Den vakre myrflangra

Visste du at det vokser orkideer i Norge? Nå står den vakreste i fare for å bli utryddet

Myrflangra er en av våre vakreste og mest sjeldne orkideer. Den vokser helst i kalkrike myrer og står oppført som «Sterkt truet» på den norske Rødlista.

<b>MYRFLANGRE:</b> En av våre sjeldne orkidéarter.
MYRFLANGRE: En av våre sjeldne orkidéarter. Foto: Tom Schandy
Sist oppdatert

Myrflangra er et syn der den vokser. Takket være en krypende jordstengel kan den spre seg utover store flater, så på de beste lokalitetene i Norge vokser det flere hundre myrflangrer på et lite område.

Problemet er at det er få gode myrflangre-lokaliteter i landet vårt. På 1800-tallet fantes myrflangrer mange steder langs Oslofjorden.

Det fortelles at da den store botanikeren Axel Blytt døde i 1898, ble det sendt en krans av myrflangrer til hans begravelse.

Myrene forsvinner

I likhet med mange andre orkideer er myrflangrer en kalkelskende art som vokser i ekstremrike kalkmyrer. Dessverre har disse kalkrike myrene lidd en sørgelig skjebne.

Mange av dem har blitt grøftet, og mange har grodd igjen. Myrflangren har derfor kommet i kategorien «sterkt truet».

<b>VAKKER:</b> Myrflangra er vakker, men sårbar. 
VAKKER: Myrflangra er vakker, men sårbar.  Foto: Tom Schandy

Myrflangren er opptil 40 cm og har høye, ugreinete skudd som dannes fra den lange, krypende jordstengelen. Blomstene er store og har fargetegninger i hvitt, rødt og gult. Det kan være opp til 15 blomster sammen i blomsterklasen. Det er ikke mulig å forveksle den med noen andre orkideer.

Flest i Buskerud

I Norge har myrflangra en sørøstlig utbredelse. De fleste forekomstene er i Buskerud. Her er den kjent fra en rekke kommuner: Drammen, Lier, Nedre Eiker, Øvre Eiker, Ringerike og Hole. I tillegg er den kjent fra Hvaler i Østfold, Asker og Nittedal i Akershus, og Hå i Rogaland. Dette er en sentvoksende orkidéart som har sin glansperiode i juli.

Myrflangre vurderes som sterkt truet fordi den har gått sterkt tilbake, og fordi tilbakegangen fortsetter. I 1998 antok man at 22 av 44 kjente norske forekomster var utgått. I dag finnes myrflangre på 23 lokaliteter.

<b>RØDLISTET:</b> Myrflangra har nå kommet på Rødlista. Det betyr at vi må være ekstra varsomme og ta vare på de forekomstene som er igjen.
RØDLISTET: Myrflangra har nå kommet på Rødlista. Det betyr at vi må være ekstra varsomme og ta vare på de forekomstene som er igjen. Foto: Tom Schandy

Dette truer arten

- Drenering av myrer og våtmarker er den viktigste trusselen. Ofte ble våtmarker og rikmyrer kraftig drenert på 1950–60 tallet. For å få dette til ble det gjennomført en bevisst og planmessig grøfting, finansiert og oppmuntret av Landbruksdepartementet. Seks av de 23 lokalitetene med myrflangre er grøftet.

- Oppdyrking.

- Nedbygging.

- Utfylling av masser, oppsetting av bygninger og anlegg.

- Gjengroing av vegetasjonen.

- Myrflangren trives ikke med for mye kratt og buskas.

- Fremmede arter.

- Slitasje, ferdsel.

Meld deg på Villmarkslivs nyhetsbrev for å få flere slike saker om natur, friluftsliv, jakt og fiske.

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2022, og sist oppdatert 13/10 2022.

Les også