Under gitte forhold sier ikke ørreten nei takk til en stor munnfull i gilde farger, men i det store og det hele er ørretlignende
wobblere det beste å bruke – til nettopp ørret.
Det har tydeligvis vært en god fiskesommer for årets testfiskere!
De har rapportert om flere fisker per tur enn testfiskerne fra tidligere år, og langt flere fisker var over halvkiloen enn tidligere testrapporter viser. Så dersom du er ute etter mye og stor ørret, virker wobblerfiske som en god idé.
Hvis du vet hva slags byttefisk ørreten går etter der du fisker, er det et ganske sikkert kort å satse på en wobbler som imiterer én av disse byttefiskene. Både wobblertesten fra 2013 og årets test viser at ørretens absolutte førstevalg er dens prikkete artsfrender. Nest best er tydeligvis wobblere som imiterer ulike byttefisker.
Vant igjen
Rapala Countdown var suveren vinner i 2013, og den havner på soleklar førsteplass denne gangen også. Testerne forteller om en wobbler som er god å kaste med og som går godt i vannet. For ørreten er den tydeligvis et uimotståelig bytte! Rapala Scatter Rap er så å si identisk med Countdown, men skjea er utformet annerledes, og den går litt dypere og vingler litt mer fra side til side, ifølge testerne. Dette utgjør tydeligvis en forskjell for ørreten: Scatter Rap kan ikke konkurrere med de beste. Den havner riktignok relativt høyt oppe på resultatlista, men må se seg slått av BX Minnow, Pure Minnow og Shadow Rap.
Nykommeren BX Minnow er en lekker, liten sak – prikk lik en liten ørret i farger og utførelse, og vi synes ikke det er det spor merkelig at nest etter Rapala Countdown, har denne wobbleren fristet flest ørreter over evne denne sommeren.
Ørekyteimitasjonen Prey Target/Pure Minnow havner på en tredjeplass i årets test, og er verdt å prøve i vann der ørreten er byttefisk for ørreten.
Scatter Rap er en wobbler vi aldri har testet før, og den utmerker seg i testen. Ifølge produsenten skal den imitere en døende byttefisks siste krampetrekninger, noe den tydeligvis har klart denne sommeren. 32 ørreter på land, hvorav halvparten veide over en halvkilo, gir den sølvblanke wobbleren en hederlig fjerdeplass. En ulempe med wobblere er at de er svært dyre i innkjøp. Det finnes billige varianter på markedet, og vi har to av disse med i testen. Billigwobblerne er helt greie å kaste med ifølge testfiskerne, og de går fint i vannet, men til syvende og sist er det ørreten som er suveren dommer, og denne gangen trakk de det korteste strået.
Årets test er, i likhet med testene Villmarkslivs lesere har gjort tidligere, ingen vitenskapelig test. Vi påstår ikke at resultatet er statistisk holdbart, men vi tror det gir en pekepinn på hva ørreten biter på. Og så mange ørreter kan vel ikke ta fullstendig feil? 
Slik ble testen utført
Omfang: I underkant av tretti testfiskere fikk utlevert ett eksemplar av 16 ulike ørretwobblere.
Vi satte som et minimumskrav at hver fisker skulle gjennomføre fem fisketurer, og at alle wobblerne skulle brukes like lenge på hver tur.
Vi har fått rapporter fra 23 testfiskere, og til sammen har vi fått resultater fra 106 fisketurer, som totalt har resultert i 385 ørreter på land.
Wobblerutvalg: Vi har testet 16 wobblere i alt, og testen er basert på testvinneren fra 2013 samt et utvalg nye wobblere som har kommet på markedet i mellomtiden.
Vi har forsøkt å velge ut wobblere av noenlunde samme vekt/størrelse, men avvik forekommer.
Testperiode: Testperioden har vart fra slutten av mai til midten av september. Testerne har registrert hvor mange ørreter de har landet på hver enkelt wobbler. I tillegg har de registrert alle sikre napp, og de har notert alle bifangster.
De har også notert hvor mange av ørretene som veide over en halv kilo.
Vær og vind: Vær og vindforhold, samt type vann og beliggenhet er også notert, men i denne statistikken har vi kun tatt hensyn til antall fisk og antall napp.
Testresultat: Rekkefølgen i resultatlista er basert på summen av antall ørreter på land og antall registrerte, sikre napp.
Testfiskerne
Team Salomonsen
Team Salomonsen består av Åse Lill Salomonsen (bildet) og Johnny Hustad. De fisker ikke bare ørret; begge er ivrige laksefiskere. De har testet for oss før også, og foretrekker dorgefiske når de skal ut etter ørreten. – Det gir de største fiskene, fastslår Åse Lill – og bildet lyver ikke: en flott ørret tatt fra båt, på Tormentor floating i rødt og gull.
Magnus Haugo
At Magnus har ørretfiske som hobby, blir dokumentert i fangstrapportene: På seks testturer fikk han totalt 65 ørreter!
Magnus fisker hovedsakelig med wobblere. Hans favorittwobblere er wobblere som imiterer ørretens byttedyr, og denne sommeren var det BX Minnow som skulle vise seg å lokke til seg flest ørreter. Han hadde imidlertid stor suksess med fargerike wobblere også. Ørreten på bildet ble tatt på en Minnow Diver Albino i knall gult og oransje. Sommerens testfiske er stort sett gjennomført i ulike elver med potensial for stor ørret.
Sanna Egner Stafseng
Sanna har vært sommerens ivrigste tester, og har levert rapporter fra hele 18 fisketurer. – Hele denne sommeren har jeg stort sett ikke gjort noe annet enn å fiske, forteller hun. Innsats og tålmodighet har gitt resultater: Hele 62 ørreter ble landet til sammen, og noen av dem var riktig store.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv
Denne saken ble første gang publisert 03/11 2019, og sist oppdatert 01/11 2019.