eksempel. Ifølge professor Barrett må lydene være relativt lave for at de skal kunne infiltrere drømmene dine, hvis ikke vil du bare våkne av dem.

3. Sterk mat

Alt som kan skape fordøyelsesproblemer gjør at du sover mer urolig, og dermed vil ha større sjanse for å huske drømmene dine.

- Tommelfingerregelen er at du må våkne innen fem minutter etter drømmen er over for å kunne huske den, sier doktor J. Catesby Ware, leder av senteret for søvnmedisin ved Eastern Virginia Medical School.

Vil du ha en mer fredelig søvn bør du droppe store måltid og kaffe de siste to timene før du legger deg.

4. Sovestilling

Har du ofte sexdrømmer? Da kan det ha noe med sovestillingen din å gjøre.

En ny studie omtalt i Medical Daily viser at sovestillingen påvirker drømmene dine. Forskerne intervjuet 670 universitetsstudenter, som måtte rapportere hva de drømte om og hvor intense drømmene deres var. I tillegg måtte de oppgi sovestilling. Det viste seg at de som sov på magen hadde erotiske drømmer betydelig oftere enn de som sov i andre stillinger.

Foto: Illustrajonsbilde (Colourbox)

5. Vitamin B6

Det er visstnok ingen forskning som beviser at B6 fører til såkalt «bevisst drømming», altså drømmeaktivitet hvor man er klar over at man drømmer. Men ifølge professor Barrett, er det sannsynlig at et høyere B6-inntak vil påvirke søvnen.

- Kroppen vår bruker B6 til å omsette aminosyrer til nevrotransmittere, som påvirker drømmene våre, sier Barrett.

6. Antidepressiver

Pillene som skal roe deg ned kan også gi mareritt, forteller professor Barrett. Mistenker du det, bør du snakke med legen din om å gå over til en annen type.

7. Røyking

Har du sluttet å røyke? Da kan du oppleve å drømme mer. En studie viser at 63 prosent av alle røykere drømmer fortsatt om røyk et år senere.

Samtidig vet vi at røyking er en vanlig årsak til søvnproblemer. Røykere sliter med å sove dypt, noe som kommer av de ulike stoffene som finnes i tobakk. Røykere sover kortere, har dårligere søvnstruktur og flere søvnforstyrrelser.

8. Svart-hvitt TV

Vi synes det høres litt tynt ut, men en studie utført av en britisk forsker viser at de som vokste opp før farge-TV har større sjanse for å huske sine egne drømmer i svart-hvitt.

9. Matinntak

Vi nevnte tidligere at et stort måltid like før leggetid er en dårlig idé. Samtidig er det like dumt å legge seg sulten. Lavt blodsukker kan nemlig forstyrre søvnen din, slik at du enklere husker drømmene dine.

I tillegg drømmer du lettere om mat om du er sulten.

10. Inntrykk før leggetid

Det sier seg kanskje selv, men ser du en skrekkfilm rett før du legger deg, er sjansen større for at du drømmer om noe skummelt. Leser du en hyggelig bok er det større sjanse for at drømmene dine handler om noe av det du har lest om. Diskuterer du jobb med samboeren like før du sovner, er det sannsynlig at du drømmer om akkurat det.

11. Graviditet

Studier har vist at det er vanlig for kvinner å ha svært virkelige drømmer, både mens de går gravide og etter barnet er født. Dette skyldes mest sannsynlig at man gjerne er både følsom, hormonell og kanskje lider av søvnmangel.

Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

LES OGSÅ: 4 måter du sover bedre på - ved hjelp av ord

OG: Derfor er avbrutt søvn verre enn lite søvn

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2016.

Les også